[ zeka @ 17.11.2011. 17:41 ] @
Imam jedan problem!
Firma moja prodaje kafu.
Ja treba da vodim evidenciju o komeitentima na ovaj način.
Na svakih 4 kg kupljene kafe moja firma poklanja po jedan paket šećera.
DA napomenem da se izdaje nekada i po 4,5 kg ili recimo 1,25 kg ili 0,5 kg i tako dalje.
Meni treba sledeće:
Recimo u polje A1 ispisujem koliko sam mu taj put izdao kafe.
U polju B2 proverava da li je to više od 4 kg i ako jeste na svakih 4 kg ispisuje koliko paketa sleduje na tu porudžbine
Kada u polju A2 upišem koliko sam taj put izdao kafe u polju B3 proverava koko sada paketa treba da izda imajući u vidu ostatak i od prethodne porudžbine tj ostatak koji je ostao deljenjem sa 4
E sad u svakom sledećem redu treba da radi isto ali uvek da vodi računa o svim ostatcima.

Evo primera koji sam ja zamislio samo ga treba doraditi da vodi računa o svim ostatcima!
Ja sam to pokušao sa 3 kolone gde je kolona A unišene količine, B kolona je broj komada u tom trenutku za izdatu količinu, a C je kolona sa ostatcima.

tj recimo kada uzastopno unosim recimo
A1 je 1 tada je B1 jednako 0 jer nije izdato 4, C1 je 1 jer je ostatak 1
A2 je sada opet 1, B2 je sada opet 0, C2 je 1 jer je ostatak 1
A3 je sada opet 1, b3 je sada opet 0, C3 je 1 jer je ostatak 1
A4 je sada opet 1, b4 bi sada trebao da bude 1 ali meni je 0 jer program ne uzima u obzir prethodne ostatke, C4 bi trebalo da bude sada 0

Ili ima neki drugi način.
molim pomoć!
[ Jpeca @ 18.11.2011. 07:48 ] @
Može na različite načine, ali ako ti treba kompletna evidencija o izdatim količinama kao u tvom primeru, ja bih dodao jednu pomoćnu kolonu koja bi obračunavala ukupan broj paketa šećera koja sleduje i onda se to koristilo u koloni izdato paketa šećera tako što se pravi razlika sa prethodnim sledovanjem
Forumula koristi kombinaciju apsolutne i relativne adrese da sabere sve kupljene količine kafe do tog trenutka.

[ zeka @ 18.11.2011. 13:15 ] @
hvala puno ste mi pomogli!