[ lajtan @ 09.11.2011. 22:55 ] @
da li neko ima šemu za automatsko ukljucenje agregata kada nestane struje u mreži.treba mi za kućnu upotrbu? |
[ lajtan @ 09.11.2011. 22:55 ] @
[ emiSAr @ 09.11.2011. 23:58 ] @
Da bi na ovo pitanje dobio valjan odgovor, moras navesti s cime raspolazes, kakav agregat i nacin pokretanja
istog imas. Vrlo je lako nestankom mreznog napona pokrenuti elektropokretac (anlaser) ali treba neko ili nesto isti i da iskljuci kada agregat starta. E to nesto zavisi od toga cime raspolazes. pOz [ BlackForce @ 10.11.2011. 13:16 ] @
Pozdrav svima!
Ako nemas anlaser,onda vrlo lako i jeftino mozes resiti problem. Kad nestane struje,automatski ustajes i ides sam paliti agregat,ili posaljes nekoga umesto tebe. Ako imas anlaser onda mozes napraviti da ti elektronika odradi stvar,ali nije tako jednostavno,a ni jeftino(bar po meni). Ja sam imao takav zahtev,ali nakon kalkulacije za automatiku klijent je odustao.Hteo je za crvendac da se to resi. Trebas pratiti mrezni napon dali ima (dotle ti agregat spava). Cim ti nestane napon,automatski prelazi na agregat modus i recimo minut nema sanse da ti prikljuci mrezni napon(da ne bude da anlaser pocne verglati,tebi dodje opet mrezni napon,pa opet nestane,a tebi kontaktori bez veze cvokocu). Moras pratiti anlaser,kad ti zavergla i dostigne neki obrtaj i pojavi se izlazni napon na agregatu,da ti iskljuci anlaser. Ako ne upali u roku od koji sekund,stane,ceka(recimo 20-30sekunde) pa proba ponovo.Ako ni tada nista(onda alaaaarm). Ako se vrati mrezni napon,pozeljno da radi recimo jos minut,pa tek onda da predje na mrezu,jer (bar kod nas) cesto se desava,da ukljucenje EPS-u ne uspe iz prve.Dodje napon,pa za koji sekund opet nestane,pa ponovo ukljuce.(da ne bude pali gasi - pali gasi agregat). Ima tu jos stvari,ali toliko na brzaka. [ Electronique Terminator @ 10.11.2011. 13:49 ] @
@lajtan
Što reće emisar____TO NE MOŽE Tako jednostavno da se pita ! Jes da Ti je prvi post--ali daj neke dodatne podatke o celom "Sistemu" !--pa onda na Put ! [ radarac66 @ 10.11.2011. 20:08 ] @
Automatike koje taj posao rade valjano,
a uz to i visegodisnje iskustvo ih cini jako pouzdanim su u danasnje vreme relativno jeftine (oko 400 evrica)da bi se igrao sa tim stvarima, a pri tome i rizikovati da nesto krene naopako ( da anlaser ne prekine da vergla kad upali motor, da nema dovoljno vreme diferencije za prebacivanje kontaktora mreze i agregata, itd) http://www.deepseaplc.com/prod...genset/auto-start-controllers/ http://www.scribd.com/doc/8452590/P-704 [ radarac66 @ 10.11.2011. 21:10 ] @
Citat: BlackForce: Moras pratiti anlaser,kad ti zavergla i dostigne neki obrtaj i pojavi se izlazni napon na agregatu, automatika prati frekvenciju generatora, gasi anlasovanje na 20Hz, ili prati pritisak ulja motora, izlazni napon se ne posmatra! [ lajtan @ 10.11.2011. 21:19 ] @
imam agregat 5kw benzinac na alnaser.meni treba kada struja nestane agregat da se ukljuci i obrnuto.meni samo treba sema ako to uopste ima,pozz
[ Electronique Terminator @ 10.11.2011. 21:32 ] @
Citat: lajtan:meni treba kada struja nestane agregat da se ukljuci i obrnuto A to obrnuto je ovo : -Kada se agregat uključi da nestane struje ? ...ako sam te dobro razumeo ![]() [ lajtan @ 10.11.2011. 21:37 ] @
dobio sam neku šemu ali ne znam kako da vam pokazem.ako neko zna kako da postavim na forum neka mi napiše
[ radarac66 @ 10.11.2011. 21:40 ] @
[ lajtan @ 10.11.2011. 21:40 ] @
kada nestane struja u mrezi tada da se akregat ukljuci i onda dobijam struju od agregata,a kada dođe struja u mrežu od ESA-a onda agregat da se isključi i onda koristim stuju sa mreže
[ lajtan @ 10.11.2011. 21:42 ] @
ja imam jednu šemu vama da pokažem da vidite da li je ona ispravna,ali ja ne znam kako da postavim na forum
[ radarac66 @ 10.11.2011. 21:49 ] @
[ lajtan @ 10.11.2011. 22:01 ] @
evo seme a vi pogledajte pa mi recite da li ovo može da radi
[ radarac66 @ 10.11.2011. 22:11 ] @
Ja pogledao, a ti sada meni reci:
koja elektronika nadgleda rad i upravlja ovom automatikom??? Odgovor na tvoje pitanje je: Ne moze. [ magnat @ 11.11.2011. 16:48 ] @
Ajd sad ja.
Radio sam nekoliko takvih automatika za startovanje benziskih motora i njihovu prepravku kako bi radilo automatski. 1. Sam motor mora da se prilagodi kako bi kad je prvi start prvo elektromagnetom ili motorom prebacio sauh (choke) u položaj uključeno. 2. Uključio kontakt. 3. Uključio start (alnaser). 4. Pratio frekvencu na generatoru radi konstatovanja okretanja generatora. 5. Ako postigao frekvencu veću od 10hz ugasio alnaser. 6. Sačekao 1-2min ili manje kako bi sauh (choke) vratio i položaj isključeno. 7. Sačekao još jedno 2min. 8. Pokrenuo generatosku sklopku. ITD. Ima dosta uslova koji su potrebni kako bi se zadovoljio automatski rad agregata, pogotovo benziskih. Pa sad odluči hoćeli da se igraš ili . [ lajtan @ 11.11.2011. 20:20 ] @
meni treba šema za elektroniku za prebacivanje mrežnog napona na agregatni napona i obtnuto,a kako će agregat da upali to me ne zanima.znači samo automatika za prebacivanje.pozz
[ lajtan @ 11.11.2011. 20:21 ] @
hoću da se igram!!!
[ lajtan @ 11.11.2011. 20:24 ] @
svi dele savete a niko još nije ponudio šemu.da li ima nekog na forumu da ima šemu?
[ ZAS011 @ 11.11.2011. 21:16 ] @
Mislim da ti posle ovakve izjave
Citat: lajtan: hoću da se igram!!! niko normalan nece nacrtati ili postaviti bilo kakvu semu. Moglo bi da skodi tvom zdravlju a mozda i zivotu. Energetika nije bas za igranje. [ lajtan @ 12.11.2011. 20:50 ] @
vidim ja da šemu koja meni treba niko nema.pozzz
[ BlackForce @ 13.11.2011. 20:54 ] @
Pozdrav svima!
Izvini,ali ako išta znaš oko automatike,samo prebacivanje sa mrežnog na agregat i obrnuto ne treba da ti predstavlja veliki problem. Ali ako ti to ne ide,ja ti savetujem da zoveš nekog majstora,jer to već nije neka elektronika na niski napon pa da se igraš. Kako reče ZAS011 "Energetika nije bas za igranje". Sve najbolje,i nemoj da se ljutiš,ali to je moje mišljenje. [ lajtan @ 13.11.2011. 21:09 ] @
po struci sam elektricar elektroenergeticar za upravljanje i zastitu energetskih postrojenja
ja imam neke šeme ali bih hteo da vidim da li još neko ima neku šemu pa da uporedim sa mojom jer nisam baš siguran da su moje ispravne,a da kupim materijal a nije baš jeftin i da na kraju ne funkcioniše, molim svakog ko je pravio ovu automatiku da mi pošalje šemu ako hoće.pozz unapred zahvalan da nedužim dalje [ ZAS011 @ 13.11.2011. 21:17 ] @
Koliko sam imao prilike da procitam, na ovoj temi je pisao neko ko je pravio takve stvari. Seme nisu problem, problem je "pamet" u mokrokontrolerima
![]() HINT: magnat [ lajtan @ 13.11.2011. 21:31 ] @
ako imaš šemu pošalji.pozz
[ ZAS011 @ 13.11.2011. 21:40 ] @
Trazi od kolege magnat-a.
Lepo ti napisah, Dzaba ti sema ako ne umes da napises korektan program za mikrokontroler. Mnogo promenljivih parametara je u igri. Za igranje ti je najlakse da kada nestane struje, ustanes i upalis agregat. Kada se struja vrati i napon stabilizuje, opet ustanes i iskljucis agregat. A i kada ti ponestane goriva, opet moras da ustanes ![]() A za komercijalnu upotrebu,... [ lajtan @ 13.11.2011. 21:47 ] @
za mene za kuću
[ ZAS011 @ 14.11.2011. 21:33 ] @
[ lajtan @ 15.11.2011. 00:11 ] @
e sada mi pošalji šemu za elektroniku.povezivanje kontaktora vremenskih releja itd..
[ ZAS011 @ 15.11.2011. 14:27 ] @
Imas li i neku muzicku zelju?
[ Horvat I @ 15.11.2011. 16:51 ] @
Ljudi što zezate čoveka? Ako nećete da odgovorite ne šumite po temi!
Šema ti je dobra uz par greškica. Nisi nacrtao fazu na kontakt vremenskog relea. Pomoću dodatnog relea( ili ako možeš nacrtane zamenit za modele sa više kontakata) trevaš sprečiti mogućnost "sudara" napajanja, mreža,agregat, pretvarač. [ lajtan @ 16.11.2011. 10:58 ] @
hvala ti Horvat I.Kapiram šta si mi rekao.Znači kada otklonim ove greške trebalo bi da radi!Hvala još jednom,pozzz.
A što se tiče ovog zezanja preko foruma što pojedini pišu ja ne obraćam toliku pažnju jer ovo pišu nestručni ljudi i koji neznaju zašto postoje ovakvi forumi. FORUM JE DA JEDNI DRUGIMA POMOGNEMO KOLIKO KO MOŽE,A NE DA SE ZEZAMO!!! [ superoperater @ 17.02.2012. 13:13 ] @
Pozdrav Lajtan,
Ne znam da li ti je ovo jos uvek aktuelno tj. da li si napravio sta si hteo. Samo nisam mogao da ne iskomentarisem da mi je stvarno muka ovih mudrijasa te sve je tesko... Meni je ovakva stvarcica trebala i napravio sam je sa jednim PIC mikrokontrolerom i sa dva kontaktora dok si reko keks. Nema tu nista komplikovano... Ako te jos zanima odgovori pa cu postaviti semu i SW.... Pozdrav, S. [ magnat @ 17.02.2012. 20:13 ] @
Jedva chekam da vidm i nauchim kako to prosto radi.
[ Lavlja_Jazbina @ 17.02.2012. 20:24 ] @
magnat
Prvo naucis da ch nije slovo u Srpskom jeziku,pa onda ide sve spontano i polako. superoperater Nisam upoznat sa tim stvarima ali me zanima.Posalji pp ako se to prodaje,posto imam agregat na placu pa bi zaokruzio pricu.,mada cu morati ustajati i puniti rezervoar sa gorivom. ![]() [ magnat @ 17.02.2012. 20:49 ] @
to su dva slova c, h. Meni to ostalo od teleprintera i niko mi nije zamerao do sada.
[ Lavlja_Jazbina @ 17.02.2012. 20:55 ] @
Onda bi bilo da si napisao JEDVA EKAM,posto od ta dva slova ne dobijamo slovo koje si zamislio.Izvini
sarkatican sam koliko i ti u predhodnim postovima.Ako imas semu,meni odgovara gotov proizvod,posalji i ti na PP pa da kupim. superoperater je izneo samo svoje misljenje. [ magnat @ 17.02.2012. 21:06 ] @
Sarkastichan sam jer je upravlljanje agregatom vrlo ozbiljna tema i nije za igranje, moje iskustvo i znanje mi ne dozvoljava da tako olako nekoga navedem na opasne radnje.
Naveo sam u ranijim postovima na shta se mora obratiti, a postoji i josh mnogo momenata na koje se mora obratiti. Inache imam razvijen kompletan uredjaj ali ga ne prodajem bez kompletnog projekta i samo za snage veche od 15KVA, jer je oprema skuplja od samog agregata. [ ZAS011 @ 17.02.2012. 21:34 ] @
Je li Lavlja_Jazbina-o, jesi li se ti to nesto nasiljio na sh ch cch nacin pisanja?
Mislim da ti kolega magnat NECE poslati samo semu, vec ponudu za izradu projekta koja se, podrazumevano, placa u napred, sto podrazumeva prihvatanje izvodjenje istoga. (Da sam na njegovom mestu, ja bih tako uradio. Nema projekat za DŽ, a drugi da "pokupi kajmak"). [ Lavlja_Jazbina @ 17.02.2012. 21:47 ] @
Ne
Citat: Lavlja_Jazbina: Onda bi bilo da si napisao JEDVA EKAM,posto od ta dva slova ne dobijamo slovo koje si zamislio.Izvini sarkatican sam koliko i ti u predhodnim postovima.Ako imas semu,meni odgovara gotov proizvod,posalji i ti na PP pa da kupim. superoperater je izneo samo svoje misljenje. NE treba mi sema,slab sam sa strujom.Treba mi gotov proizvod,da platim.Neki problem. ps.Vidim da i tebi citanje ide slabo. [ Horvat I @ 17.02.2012. 21:52 ] @
Citat: magnat: Inache imam razvijen kompletan uredjaj ali ga ne prodajem bez kompletnog projekta i samo za snage veche od 15KVA, jer je oprema skuplja od samog agregata. Kakva li ti je to oprema kad obiljnom proizvođaču opreme komletan orman automatike košta ~ 1/6 vrednosti cele elektrogene grupe koji smo menjali zbog udara groma. [ magnat @ 18.02.2012. 08:36 ] @
Tako je Horvat.
Predpostavljam da ste tu zamenu radili na dizel agregatu koji je vechi od 15kVA. Primeni tu cenu od 1/6 dizela na cenu benzinca od nekiliko kilovata. Dodaj sve potrebne mehanicke izmene i promeni funkciju startovanja sa dizel na benzin. Pa ondak poredi cenu. [ lajtan @ 18.02.2012. 16:04 ] @
zdravo.naravno da je jos aktuelno.ako hoces posalji mi semu na mail ili kako god hoces.pozzz
[ pedja bekich @ 19.02.2012. 10:08 ] @
mozes li da napises marku i model agregata koji imas
snagu monofazni trofazni etc koliko sam shvatio tebi treba samo automatsko prebacivanje mreza agregat [Ovu poruku je menjao pedja bekich dana 19.02.2012. u 11:41 GMT+1] [ lajtan @ 19.02.2012. 18:17 ] @
da meni samo treba prebacivanje mreza agregat
[ bojanst @ 19.02.2012. 21:14 ] @
Svi se nekako snebivaju oko dijeljenja iskustava :D
Svako hoce nesto da proda na ovom forumu, svi vi sto imate samo to na umu potrazite drugo mjesto, posto mislim da ovaj forum nije za to. Ljudi, da se razumijemo, kriza je i to globalna, nema se para al' to nije razlog da za*ebavamo jedni druge. "Ko znanje cuva samo za sebe, to znanje je beskorisno"... tako nekako ide nekakva poslovica. Podrzavam to da neke informacije ne treba davati nekim ljudima, koji na taj nacin mogu ugroziti svoje zdravlje ili cak zivot. U svakom slucaju treba procijeniti da li neko "zasluzuje" da dobije neku odredjenu informaciju. Tema: ... i meni bi dobro dosla neka šema, naravno za privatne potrebe (ne za komercijalne). Nemaju svi ljudi isti pristup ovoj "automatici", vidjao sam dosta ovakvih automatika. Prije ili kasnije obicno se desi šlus da ovakve automatike postanu totalno neupotrebljive i da se stvar mora raditi iznova. Znaci ovo nije "spejs šatl", vise manje svako ziv se bavi sa ovim (mesari, vulkanizeri, zidari, pekari, ...). [ ZAS011 @ 19.02.2012. 21:49 ] @
Bojane, nije stvar u prodaji. Jednostavno, komercijalna resenja na kome je neko ostavio mesece za razvoj bas nisu "na izvol'te".
U prilogu malko surove elektrike (tema bi trebala da bude u elektrotehnici a ne ovde). Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|