[ mikikg @ 06.11.2011. 00:47 ] @
| Pozdrav svima,
startujem jos jednom temu oko audio pojacivaca izradjenih u klasi D. Pretragom po ovom forumu nisam pronasao nista konkretno ili su teme pisane pre vise godina. U medjuvremenu su se pojavili fini IC koji objedinjuju sve potrebne sklopove u jednom kucistu tj prvenstveno mislim na AD konvertore i izlazni stepen. Sama tehnika je poprilicno napredovala tako da se ovakva integrisana resenja po kvalitetu zvuka "napokon" mogu porediti sa klasicnim analognim pojacivacima, bar po onome sto proizvodjaci navode u svojoj dokumentaciji. Po meni, mislim da je krajnje vreme da batalimo TDAxxxx, FET-ove i sl ... 
Ono sto mene interesuje je konkretna izrada, sheme, plocice, izbor IC-a i njihova nabavka kod nas, iskustvo oko izrade i sl. Sama tehnologija pojacivaca u klasi D i prednosti/mane istih su manje-vise poznati i ne bih puno pisao o tome vec konkretno kako to napraviti u kucnim uslovima. Takodje, interesuju me iskljucivo IC resenja koji imaju analogni ulaz kako se nebi sami "patili" sa AD konverzijom. Obzirom da vecina ovakvih IC zahteva i neki deo digitalne kontrole, za tu oblast mogu da pomognem "kolko-tolko" (npr PIC MCU).
Za pocetak navodim nekoliko IC modela koji bi mogli da se probaju:
Texas Instruments
TAS5630 - IC AMP 300W/600W STER D 44HSSOP PurePath™ HD (~14$ @Digi-Key)
NXP
TDF8599A - I2C-bus controlled dual channel 135 W/4 Ω, single channel 250 W/2 Ω class-D power amplifier with load diagnostics (~12$, 500+ kom @Digi-Key)
Analog Devices
ADAU1592 - Class-D Audio Power Amplifier 24W x 2 @ 4 Ohm (~8$ @Digi-Key)
73 de YU3MA |
[ 44250 @ 06.11.2011. 07:32 ] @
Da li ste vi nekad slusali pojacalo u D-klasi? Ja licno nisam mada par ljudi sa ovog foruma jeste i nisu nesto bili odusevljeni. Ne bi kudim "konja kojeg nisam jahao" mada citajuci misljenja drugih stekao sam utisak da je jos rano za ocekivati ozbiljan zvuk iz digitalije,i da se bar jos neko vrijeme valja drzati fetova i bipolaraca. Koliko sam shvatio,D-klasa ima veliko iskoristenje pa bi bilo veoma korisno da uz njega jos dodje i kvalitet. Nadam se da ce tema zazivjeti kako teoretski tako i prakticno. Pozdrav!
[ zeoN_Rider @ 06.11.2011. 08:39 ] @
Citat: mikikg
Ono sto mene interesuje je konkretna izrada, sheme, plocice, izbor IC-a i njihova nabavka kod nas, iskustvo oko izrade i sl. Sama tehnologija pojacivaca u klasi D i prednosti/mane istih su manje-vise poznati i ne bih puno pisao o tome vec konkretno kako to napraviti u kucnim uslovima. Takodje, interesuju me iskljucivo IC resenja koji imaju analogni ulaz kako se nebi sami "patili" sa AD konverzijom. Obzirom da vecina ovakvih IC zahteva i neki deo digitalne kontrole, za tu oblast mogu da pomognem "kolko-tolko" (npr PIC MCU).
Ti pojačavači odlično rade, a oko izrade mislim da je bolje nešto već sklopljeno.
Na eBay ima toga za pristojne novce.
[ mikikg @ 06.11.2011. 10:02 ] @
Citat: 44250: Da li ste vi nekad slusali pojacalo u D-klasi?
Pojacivac u klasi D kao posebnu komponentu nazalost nisam slusao pa me zato jako interesuje da to i probam.
Sa druge strane, svi mi ih manje-vise slusamo po ceo dan! Skoro svaki noviji net/notebook racunar i mobilni telefon ima u sebi pojacivace u klasi D (naravno da bi ustedeli energiju koja se crpi iz baterije)! Po meni, ova tehnologija je dovoljno sazrela da moze da se poredi sa analognim pojacivacima ... AD konvertori vise i nisu neka "svemirska tehnologija", prekidacki fetovi sada mogu da rade i na ucestanostima od nekoliko megaherca (neohodno za ovakve pojacivace) itd ...
Pre me brine izrada fine PCB i nabavka komponenti (IC) kod nas ... Dodatno, za ove pojacivace bi valjalo sklopiti i switch-erski ispravljac, ali za pocetak/probu ajd i klasican ispravljac sa transformatorom moze da prodje.
Evo kratke video prezentacije za TAS5630 (Flash video)
http://www.kaltura.com/index.p...d/0_hdelsoa2/uiconf_id/2342281
Product page za TAS5630
http://www.ti.com/product/tas5630
[ nikko @ 06.11.2011. 10:39 ] @
Daleko mu kuca od moje,uz svo duzno postovanje.Bice najbolje da plocice narucis od Kineza za par dolara mozes dobti dobru stampu.
Na ovoj prezentaciji nisi nista vidio jeste lik je upalio osciloskop na kome se sin.stvarno fino vidio ono bas kada je pojacao???.Elem one pikove nisi vidio,nemoj me drzati za rjec pokusacu naci ovaj projekat.Nesto smo jaran i ja kopali po netu i nasli ovo pojacalo,sve za probu.
Sada dali je kod njega ili mene pojima nemam,ovih dana cu ga potraziti.
Prvi je bio jeftiniji T-Amp,mozes ga kupiti za nekih 50 ojra+ kutijica,poslje je doslo do ovoga,ili barem necega slicnoga.Prvo snaga ne znam na cemu su mjerili,ajde snaga nije ni bitan faktor,zvuk je po sebi onako surov,nesto slicno kao u kolima.Sada sa cime ga uporediti ne znam.
Uh vec kasnim,inace odlicna tema ono o ukusima se ne raspravlja.Pojacalo ako ga pronadjem drage volje ti saljem projekat na kucnu adresu.Meni tu fali prostora,vazduha,dinamike..... sve je nategnuto i prilicno smara.
Pozzz
[ APEXaudio @ 06.11.2011. 13:46 ] @
Ovo pojacalo u D klasi koristi JBL i jos neke poznate firme za svoje aktivne subwoofere. Jednostavno je i bez specijalnih IC-ova samo jedan stari dobri TL072. Dobro je za pocetak i skupljanje iskustava sa D klasom.
[ boro62promaja @ 06.11.2011. 14:57 ] @
Evo i mog priloga temi, to sam skinuo sa Kesatnet
[ boro62promaja @ 06.11.2011. 15:02 ] @
Ne da mi da nakacim fajl sa rasporedom elemenata (prekoracuje dozvoljenu velicinu)
[ d.veljko83 @ 06.11.2011. 15:05 ] @
Citat: boro62promaja: Ne da mi da nakacim fajl sa rasporedom elemenata (prekoracuje dozvoljenu velicinu)
upakuj rar-om ili preseci http://www.hjsplit.org/
[ zeoN_Rider @ 06.11.2011. 15:17 ] @
Citat: boro62promaja: Ne da mi da nakacim fajl sa rasporedom elemenata (prekoracuje dozvoljenu velicinu)
Pošalji meni i Ja ću da okačim.
[ mikikg @ 06.11.2011. 17:16 ] @
@APEXaudio
Hmm interesantna shema, diskretno realizovan PWM modulator ... zanimljivo i poucno
@boro62promaja
Slican princip kao sto je APEXaudio postavio samo sa manje delova tj nekoliko tranzistora za drive fetova je zamenjeno sa specificnim IR2110 i koriscen je komparator u PWM modulatoru ... vrlo zanimljivo!
Ova tema bas ide u dobrom pravcu ;) ... hvala svima
[ boro62promaja @ 06.11.2011. 17:45 ] @
Evo pokusat cu !
[ boro62promaja @ 06.11.2011. 17:48 ] @
Ne ide sa RAR-om,
Zeon-e kako da tebi to posaljem (ja sam poprilican duduk za kompjutere, jbg)
[ d.veljko83 @ 06.11.2011. 18:35 ] @
Primetio sam :)
Tesko ide i sa pp-ovima jel da? :) pre sigurno 2 nedelje sam ti poslao jednu.
[ zeoN_Rider @ 06.11.2011. 18:41 ] @
Citat: boro62promaja: Ne ide sa RAR-om,
Zeon-e kako da tebi to posaljem (ja sam poprilican duduk za kompjutere, jbg)
 na mejl 
[ APEXaudio @ 06.11.2011. 18:47 ] @
[ mikikg @ 06.11.2011. 20:37 ] @
@APEXaudio Odlican dokument!
Evo i za tebe jedan fini doc sa pregledom svih TI-ovih chipova za Audio tehniku (Q1-2011) ;)
Class-AB, Class-D and Class-G Amplifiers, Audio Converters, Digital Signal Processing, Interface, Switches, USB Audio and PurePathTM Wireless Audio SoCs
http://mikikg.files.wordpress.com/2011/11/slyy013f.pdf
[ marinbnm @ 06.11.2011. 21:27 ] @
Ovi PWM koji su diskretno sastavljeni nisu baš najsretnije riješenje za D klasu. Naime da bi se sotvarila još veća korisnost i smanjila izobličenja obično se uz pwm na kojih 200KHz mjenja i ta frekvencija, odnosno o frekvenciji ulaznog signala, zato je po meni najbolje ići na rješenje koje je gotovo u nekom IC-u, te pritom osim rješenog pwm-a pomoču sigma delta modulacije ima i zaštitu, te driver za mosfete. Naime, imao sam neke projekte, a i kao što je ovaj TAS5630 ili slično, te sam takav d amp nije problem. Po meni da bi stvar imala smisla mora iči obavezno smps pa da sve bude kompaktno i malo, a tu ipak nastaju problemi mali pri dizajnu smps-a za cca 1500W ili slično. Te bi trebal stvarno napraviti projekt dizajna smps-a od kojih 1500W pa se onda lako sredi amp......ja sam počeo i napravio jedan snage 800W, ali je stvar zapela na lošem namotanom trafu...i tu je ostala nažalost :(
[ boro62promaja @ 06.11.2011. 22:58 ] @
Citat: d.veljko83: Primetio sam :)
Tesko ide i sa pp-ovima jel da? :) pre sigurno 2 nedelje sam ti poslao jednu.
Kad ono bijese 2 nedelje ?
[ d.veljko83 @ 06.11.2011. 23:13 ] @
Za dan-dva tacno 2 nedelje ;) Ajde idi tamo, napisi sta sam te pitao pa da zavrsimo i to.
[ mikikg @ 07.11.2011. 00:44 ] @
Porucio sam besplatne uzorke od Texas Instruments za TAS5630 zajedno sa nekim high-end OP-ovima (1.1nV/√Hz) ... videcemo dal' ce i kad ce da stignu pa da pocnem da "budzim" D-Amp ;)
PS: TI daje 5 x 5 besplatnih uzoraka za bilo koji njihov IC!
[ Pioneer cdj 200 @ 07.11.2011. 11:26 ] @
Citat: mikikg: Porucio sam besplatne uzorke od Texas Instruments za TAS5630 zajedno sa nekim high-end OP-ovima (1.1nV/√Hz) ... videcemo dal' ce i kad ce da stignu pa da pocnem da "budzim" D-Amp ;)
PS: TI daje 5 x 5 besplatnih uzoraka za bilo koji njihov IC!
Hoćeš reći da se mogu IC-ovi besplatno naručiti od TI? Gdje to mogu naručiti xD
Što se mojih iskustava sa D klasom tiće, kupio sam micro liniju sa D class pojačalom i mogu ga samo pohvaliti. Doduše, mislim da nedostaje one topline zvuka ali barem ima snage, bas je dubok čvrst i izražen, visoki su kristalno čisti i nema nikakvih šumova. Imao sam prilike primjetiti da se i pri najmanjoj tišini gasi pojačalo. Kad slušam preko bežičnih slušalica, čak i usred pjesme kad ono na sekundu nastupi tišina, čuje se paljenje/gašenje pojačala.
Ono što me ugodno iznenadilo je potrošnja cijelog uređaja od samo 16W na glasnoći koja već može smetati komšijama (dovoljno da vibrira namještaj), a u praznom hodu (Volume na 0 ili mute) troši 13W. I nema uopće grijanja.
A gledao sam i na eBayu kitove u D klasi za naručiti, pločica nešto veća od kutije cigara, i gore cijelo pojačalo od 2x100W, sa hladnjakom i ispravljačem i ton kontrolama, fali samo trafo.
[ mikikg @ 07.11.2011. 12:20 ] @
Citat: Pioneer cdj 200: Hoćeš reći da se mogu IC-ovi besplatno naručiti od TI? Gdje to mogu naručiti xD
Registruj se kao nov korisnik na http://www.ti.com/hdr_my_ti ... Onda proberi sta te interesuje i poruci "samples" ... :) Placas samo troskove dostave (FeedEx).
PS: Traze kao obavezno ime firme i fixni/mobilni telefon u formularu. Uzorci nisu za preprodaju.
Inace, sve vece firme kao npr Analog Devices, Maxim, NXP i drugi imaju istu mogucnost za porucivanje uzoraka. Sa TI radim prvi put posle duzeg vremena ali recimo skorije su mi stizali besplatni uzorci od Silicon Labs preko Tagora ciji su zvanicni distributeri.
[ ackopk @ 07.11.2011. 12:36 ] @
Ja sam jednom prilikom naleteo na neki kineski sajt gde su se nudili kompletni moduli snagasa cak i po par kw za veoma male pare (+10)
Moduli su dolazili sa hladnjakom, kompletnim pojacalom i smps napajanjem na istoj ploci
Samo da se ugradi u zvucnu kutiji i prikljuci na 220V 
[ Pioneer cdj 200 @ 07.11.2011. 12:49 ] @
Želiš reći da je samo za firme/tvrtke? Ništa onda, nemam to xD
Citat: ackopk: Ja sam jednom prilikom naleteo na neki kineski sajt gde su se nudili kompletni moduli snagasa cak i po par kw za veoma male pare (+10)
Moduli su dolazili sa hladnjakom, kompletnim pojacalom i smps napajanjem na istoj ploci :D
Samo da se ugradi u zvucnu kutiji i prikljuci na 220V :D
Jedna riječ, LoL. Što se sve kinezi ne smisle xD
[ zeoN_Rider @ 07.11.2011. 12:54 ] @
Ma bolje reći šta sve realizuju!
[ zeoN_Rider @ 07.11.2011. 13:00 ] @
[ Pioneer cdj 200 @ 07.11.2011. 15:13 ] @
Zanimljivih stvarčica ima. Naletio sam na ovo kod jednog kita:
Citat: Warning: Never plug in or unplug RCA connectors when the amplifier is powered. Or the amplifier will be damaged permanently.
Vatafak? Jel može neko objasniti zašto?
[ yugaja @ 08.11.2011. 11:18 ] @
Citat: mikikg: Registruj se kao nov korisnik na http://www.ti.com/hdr_my_ti ... Onda proberi sta te interesuje i poruci "samples" ...  Placas samo troskove dostave (FeedEx).
PS: Traze kao obavezno ime firme i fixni/mobilni telefon u formularu. Uzorci nisu za preprodaju.
Inace, sve vece firme kao npr Analog Devices, Maxim, NXP i drugi imaju istu mogucnost za porucivanje uzoraka. Sa TI radim prvi put posle duzeg vremena ali recimo skorije su mi stizali besplatni uzorci od Silicon Labs preko Tagora ciji su zvanicni distributeri.
U principu je tako, samo zbog Fedexa i "nasih" kad se sve sabere na kraju i nisu besplatni. Fiksni troskovi su oko 100eu, nesto manje  , bar je tako bilo pre nepunih godinu...
Poz,
Z.
[ zeoN_Rider @ 08.11.2011. 11:21 ] @
Po novom do 70 Evra se ne plaća carina, jedino prevoz ali to bar može u pismo.
[ mikikg @ 08.11.2011. 11:44 ] @
Citat: zeoN_Rider: Po novom do 70 Evra se ne plaća carina, jedino prevoz ali to bar može u pismo.
Hmm, videcemo ... Vrednost posiljke mi je 0$ ... Valjda ne obracunavaju carinu na troskove trasnporta ... mada sa "nasima" se svasta moze ocekivati.
[ zeoN_Rider @ 08.11.2011. 11:46 ] @
Citat: mikikg: Hmm, videcemo ... Vrednost posiljke mi je 0$ ... Valjda ne obracunavaju carinu na troskove trasnporta ... mada sa "nasima" se svasta moze ocekivati.
Slobodno naruči, iznenadićeš se koliko će sitno para biti!
[ d.veljko83 @ 08.11.2011. 11:47 ] @
Citat: mikikg: Hmm, videcemo ... Vrednost posiljke mi je 0$ ... Valjda ne obracunavaju carinu na troskove trasnporta ... mada sa "nasima" se svasta moze ocekivati.
Obracunavaju i to jos kako. Svuda pa i kod nas.
Citat: zeoN_Rider: Slobodno naruči, iznenadićeš se koliko će sitno para biti!
Ovo zato sto smo mi "pomalo posebni" pa svako u startu trazi mnogo vise za bilo kakvu vrstu saradnje.
[Ovu poruku je menjao d.veljko83 dana 08.11.2011. u 13:01 GMT+1]
[ 44250 @ 08.11.2011. 11:57 ] @
Cekaj malo,ne obracunavaju valjda bas i troskove transporta?
[ mikikg @ 08.11.2011. 12:00 ] @
Dok ne stigne i podignem posiljku mozemo samo da nagadjamo. U svakom slucaju, IC koje sam porucio vrede daleko vise nego sto ce ovi "nasi" da mi naplate.
[ lnick @ 08.11.2011. 12:14 ] @
vise puta sam narucivao od TI i nikada nista platio nisam,normalno donese postar
pozdrav
[ zeoN_Rider @ 08.11.2011. 12:16 ] @
Citat: lnick: vise puta sam narucivao od TI i nikada nista platio nisam,normalno donese postar
pozdrav
O tome pričam, živ bio!
[ mikikg @ 08.11.2011. 12:20 ] @
Citat: lnick: vise puta sam narucivao od TI i nikada nista platio nisam,normalno donese postar
Sad mi je malo lakse  ...
[ mm-tech @ 08.11.2011. 15:21 ] @
pozdrav
Ovo sigurno nije tacno, jer paket ne ide preko poste, vec preko Fedex-a.
@mikikg
Koju si verziju kucista narucio: PHD ili DKD ?
Inace, pre nekog vremena je na HiFi forumima bila organizovana grupna kupovina PCB-a za TAS5630 u DKD kucistu. Cena je bila 10 eura, a ja sam uzeo samo jednu. Ali jos nista nisam lemio, jer sam ( i to bukvalno ) zaboravio na nju.
[ 44250 @ 09.11.2011. 05:11 ] @
mikikg, javi kako si prosao kad ti stigne paket,siguran sam da vecinu zanima sta ce biti i kako ces proci!
[ lnick @ 09.11.2011. 08:31 ] @
dobijes ovakav mail kada posalju:
Thank you for your recent request from Texas Instruments. Please use the Fedex Tracking Number included in this email to track the progress of your shipment. Transit times for international orders vary depending on the country and customs clearing time. Items on backorder will be shipped as soon as they become available.
For technical documents and other product information, click on the part number below.
TI Sample Request # 1662602
Part number/Description Status
TAS5630 - Analog input 300W Stereo class D amplifier with integrated feedback
TAS5630PHDR 2 of 2 part(s) Shipped 08 Nov 2011
TAS5630DKDR 2 of 2 part(s) Shipped 08 Nov 2011
For datasheets or other information about these devices, click the part number above or visit e2e.ti.com to interact with your peers and other experts.
sa tracking brojem mozes videti gde ti se nalazi paket...
pozdrav
[ mikikg @ 09.11.2011. 09:55 ] @
Citat: mm-tech:@mikikg Koju si verziju kucista narucio: PHD ili DKD ?
Porucio sam TAS5630DKDR.
Citat: 44250: mikikg, javi kako si prosao kad ti stigne paket,siguran sam da vecinu zanima sta ce biti i kako ces proci!
Obavezno! Trebace bar 10-15 dana da stigne ...
[ marinbnm @ 09.11.2011. 10:32 ] @
I ja sam uzimao dosta samplova, obićno nitko ništa ne naplati, nego je jedini problem tu bio fedex....mislim nije problem ali bi naplatili neke svoje usluge, iako je sve platio TI. Onda sam se zadnji put malo svađao kad sam uzimao neke IC-ove isto kao sample pa nisu ništa naplatili :D
[ lnick @ 11.11.2011. 07:00 ] @
Pa nece bas 10-15 dana trebati da stigne :)
Nov 7, 2011 11:28 AM
Picked up
GRAND FORKS, ND
Nov 10, 2011 12:30 PM
Delivered
ZRENJANIN RS
i da,City express mi doneo-free of charge :)
za drugi paket mi upada vikend,a narucen dan kasnije
nego,ako ima neko u planu da pravi pojacalo sa tim simpaticnim chip-om da se udruzimo za izradu plocica,kontam da ce biti povoljnije
pozdrav
[ mikikg @ 11.11.2011. 08:13 ] @
Hmm, a vidi sta meni stoji tamo u Order History vec nekoliko dana??
Order Date: 07 Nov 2011
Order Status: In work at fulfillment
Nije mi jasno ...
[ marinbnm @ 11.11.2011. 10:40 ] @
[ mikikg @ 11.11.2011. 12:01 ] @
@lnick Ja sam ZA sto se tice plocica. Ovde MORA obavezno dvoslojna stampa a to je jako komplikovano za izradu u kucnim uslovima (da ne pricam o VIA-jama).
Dajte neki predlog kako da dodjemo do plocica ... Da crtamo sami pa da narucimo negde (npr www.hitech.com.mk)? Ili ima negde gotova plocica ili projektni fajl?
I jos nesto, gde da nabavimo SMD prigusnice?
Evo teme na TI forumu gde razmatraju izbor prigusnica:
http://e2e.ti.com/support/ampl.../62800/301500.aspx?PageIndex=2
Spominju Würth Elektronik
http://katalog.we-online.de/ka...age=xx&vw=Speicherdrosseln
[ mm-tech @ 11.11.2011. 18:44 ] @
Pitajte ovde za plocice. Mozda vam neko ustupi svoj neiskorisceni primerak. Ili zatrazite gerber fajlove ako ih pravite sami. Ima tu i jedna slika moje gotove plocice. Mozete i u kucnim uslovima da izvedete lepu dvostranu PCB, ali ima dosta cimanja.
Offtopic
Jutros sam cuo jednu lepu vest na radiju. Ukida se carina na sve stvari kupljene u inostranstvu vrednosti do 50 ( ili 70 eura, nisam siguran ). Ovo bi valjda trebalo da znaci da semplovi moraju biti uvek besplatni, i da kurirske sluzbe nece moci da traze novac za carinu. A mozda cemo sada moci da kupimo gotove module ( ili samo PCB ) ?
[ mikikg @ 11.11.2011. 19:30 ] @
Citat: Paketi čija vrednost prelazi 50, odnosno 70 evra udinarskoj protivvrednosti, podležu carini i porezu.
- Carina se naplaćuje po stopi od 10 odsto, a porez od osam do 18 odsto – rečeno nam je u Upravi carine.
- Uvozne dažbine se ne plaćaju na pošiljke male vrednosti, nekomercijalne prirode čija vrednost ne prelazi 50 evra u dinarskoj protivvrednosti. To se odnosi na robu kupljenu od pravnog lica preko Interneta – navodi on.
- Ako Vam neko šalje poklon iz inostranstva njegova vrednost ne sme prelaziti 70 evra ako želite biti oslobođeni carine i poreza. Sve preko podleže tarifiranju prema uvoznim dažbinama – navodi načelnik u Ministarstvu trgovine.
http://www.smedia.rs/print/spr...-izbegnete-zamke-kupovine.html
[ lnick @ 12.11.2011. 07:12 ] @
Stiglo i ostalo....sad jos da se naoruzamo pljocicama i ostalo boranijom,pa udriiiii
pozdrav
[ mikikg @ 12.11.2011. 10:31 ] @
Malo da ukljucimo i medjunarodnu javnost u ovu temu ;)
TI forum na engleskom jeziku vezan za izradu TAS5630 PCB:
http://e2e.ti.com/support/ampl...o_amplifiers/f/6/t/146390.aspx
Ko zeli i moze neka se slobodno pridruzi na forumu ...
[ Prethorian @ 12.11.2011. 20:23 ] @
Pojacala (bilo koja klasa) imaju svoje prednosti i mane, ali ako se dobro upoznaju iste, onda je svako pojacalo u bilo kojoj klasi kad se uradi "kako treba" i postuju sve stvari koje moraju da se postuju, izuzetna i kvalitetna.
D klasa je malo zahtevnija po pitanju masa (zvezdiste masa u jednu tacku) i rasprezanje kondenzatorima u odnosu na ostale klase pojacala.
Samo kolo ako se koristi, bitna je specifikacija za koji frekventni opseg je narocito projektovano (to se vidi iz specifikacije istog). Glupo je pricati globalno o bilo kojoj klasi pojacala, na kraju to je samo radna tacka unutrasnjih tranzistora u IC. Takodje klasa D je poznata po vecem stepenu iskoriscenja i smanjenju gubitaka na discipaciju. Dakle zvuk koji izlazi je kvalitetan (ako se zadovolje gorepomenute stvari) a stepen iskoriscenja a samim tim i malo manja potrosnja je veci.
Bottom line: svakako da D klasno pojacalo ima prednost.
To bi bila moja 2 centa na ovu temu.
[ mikikg @ 13.11.2011. 13:44 ] @
Hehe, znao sam da treba da ukljucimo jos nekog sa vise iskustva u ovu temu ... :)
Dobio sam odgovor na TI forumu i ovaj odlican PDF novijeg datuma vezan za tehniku izrade PCB za AUDIO pojacivace:
IC Audio Power Amplifiers: Circuit Design For Audio Quality and EMC
http://e2e.ti.com/cfs-file.ash...audio_2B00_EMC_2D00_100818.pdf
[ mikikg @ 14.11.2011. 22:59 ] @
Vezano za uzorke, jos mi nisu ni poslali ... nesto tu ne stima ... i dalje mi je statuts porudzbine "In work at fulfillment".
Da nije problem oko adrese mozda, meni stoji "SERBIA AND MONTENEGRO 34000" jer nemaju u listi Srbija?!
Da li i kod vas koji ste porucili stojalo tako?
[ mikikg @ 16.11.2011. 10:18 ] @
Opet u vezi uzoraka ...
Izcimao sam malo TI support za opste dobro ;)
Rekao sam im da pod obavezno poprave listu zemalja za isporuku i da dodaju "Serbia". Naravno malo sam i "pogurao" ovu moju porudzbinu. Dodatno, na chatu su mi rekli da moze da bude problem ako se koristi privatan email umesto od firme (ajd kad je Gmail to mogu da skontaju ali kako u drugim slucajevima?! :)
Ne oprastam se od uzoraka tek tako ... :) Ima da ih cimam dok ne stigne ...
[ mikikg @ 16.11.2011. 17:27 ] @
He he, isplatilo se cimanje ... ;)
"Dear Mr ** The samples have been sent today. The delay occured becuse of lack of company data."
Nije mi jasno sta im to fali, ali nema veze ... samo da stigne ...
[ 44250 @ 16.11.2011. 17:50 ] @
Heh,vjerujem da i njima nije jasno ali da su ipak popustili kad su vidjeli kolika ih je upornost snasla!  Jedva cekam da se ovo pokrene u izgradnji,bice to prvi "D" kojeg pratim "od A do Z" !
[ mikikg @ 17.11.2011. 00:02 ] @
Da osvezim temu sa malo ozbiljnijom diskusijom ...
Sledeca stvar koju treba dobro razmotriti vezano za izradu Class D pojacivaca su prigusnice u izlaznom filteru odnosno izbor feritnih materijala i jezgra!!! One imaju ogroman uticaj na ceo pojacivac, THD, SNR i ostale parametre.
Prenosim delove razgovora sa Macolom koji je vrhunski strucnjak iz te oblasti (ispade ko intervju):
Citat: Tesko ces naci smd sa dovoljnom granicom zasicenja. Poslacu ti link za prava jezgra u toj oblasti. Trebaju ti jezgra sa preko 1,5T zasicenja, a da budu operativna na vise od 0,5MHz.
Hej, on spominje 1.5T!!! Uzas :)
Prvo sto mi je predlozio je firma Ferroxcube za koje tvrdi da prave najbolja jezgra na svetu. http://www.ferroxcube.com/
Citat: Interesantno je za te ferite da podnose fluks od iznad jedan Tesla i to pri 350^C. Obicni feriti u SMPS jezgrima jedva 0,25 Tesla pri 120^C
Ono sto je nama veoma interesantno je to da firma Ferroxcube ima zvanicnog distributera u Srbiji preko firme Microdis http://www.microdis.net/
Evo link ka dokumentu od firme Ferroxcube vezano za Class D pojacivace:
http://www.ferroxcube.com/appl...ss%20D%20audio%20amplifier.pdf
Dodatno mi je spomenuo jos i firme http://www.magshape.com i http://fluxtrol.com
Citat: Fluxtrol ima tecni ferit koji izlijes brate po potrebi. Sto se tice MagShape, oni imaju ferite koji se obradjuju strugom i glodalicom.
Pred kraj razgovora me je uputio na nekoliko Class D pojacivaca:
Hypex
NXP (bivsi Philips)
I za kraj:
Citat: Posle gomile komplikacija koje su IRF, NAD, Jeff Roland i sl. nake**li sa po dva-tri DSP cipa, najbolje se pokazao samooscilujuci sistem poput ovog filipsovog i ima najbolju distribuciju suma po spektru. Hypex je ustvari unapredio bas ovaj filipsov modul tako sto mu je resio problem stabilnosti samooscilujuceg stepena. Naime ovaj stari sklop je imao (doduse retku) sklonost da zaosciluje na subharmoniku pogotovo kada ga naforsiras blizu klipinga.
Na kraju sta JA da kazem :) ... Krivo mi je sto Macola nije clan ovog foruma i pokusavam danima da ga ubedim da dodje na forum. Ako u tome uspem, ovaj forum ce biti bogatiji za jednog genija!
73 de YU3MA
[Ovu poruku je menjao mikikg dana 17.11.2011. u 02:02 GMT+1]
[ 44250 @ 17.11.2011. 06:45 ] @
Budi uporan kao sa IT-om!  Ko se jednom "upeca"...
[ mikikg @ 22.11.2011. 16:31 ] @
Eeeee, stigli samplovi napokon!
Hehe, sad imam delove i za D-amp i za SDR i za aktivnu antenu i jos ce da pretekne ... hihi ... svaka cast za Texas Instruments!
Sto rece jedan clan u privatnoj poruci "Ne skida mi se osmeh sa lica ceo dan" :)
Inace samplovi NISTA nisu kostali ... 0 dinara ...
Sad samo da se izborim (teska borba) sa Microdis (Ferroxcube distributerom) ... zamislite kad mi kazu da je minimalna kolicina za jedan model jezgra 528 a za drugi model 1620 komada ... (gde li iskopase ove cifre) ... bilo bi smesno da nije tuzno :)
[Ovu poruku je menjao mikikg dana 22.11.2011. u 18:02 GMT+1]
[ 44250 @ 22.11.2011. 16:34 ] @
 Znaci tema zazivljava! Koliko je kostalo?
[ mikikg @ 27.11.2011. 12:17 ] @
Samo da se javim i da kazem da nisam zaboravio na ovaj projekat (TAS5630 PCB) ... ;)
Imao sam jako puno obaveza na poslu i nikako da sednem da odvojim vreme za ovo ...
Inace planiram da PCB izprojektujem sa cetvoroslojnom stampom kako bi izbego probleme oko napajanja ovog IC-a (treba da "vucem" preko 10A struje kroz vodove!).
Verovatno cu PCB izraditi u Ei Nis ili kod Hi-Tech iz Makedonije.
A za feritna jezgra jos nisam nista uradio :(. Kod Microdis su minimalne porudzbine reda 500E i vise tako da cu morati da pronadjem nekog drugog dobavljaca.
Dodatno cekam da mi stigne i alat za SMD (kalajna pasta i duvaljka).
[ mm-tech @ 27.11.2011. 18:32 ] @
Zasto lepo ne potrazis gerber fajlove za TI-jev Evaluation Board, i izbegnes komplikovano projektovanje ?
[ mikikg @ 27.11.2011. 21:09 ] @
@mm-tech Na TI forumu su mi dali ovaj link za ceo projekat ukljucujuci i gerber fajlove:
http://www.ti.com/litv/zip/slac368a
Ali ko za inat, ovo je za drugo kuciste :(
Mislim nije problem, sescu i crtkacu ovo polako pa dokle sitgnem. Jedino sto moram da ispostujem sve standarde (koje i ne znam koji su) kod dizajniranja ove PCB. Plocica izmedju ostalog mora da prodje DRC.
Sa druge strane mi je ovo i izazov da malo ozbiljnije udjem u celu problematiku oko viseslojnih PCB. Kako bih drugacije naucio ... ;)
BTW: Ja sam se nekih 10ak godina bavio profesionalno industriskom elektronikom / PLC, ali sam izasao iz te price 2000-ih i presao u WEB svet. Sada hocu da se vratim malo u tu pricu kao hobi jer mi je elektronika ostala velika ljubav.
[ nikko @ 29.11.2011. 21:13 ] @
Evo nesto jednostavno u D-klasi,kum ga je pravio znaci sve ok.
Nema nekih extremnih djelova.
POzdrav

[ APEXaudio @ 29.11.2011. 21:52 ] @
Evo jos jedno PHILIPS

[ mikikg @ 29.11.2011. 22:39 ] @
Super shemice. Bilo bi interesantno videti i PCB od ove Philips-ove i eventualno objasnjenje za one merne tacke ili ceo App Note.
[ MirsoMehic @ 30.11.2011. 07:56 ] @
Niko koliku snagu taj moze da razvije na izlazu
[ APEXaudio @ 30.11.2011. 08:54 ] @
Snaga je mala oko 20W i zvuk je los, ovakva pojacala se koriste u novijim televizorima. Dobra su za hobi i sticanje iskutsva sa D klasom, ali svako AB pojacalo sa dva tranzistora u izlazu lako ce snagom i kvalitetom zvuka da nadmasi ovaka pojacala. Moj savet su snaznija pojacala za subwoofere koja rade u standarnoj D klasi sa generatorom trouglastih impulsa na nizoj radnoj frekvenciji, tako se izbegavaju mnogi problemi, vise se nauci i dobije se upotrebljivo pojacalo za basove.
Evo kako je to JBL uradio jednostavno sa jednim standardnim TL072 gde se jedan OP koristi za oscilator, uz to koriste se drajver tranzistori za ukljucivanje i kocanje fetova sto je jedna od najvaznij stvari ako se hoce pouzdano i efikasno pojacalo u D klasi, a onda i zvuk postaje prihvatljiv.
JBL pojacalo koristi za aktivne woofere snaga je 200W, a ako se doda jos jedan IRF9640 (IRF640 nije potrebno duplirati) i poveca napon napajanja snaga je 300W
[Ovu poruku je menjao APEXaudio dana 30.11.2011. u 12:30 GMT+1]
[ mikikg @ 30.11.2011. 09:15 ] @
Sad sam primetio, zadnja shema od APEX-a, ima mala greskica, izlazni tranzistori nisu lepo nacrtani, IRF640 je N MOSFET a IRF9640 je P MOSFET. Nista strasno samo da ne dodje do zabune ....
[ APEXaudio @ 30.11.2011. 09:21 ] @
Citat: mikikg: Sad sam primetio, zadnja shema od APEX-a, ima mala greskica, izlazni tranzistori nisu lepo nacrtani, IRF640 je N MOSFET a IRF9640 je P MOSFET. Nista strasno samo da ne dodje do zabune ....
Nema greske, dobro je nacrtano.
[ mikikg @ 30.11.2011. 09:33 ] @
Onda se negde ne razumemo, ja bar tako vidim na shemi oba su nacrtana ->| ... zar nebi trebalo strelica da bude u suprotnim smerovima? Dodatno nactani simbolj je za FET a ne za MOSFET, mozda to dodatno buni?
[ zeoN_Rider @ 30.11.2011. 09:43 ] @
Citat: mikikg: Onda se negde ne razumemo, ja bar tako vidim na shemi oba su nacrtana ->| ... zar nebi trebalo strelica da bude u suprotnim smerovima? Dodatno nactani simbolj je za FET a ne za MOSFET, mozda to dodatno buni?
Ma nema to veze, to je generička šema.
[ mikikg @ 30.11.2011. 10:02 ] @
Kapiram ja vas, zanovetam ... :) Ali bilo bi lepo da bude fino nacrtano ... posebno kada sem ove sheme nema nikakvo drugo objasnjenje, bar ona da bude ok ... nije frka, meni bar nije problem ...
[ zeoN_Rider @ 30.11.2011. 10:03 ] @
Evo šema FBT MaxX 9Sa.
[ APEXaudio @ 30.11.2011. 10:16 ] @
FBT je odlican primer za dobro pojacalo u standardnoj D klasi, ima precizni generator trouglastih impulsa sa kvarcom, izlaz je full-bridge sa jednostrukim napajanjem 120V i izlazni fetovi se drajvuju sa manjim fetovima, plus filteri, limiteri i zastite daleko je to od DIY pojacala koje sa dva feta i dva IC-a ima 1200W, suvise lepo da bi bilo istinito.
[ mikikg @ 30.11.2011. 10:18 ] @
@zeoN_Rider Super ti je ova zadnja shema, profi ... ali ovde samo mozemo neki princip da vidimo, vrednosti elemenata se uopste ne vide, mnogo sitno ... jedino ako ima neki drugi razlog da se to "ne vidi" ...
PS: Ne zamerite mi sto zelim da budem pedantan u ovoj temi ... prosto volim ako se nesto objavi da ima i neku upotrebnu vrednost
[ zeoN_Rider @ 30.11.2011. 10:22 ] @
Citat: mikikg: @zeoN_Rider Super ti je ova zadnja shema, profi ... ali ovde samo mozemo neki princip da vidimo, vrednosti elemenata se uopste ne vide, mnogo sitno ... jedino ako ima neki drugi razlog da se to "ne vidi" ...
PS: Ne zamerite mi sto zelim da budem pedantan u ovoj temi ... prosto volim ako se nesto objavi da ima i neku upotrebnu vrednost
Nažalost imam samo papirnati oblik.
Citat: APEXaudio: FBT je odlican primer za dobro pojacalo u standardnoj D klasi, ima precizni generator trouglastih impulsa sa kvarcom, izlaz je full-bridge sa jednostrukim napajanjem 120V i izlazni fetovi se drajvuju sa manjim fetovima, plus filteri, limiteri i zastite daleko je to od DIY pojacala koje sa dva feta i dva IC-a ima 1200W, suvise lepo da bi bilo istinito.
Radi, i što bi neki rekli ubija na mestu. Imam još i deo sa zaštitom i deo sa LP filterom.
Nažalost u papirnom obliku.
[ APEXaudio @ 30.11.2011. 10:31 ] @
Nisam video nigde da je neko napravio upotrebljivo pojacalo u D klasi, a da nije KIT ili neki specijalan IC. Savetujem da se pocne od jednostavnih pojacala manje snage i onda otklanjanjem nedostataka, nepravilnosti, nestabilnosti, neefikasnosti i povecavanjem snage dodje se do neceg ovakvog, a to je tek pola puta do pojacala koje ce moci u pravu upotrebu.
Imam ja kompletan 'Service Manuals' od FBT-a u pdf-u, i ne sumnjam da FBT 'ubija na mestu'
Planirao sam da napravim jedan DIY projekat zato sto ne planiram da delim seme od uredjaja koje ja koristim, ali nema interesovanja, niko nije pitao ni koja je frekvencija oscilatora... Izglada da nikom i nije cilj da nesto nauci ili uradi iz hobija nego da upotrebe gotov projekat da bi na njemu zaradjivali. Evo seme bez izlaznog stepena, sa samo dva standardna IC-a napravljen je pojacavac greske, komparator i precizni generator trouglastih impulsa, a sve je Hi-Fi kvaliteta. Izlazni stepen takodje sa standardim 74HC00 za dobijanje komplementarnih impulsa (HI, LO) i kontrolu mrtvog vremena i nekoliko tranzistora u drajveru... ne koristi se cak ni IR2110 ili slicno.
Ne vidim razlog kupovine kitova (Hypex i slicno) kad te module PHILIPS ugradjuje u mini-linije ili plazma televizore ili nekih pojacala sa specijalnim IC-ovima koji se ugradjuju u 5+1 sisteme, nisu oni losi, ali ako se nista ne nauci bolje je i jeftinije kupiti celu mini-liniju.
[Ovu poruku je menjao APEXaudio dana 30.11.2011. u 12:19 GMT+1]
[ mm-tech @ 30.11.2011. 10:55 ] @
@mikikg
Tebi treba nesto ovako ( ja sam ponosni vlasnik jedne takve - cena u grupnoj kupovini je bila 10 eura ):

[ mikikg @ 30.11.2011. 11:19 ] @
To meni treba! :) Ovo je originalna TI plocica ... Predpostavljam da onda postoji negde projekat/gerber, pa ako nadjemo da to lepo narucimo negde da se izstancuje (ako ima jos zainteresovanih za plocicu)
Hmm, a znam gde to i da pitam :) ... na TI forumu ;)
[ mm-tech @ 30.11.2011. 20:29 ] @
Pa mi smo to na drugom forumu kupili preko clana koji zivi i radi u inostranstvu. Plocice su preko njega izradjene u Kini i stvarno su vrhunske. Kao sto rekoh krajnja cena je bila samo 10 eura. Medjutim, ta cena je bila jer je on za potrebe firme radio neke plocice, pa je uglavio i ove nase ( jer se minimalne kolicine koje fabrike prave mere u metrima kvadratnim ).
[ mikikg @ 01.12.2011. 06:34 ] @
@mm-tech Sami mi kazi gde ste nabavili gerber fajlove? Naime, za izradu kolega mi kaze da moze u Ei-Nis da se uradi i cena za cetvoroslojnu stampu (ne znam koliko slojeva ima ta vasa) se krece oko 50 - 70E zajedno sa sve filmovanjem i za taj novac se dobije i probna serija od 25 kvadratnih decimetra (tu moze da stane oko 10-ak plocica). Kasnije, kada imaju vec filmove, moze da se dodatno poruci 1 do X komada.
UPDATE:
Nasao sam projektni PDF za ovo pojacalo sa TAS5630DKD
http://www.ti.com/lit/ug/slau288a/slau288a.pdf
A evo i gerber fajlova
http://www.ti.com/litv/zip/slac357a
Stranica vezana za ceo projekat
http://www.ti.com/tool/tas5630dkd2evm
PS: U pitanju je dvoslojna stampa!
[Ovu poruku je menjao mikikg dana 01.12.2011. u 07:50 GMT+1]
[ mm-tech @ 01.12.2011. 11:40 ] @
Onda to i nije lose, jer ce cena po komadu bidi oko 5 eura (jer je dvoslojna stampa). Znaci dogovor sa par ljudi koji su zainteresovani i to je to. Samo ostaje pitanje kvaliteta izrade plocice. E da, jos jedna stvar: moras da im posaljes te gerber fajlove kako bi ti rekli da li su u mogucnosti da izrade te plocice, jer moze da nastane problem oko pravljenja VIA, koje su izuzetno "male" - mislim 0.5mm, ili manje.
[ yugaja @ 01.12.2011. 15:10 ] @
Ima pomalo neceg hazarderskog kad saljes stampu na izradu kod ovih nasih. Ocigledno je da imaju dobru tehnologiju, ali rezultat je nepredvidiv  Skoro smo radili neke viseslojne stampe i ajd' recimo da su upotrebljive za razvoj....
Proveri samo za cenu jos jednom mislim da nije bas tako optimisticna.... I da sito natpis je ocajan!!
Z.
[ mikikg @ 01.12.2011. 15:34 ] @
Hmm, stvarno su cene totalno drugacije nego sto sam imao prvu informaciju ...
Kontaktirao sam ih (Ei PCB) i situacija je sledeca:
- Cena izrade dvoslojne PCB (ovu sto sam spominjao za pojacalo oko 1dm2 dvoslojna FR4 1.6mm sa 70μm bakrom) za prvi put, dok se uradi testiranje i filmovanje je skoro 100E
- U tu cenu ulazi svega 4dm2 sto je 4 plocice
- Ovo je cena za zavrsnu prevlaku sa olovo-kalajem
- Za hemisku pozlatu je 10% skuplje
- Vreme izrade ploce je 12-15 radnih dana
- Placanje je 50% avans + ostatak nakon izrade
- Mislim da rade samo sa pravnim licima jer mora da se dobijena ponuda pecatira i vrati njima
- Nakon ove probne serije, cena jedne plocice bi bila 840din + PDV + PTT troskovi
Ostaje mi jos da kontaktiram Hi-Tech pa da vidim kakva je njihova ponuda. Za njihov kvalitet ne sumljam uopste.
[ viktor1986 @ 01.12.2011. 16:48 ] @
Znam da je izrada dokumentacije, za dvostranu stampu, bila oko 37-38evra u EI-u i da je cena za jednu plocicu od 0.62dm^2 bila 3.2evra. Toliko je ispalo za 10plocica, dakle ukupan trosak je bio skoro 70evra. Filmovi + 6.2dm^2 na 1.6mm vitroplastu i 70u bakru. Ne rade samo za pravnim licima, rade i za fizickim jer sam par nekoliko puta pravio plocice kod njih. Tacno je da sito stampa nije bas dobra. Jednom mi se desilo samo bude bas dobra!
Sta ce vam testiranje?
[ mikikg @ 01.12.2011. 18:31 ] @
Zar moze bez testiranja? To testiranje naplacuju 1500 din + PDV. Kada budem dobio ponudu i od Hi-Tech, naravno prenecu detalje ovde, odlucicu kod koga cu izraditi.
[ mm-tech @ 01.12.2011. 21:15 ] @
Ne znam sta se podrazumeva pod testiranjem ? Da li je to testiranje kvaliteta izrade plocice ( tj. da li su tu svi vodovi, VIA, i ostalo ), ili se to odnosi na testiranje gotovog uredjaja ( tj. da se ustanovi da li ima nekih gresaka u projektu uredjaja koji se pravi i sl. ) ? Ako je ovo drugo, onda testiranje svakako nije potrebno, jer se radi po proverenom projektu.
[ Nemanja_Elektronika @ 05.05.2012. 21:58 ] @
Ne znam da li je tema idalje aktuelna??
Zainteresovan sam za kupovinu ploca?? ako se budu radile, ili ako neko ima na prodaju..
pozdrav ;)
[ mikikg @ 06.05.2012. 21:21 ] @
Meni je i dalje aktuelna opcija za izradu plocica ali iskreno preskupo mi je da to radim u EiNis za tako malo seriju. Ispada mi cc 25E jedna plocica :(. Ovo ima smisla ako bi se udruzili i uzeli desetak i vise plocica tj sto vise plocica narucimo to jeftinije ispadne jedan komad ...
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|