[ mr.jelenko @ 22.11.2011. 08:53 ] @
Ljudi ovako glasi zadatak, ja sam pokusavao nesto da uradim, imate na slici dole. Nije mi jasno kako da uradim ovo:
Za svaki neparan semestar(nova skolska godina) pamte se predmeti koji se mogu preneti
kao i maksimalan broj predmeta koji se mogu preneti.

Ako moze neko da pogleda er semu koju sam ja napravio i pokusa da ispravi bio bih veoma zahvalan. HvalaBaza podataka studenti treba da sadrzi sledece podatke.Za svakog studenta pamti se broj indexa,ime,ocevo ime i prezime,
adresa,mesto i opstina boravka,maticni broj,semestar,smer,status(budzet/samofinansirajuc) kao i podaci o polozenim ispitima.
Za svaki polozeni ispit pamti se sifra predmeta,ime profesora kod koga je polagao i ocena.Za svaki predmet pamti se ime i
sifra predmeta,poslednji semestar u kome se predmet slusa,
ime profesora koji drzi taj predmet,font casova(predavanja+racunarske vezbe+laboratorijske vezbe).
Za svaki neparan semestar(nova skolska godina) pamte se predmeti koji se mogu preneti
kao i maksimalan broj predmeta koji se mogu preneti.Za prijavu ispita pamti se broj indeksa studenta,
sifre predmeta i imena profesora kog koga student polaze.Za svaki ispit pamti se datum polaganja,
Za svakog profesora pamti se ime i prezime,maticni broj,adresa,grad,telefon,broj kabineta,broj telefona u kabinetu i zvanje
1)Projektovati ER model
2)Preslikati formirani model u relacionu shemu
3)Kreirati i popuniti bazu podataka
4)Naci sve studente koji imaju prosecnu ocenu 9
5)Naci sve studente koji su iz predmeta Matematika 1 dobili ocene vece od 8
6)Naci koliko je studenata prijavilo svaki ispit,ne prikazivati ispite koje nije prijavio ni jedan student
7)Prikazati imena predmeta i imena profesora koji drze vise od 3 predmetahttp://postimage.org/image/im13uzi3l/
[ Zidar @ 22.11.2011. 16:18 ] @
Citat:
Nije mi jasno kako da uradim ovo:
Za svaki neparan semestar(nova skolska godina) pamte se predmeti koji se mogu preneti
kao i maksimalan broj predmeta koji se mogu preneti.


Ocigledno je da je Semestr nekakv entitet i da ima atribut 'paran_ili_neparan'. Semstar je prilicno vazan entitet. Kad sam ja studirao, bila su dva semstra svake godine i brojali su se on 1 do 10. Po jedan par semstara odgovara svakoj godini studija. Tako su I i II semstar u prvoj godini studija, III i IV u drugoj, V i VI u trecoj, VII i VIII u cetvrtoj i IX i X u petoj godini studija. tada nije biulo Bolonje, pa smo na nekim fakultetima isli pet godina u skolu. Vidis da je napran semastar onaj kojim pocinje skolska godina. I skolska godina je entitet, sledi tabela SkolskeGodine: {SkolskaGodina}. Entitet semstar ima sada bar dva atributa: Semstri: {SkolskaGodina, Semestar (I, II, II, IV, V, VI,Vii,VIII, IX, X)}. Tabele bi zigledale nekako ovako:

Code:

SkolskeGodine:
SkolskaGodina
---------------
2008
2009
2010
2011

Semestri:
SkolskaGodina Semstar
------------------------
2008            I
2008            II
2008            III
2008            IV
2008            V
....
2011            I
2011            II


Ovo si mogao da zakljucis gledajuci u indeks - valjda indeksi jos uvek postoje - tamo na pocetku, gde se 'overavaju potpisi'.

Sta je sa prenosenjem ispita? Pa, u 2008 dozvoljeno je da se u sledecu godinu prenesu Matematika i Fizika. 2011 desilo se da je mnogo studenta palo na ispitu iz Hemije, pa ako prenesu samo Matematiku i Fiziku, gotovo niko se nece upisati u drugu godinu. Zato je dekan odlucio da dozvoli da se prenese i Hemija. Tako je to radilo u moje vreme, po Bolonji to mislim dsa ne moze (i bolje je sto ne moze)

Za svaku novu skolsku godinu, definisu se ispiti koji se mogu preneti. To znaci jos jedna tabela IspitiKojiSePrenose:{SkolskaGodina,Ispit} i moze da izgleda ovako:
Code:

IspitiKojiSePrenose:
SkolskaGodina    Ispit
----------------------
2008            Matematika
2008            Fizika
2009            Matematika
2009            Fizika
2009            Hemija


O modelu koji si napravio:

Ako malo lepse rasporedis tabele na crtezu, videces da ispiti koje je student polozio i ispiti koje je student prijavio nisu ni u kakvoj vezi. To je pogresno. Tvoja baza dopusta da se studentu upise polozeni ispit, iako student taj ispit nije prijavio. A ne bi sme da ga prijavi ako ga nije odslusao ("Za svaki predmet pamti se ime i sifra predmeta,poslednji semestar u kome se predmet slusa...") Student prve godine ne bi smeo da prijavljuje ispite iz cetvrte, zar ne? Ali, kako da znam koji je predmet iz koje godine ili semstra, ako to nigde ne pise - nema tabele u bazi koja povezuje ispite i semester. Naravno da se od godine do godine taj raspored moze menjati. Ja sam na prvoj godini sluao Geologiju koja je pre toga bila na trecoj godini, pa su s nama slusale i kolege koji su zavrsili drugu godinu i usli u trecu u kojoj vise nije bilo geologije.

Kad mislis da si model napravio, vrati se na postavku zadatka. Svaka recenica u postavci mora se videti nekako na dijagramu. Polako, recenica po recenica. Ako neka nedostaje ili dijagram ne odslikava recenicu tacno, onda dijagram ne valja i treba ga menajti.

Cisto tehnicke napomene o logickom modelu:
1. svaka tabela u modelu mora da ima primarni kljuc (PRIMARY KEY, PK)
2. taj primarni kljuc ne bi trebao bez preke potrebe da bude identity
3. primarni kljuc sme i cesto treba da bude kompozitan - da ima vise od jedne kolone
4. svaka tabela mora biti povezana sa ostalim tabelama, ne sme da visi u vazduhu
5. povezivanje tabela se vrsi stranim kljucevima (FOREIGN KEY, FK), jedna tabela je roditelj a druga je dete
6. kolone koje cine PK uroditalj tabele prenose se u dete tabelu
7. integritet podataka mora biti garantovan
8. FK nije jedini nacin da se garantuje integritet podataka, potrebne su i CHECK, UNIQUE, NOT NULL, DEFAULT ogranicenja (CONSTRAINTS)
9. proverom se mora dokazati da model zadovoljava barem 3NF

Back to drawing board.[ pravi @ 19.01.2013. 12:17 ] @
Poštovani,

Pretpostavimo da se za svakog studenta prati "status_studenta" i "način_finansiranja". Ti bi se podaci mogli prostirati i na (hipotetički pretpostavimo) tabelu PrijavaStudenta. Za način finansiranja bi se pratilo da li je student npr. na samofinansiranje, na budžetu ili mozda sufinansiranju. Za status_studenta bi se pratilo da li je student npr. redovan, vandredan, student sa statusom mirovanja, ponovac, ispisan, diplomiran ili mozda sa STATUSOM "zabrana izlaska na ispit". Ima li smisla ova obeležja studenta (status_studenta i nacin_finansiranja) predstaviti posebnim ENTITETIMA, koji bi prostirali vrednosti primarnog kljuca na tabelu StudentPohađaSkolskuGodinu i tabelu PrijavaStudenta . U tabeli StentPohadjaSkolskguGodinu bi primarni kljuc mogao biti brojDosijea studenta i skolskaGodina. To bi pruzilo mogućnost da se za svakog studenta ponaosob svake skolske godine prate informacije o njihovom "statusu" i "nacinuFinansiranja".


Izvinite što se nakon dužeg vremena nadovezujem na temu. Ako je potrebno, mogu fizičkim modelom predstaviti gore napisano???

Pozzz!!!