[ e5944 @ 14.11.2011. 12:09 ] @
Da li se još neko od provajdera u Srbiji bavi dvosmernim satelitskim Internetom? Treba da umrežim lokaciju koja je ... i jedino mi je rešenje satelitski link :-)
[ IT_DooX @ 14.11.2011. 16:27 ] @
Dvosmerni satelitski? Kontam da je jeftinije prokopati 100km optike od toga :) Sorry na offtopicu, ne znam da neko nudi dvosmerni, ne znam ni da li je nekad nudio kod nas neko to, samo jednosmerni...
[ tdjokic @ 14.11.2011. 17:16 ] @
Citat:
e5944: Da li se još neko od provajdera u Srbiji bavi dvosmernim satelitskim Internetom? Treba da umrežim lokaciju koja je ... i jedino mi je rešenje satelitski link :-)

Ja sam se uvek cudio kako rade mobilni telefoni, kako oni dohvate satelit i ni danas ne znam bas precizno, ali sam saznao da tu postoji nesto sto je nize i blize pa telefoncici mogu to da dohvate. A ti bi trebalo da dohvatis signalom cak tamo daleko gore, do pravog satelita? Sumnjam da to moze. Gde god se spominje satelitski nuzno ga prati i neki oblik obicnog Interneta.
[ bachi @ 14.11.2011. 17:24 ] @
Da, kada je u pitanju jednosmerni link. Za dvosmerni ne treba.
[ calexx @ 14.11.2011. 18:03 ] @
Odavno nisam video da neko to pominje, mi smo pre desetak godina imali pokušaj u firmi da ponudimo satelitski (jednosmeran, naravno) sa astronomskim brzinama do 2Mbps ali nije nešto uspelo, uglavnom zbog potrebne internet veze u drugom smeru. Tada je bilo nekih najava dvosmernih ali po boliuši cenama, no malo posle toga je počeo da se pojavljuje brži internet i svi su zaboravili na ovo. Ne znam da li se još neko time bavi ali pošto ništa ne čujem, a znam da i dalje ima mnogo mesta gde ne može neki drugi način ... nešto nisam siguran da ćeš da nađeš mnogo ponuda.
Citat:
tdjokic: Ja sam se uvek cudio kako rade mobilni telefoni, kako oni dohvate satelit i ni danas ne znam bas precizno, ali sam saznao da tu postoji nesto sto je nize i blize pa telefoncici mogu to da dohvate
Mobilni i ne dobacuju do satelita, oni samo hvataju signal odozgo pa ga obrađuju a ako hoćeš da ubrzaš onda koristiš aGPS pa preko svoje GSM mreže ipak šalješ satelitima neke podatke. Sigurno im ne dobacuješ ništa ... a moguće je. Ne znam koliko je dozvoljeno.
[ Markoxxx @ 14.11.2011. 18:30 ] @
Gde ti je ta lokacija, mozda ipak postoji neko drugo resenje... wireless?
[ e5944 @ 15.11.2011. 07:04 ] @
Pozdrav svima.

Nažalost lokacija je smeštena u kanjonu i udaljena je od prvog mesta oko 30km, a putem i više. Telekom ima svoje linije ali kada se priča telefonom mislim da u slušalici čujem sve iz tog kraja koji telefoniraju. Telenot i MTS imaju signa od jedne do dve crte i to van objekta. Trenutno mi je jedino rešenje dvosmerni satelitski link.

Nekada je bilo takvih ponuda, ali nakon razvoja wireless-a i ADSL usluga zamrlo je, pa tražim poslednje mohikance koji se još bave sa ovim :-)
[ Sceka @ 15.11.2011. 11:25 ] @
Citat:
e5944: Pozdrav svima.

Nažalost lokacija je smeštena u kanjonu i udaljena je od prvog mesta oko 30km, a putem i više. Telekom ima svoje linije ali kada se priča telefonom mislim da u slušalici čujem sve iz tog kraja koji telefoniraju. Telenot i MTS imaju signa od jedne do dve crte i to van objekta. Trenutno mi je jedino rešenje dvosmerni satelitski link.

Nekada je bilo takvih ponuda, ali nakon razvoja wireless-a i ADSL usluga zamrlo je, pa tražim poslednje mohikance koji se još bave sa ovim :-)


Koliko se ja secam, nikada za privatno lice nije bilo ponuda dvosmernog satelitskog Internet-a! Za link ka satelitu je potrebna posebna dozvola koju ne moze dobiti privatno lice. Inace je to bilo toliko skupo i komplikovano za dobijanje da niko nije hteo to da koristi. Ja licno sam tih godina bio kod "ortakovog ortaka" kuci da vidim to cudo od Internet-a od 1,5 megabita i usr'o sam se od dozivljaja brzine. Ja sam tada imao Dialup konekciju, ne samo ja nego svi! Ali cale "ortakovog ortaka" je radio za neku americku firmu pa su mu oni to placali, mislim na dvosmerni link, a koliko se secam, morao je da ceka skoro godinu dana odobrenje od nekog ministarstva... To je jedini slucaj kod nas za koji ja znam.


Pozdrav!

[Ovu poruku je menjao Sceka dana 15.11.2011. u 13:03 GMT+1]
[ tdjokic @ 15.11.2011. 13:00 ] @
Ima po Evropi ponuda za kuce i male biznise, relativno povoljna cena. Oni bas govore o tome da negde nema ni ADSL, ni kablovske, pa su oni jedini. Mozda bi resenje bilo neka firma iz inostranstva za ovaj slucaj?

Jedva nadjoh neku cenu - Brzina D/U 300Kbps/ 128Kbps mesecna cena $126.50, jednokratno za opremu $1,295.00 ovo je kao za neku kucu, dvosmerno, ovde ima detaljno http://www.bentley-walker.com/objs/pdf/HX50.pdf a nude "sirom sveta i Evrope".

Samo da ne ispadne kao za PayPal i mnoge druge stvari: "Zao nam je, Srbija jos nije obuhvacena nasim uslugama. Radimo na tome i cim bude obavesticemo vas." :-(
[ flighter_022 @ 15.11.2011. 13:18 ] @
Vise bi se isplatilo odvuci elektricni kabl do vrha brda (Kanjon?), pa gore postaviti neki 3G access point. Ja nisam u Evropi vec u Africi, mada verujem da cene u Evropi nisu mnogo manje. Na primer, u bivsoj firmi smo placali oko $1400 za 1024/256 link... skupo i preskupo.
[ calexx @ 15.11.2011. 13:26 ] @
kada smo mi to probali, ja sam pao na ... nešto kada sam video flashget (to je bio i moj prvi susret sa takvim programom) i download od preko 150KBps. Teoretskih 2Mbps smo postigli samo na nekom od ovdašnjih fakulteta koji je imao solidan up link a posle toga nigde ništa. Ipak, 2Mbps je bila svemirska brzina pa smo malo vežbali ... ne znam koliko se sada nudi, bilo je priče o dozvolama za dvosmerni i da to postoji ... ali je bilo verovatno na nivou crvenih ušiju pa nismo imali nekih primera. Odavno se to ne pominje pa bi možda i bilo zanimljivo da neko iskopa informacije. :)

Mada je verovatno tačno ovo da se više isplati da neko dovuče kabl donekle i onda pusti wireless nego juriti satelite. Ako negde ima mobilnog signala, možda može da se proba odatle.
[ Slobodan Milivojevic @ 15.11.2011. 13:43 ] @
A da vidite sa nekim wireless provajderom, da pitate da li sa neke lokacije na nekom brdu moze da se napravi link? Verujem da bi bili zainteresovani da vam za cenu nekog biznis paketa izadju u susret, cak mozda jeftinije nego sat link.
[ flighter_022 @ 15.11.2011. 13:51 ] @
ASTRA ima ponudu dvosmernog satelitskog interneta, medjutim to je sve i dalje ubedljivo najskuplje resenje. Zasita bi najjeftinije resenje bilo da se ili vuce elektricni kabl, ili napravi dil sa nekim ko ima struju na vrhu a odakle postoji opticka vidljivost do zadate lokacije na dnu kanjona, a da se na vrhu namesti ili 3G ili WiFi uredjaj pa onda do lokacije na dnu da ide klasican WiFi.
[ Aleksandar Đokić @ 15.11.2011. 16:24 ] @
pa SBB najavljuje dvosmerni satelitski od nove godine, preko totaltv-a
[ dzigilibonglica @ 15.11.2011. 19:06 ] @
Mislim da treba da se obratis Telekomu Srbija i ORION Telekomu sa zahtevom da ti uvedu internet.
Ukoliko ti ne odgovore pozitivno možeš čak i da se žališ RATEL-u i Nadležnom ministrstvu(mada u gde mi živimo, moguće je da te olade).

Naime, o čemu se zapravo radi:

Telekom Srbija i ORION Telekom su jedine DVE firme koje su dobile licence za CDMA tehnologije/frekvencije, i bili su u obavezi (i jedni i drugi) da signalom pokriju odrđeni procenat teritorije Srbije, sa akcentom na oblasti koje su slabo pokrivene drugim tehnologijama, i te oblasti su definisane kao prioritet i taksativno su navedene, a na njima moraju da imaju pokrivenost 100%, odnosno da svima koji to žele mogu da uvedu fixnu telefonsku liniju ili internet.
Proguglaj malo i proveri da li se tvoj region nalazi u tim oblastima. Takođe treba napomenuti da CDMA tehnologija nema neke astronomske brzine, i uz neke akcije, možda i dobiješ Net po ceni neznatno višoj od recimo cena ADSL-a i kablovskih interneta, ali svakako jeftinije nego 3G i Satelit. Ukoliko ne uloviš neku akciju ili se ne obavežeš ugovorom, verovatno će ti biti znatno skuplji net nego recimo kod ADSL-a...E sad, zašto sam pomenuo CDMA?
To je tehnologija prenosa podataka na niskim frekvencijama, frekvencijama koje se svugde u svetu koriste baš za te namene, odnosno pokrivanje ruralnih i zabačenih oblasti, jer imaju dobru "prolaznost" kroz fizičke prepreke za razliku od recimo WiFi frekvencija.

Probaj, ništa te ne košta da se raspitaš :)
[ zivanicd @ 16.11.2011. 07:47 ] @
Moze dvosmerni satelitski link ali nije jeftin. I imas ogranicen broj konekcija tako da zaboravi na p2p.

Racunaj da ces imati latency bar 800-900ms tako da bas i nije upotrebljivo za voip i slicno.

Mi smo se pre 10 godina igrati sa tim preko nekih bugara. Sistem je HUGHES i ide preko EutelSata koliko se secam.

Znachi nije jeftino ali je izvodljivo.

Moja preporuka ti je ipak da ulozis u wireless linkove i zakacis se na nekog lokalnog provajdera.

Jos uvek imamo opremu ako si zainteresovan.

Poz
[ newtesla @ 16.11.2011. 08:46 ] @
Pronađoh neke cene: global tt daje 128k/64k dvosmerni link bez ograničenja potrošnje, ali sa agregacijom, i privatnom adresom (NAT) za 60€ mesečno.

Naravno, moraš da kupiš i odgovarajuću opremu.
----------------------

Ako te cena nije oterala - ne znam šta će; pa EDGE ide sasvim lepo, za manje para...
----------------------

Pretraži po ES-u temu koja sadrži reč "djevdjir" - lik je objasnio kako od rešetke za rezance pravi usmerenu parabolu za WiFi USB; isti princip može da se upotrebi i za 3G USB modeme. Pa kad dobiješ 3-4 crte EDGE, ili možda jednu crtu HSDPA, zaboravićeš na satelit.

[Ovu poruku je menjao newtesla dana 16.11.2011. u 10:17 GMT+1]
[ lelorinel @ 16.11.2011. 12:55 ] @
izgleda da ovi pokrivaju i srbiju

ovewave
[ gilopile @ 16.11.2011. 13:17 ] @
Citat:
guslac: pa SBB najavljuje dvosmerni satelitski od nove godine, preko totaltv-a


Moze neki link? Nisam uspeo nista da pronadjem po tom pitanju.
[ bakara @ 16.11.2011. 13:21 ] @
Mislim da je od svih predloga ovaj najostvariviji:
Citat:
flighter_022: Zasita bi najjeftinije resenje bilo da se ili vuce elektricni kabl, ili napravi dil sa nekim ko ima struju na vrhu a odakle postoji opticka vidljivost do zadate lokacije na dnu kanjona, a da se na vrhu namesti ili 3G ili WiFi uredjaj pa onda do lokacije na dnu da ide klasican WiFi.

Znaci izvucite wi-fi link, mislim da tesko moze da postoji neka tacka gde se iz maximalno 2-3 tacke izmedju ne mozete umreziti usmerenim antenama pa taman to bila i ne znam kolika rupa u zemlji.
[ Slobodan Milivojevic @ 16.11.2011. 14:07 ] @
A obzirom da kazes da van objekta ima mts i telenor signala, vidi ima li EDGE-a, jer ces kroz EDGE imati oko 300ms ping, i 120-140kbps, upload oko 60-80kbps bez problema, za mnogo mnogo manje pare nego bilo kakav satelit. Ako ti treba brze od toga, idite na neku wifi varijantu.
[ pecav @ 06.06.2012. 12:00 ] @
Pojavio se novi provajder / zastupnik ove usluge, grčki First telekom.

Info je na stranici http://www.first.gr/index.php?...d=1&Itemid=113&lang=sr.

Stranica još nije prevedena, ali postoji kancelarija u BG koja može da pruži sve informacije. Ja sam saznao tako što sam dobio pdf info na email, vidim da je cena povoljna, 14EUR mesečno + pdv.
[ No_Copy @ 07.06.2012. 23:48 ] @
..14 EUR za koliki protok..i jel kupujes opremu..ili sklapas ugovor..pa iznajmljujes..?
[ Dobar dan @ 15.10.2012. 08:57 ] @
Citat:
pecav: Pojavio se novi provajder / zastupnik ove usluge, grčki First telekom.

Info je na stranici http://www.first.gr/index.php?...d=1&Itemid=113&lang=sr.

Stranica još nije prevedena, ali postoji kancelarija u BG koja može da pruži sve informacije. Ja sam saznao tako što sam dobio pdf info na email, vidim da je cena povoljna, 14EUR mesečno + pdv.


Imaju razne pakete brzina. Od toga valjda zavisi cena. Kažu da može da prenese i video nadzor. Moj kolega iz seizmološkog zavoda kaže da ga koriste na seizmološkim stanicama za brzo lociranje zemljotresa. Taj novi provajder im je dao duplo niže cene nego prethodni.
[ avicii @ 08.05.2015. 19:52 ] @
Pozdrav svima, treba mi par informacija. Da li trenutno neko u Srbiji nudi usluge satelitskog interneta? Cuo sam da ima onih koji nude, ali nigde ne mogu nista da pronadjem. Ako bi neko mogao da mi pomogne, bio bih mu veoma zahvalan. :)
[ Sceka @ 11.05.2015. 18:46 ] @
Zasto ti treba Satelitski Internet?


Pozdrav!