Vidi ovako - ja imam obrazovanje masinskog smera, znaci za elektroniku nemam pojma, tako da ne znam sta mozes da vidis unutar te kutije i koliko podataka mozes da saznas iz onoga sto ces videti. Ako se ne varam, tu obicno dolazi neka "skretnica" koja usmerava jedne frekvencije "levo" , druge "desno", tako nesto, nemam pojma.
Sto se tice samih zvucnika opet ne znam koliko si upucen, mada ni ja nisam nesto narocito ali sam sticajem okolnosti radio u nekoj fabrici gde su izmedju ostalog pravili i zvucnike. I tu dolazimo do drame - mehanicki isti zvucnici, pa jedan djubre a drugi super. Kako?
Ona membrana se nekad pravila od celuloze(?), valjda se jos prave i takve ali valjda ima i nekih modernijih materijala. Celuloza moze biti ovakva, onakva, ima tu svasta. Ako je membrana dobra = korak blize vrhunskom rezultatu.
Membrana je okacena u dve ravni. Od tih elemenata koji je drze i dopustaju da osciluje opet dosta zavisi a i oni mogu biti razlicitog kvaliteta i osobina.
Magnet - imali smo mi pocetni magnet OK, ali nikako da dobijemo istu jacinu magnetnih sila(?) ili kako se vec zove to sto se moze meriti. Onda su elektornicari nesto tamo merili i utvrdili da nam je magnetizer slab i / ili los i da ne moze da napumpa dovoljno magnetizma u magnet, tako neke fore. I onda je fabrika radioprijemnika iz Sezane, Slovenija uvozila zvucnike iz Ceske umesto da uzme svoje, iz neke Iskrine fabrike.
Te stvari mislim da je nemoguce videti / izmeriti samo vizuelnim pregledom a one dosta znace za kvalitet zvucnika.
Eto, ja napricah puna kola, pa sad ti koristi sta ti volja - brusilicu, laksi cekic, tezi cekic, pajser, he, he, he... samo javi sta je ostalo od zvucne kutije na kraju
A mozda je bolje da malo uzivas u muziki pa posle to bacis na licitaciju na neki domaci sajt, i zaradis silne pare prodajom ...