[ recumbent @ 25.11.2011. 19:54 ] @
Pozdrav ljudi,

Imam trofazni asinhroni motor, i hteo bih sa njim da manipulišem preko kontaktora. Jednostavno,da ga pokrenem i da ga zaustavim.

Da li mi je za ovo potreban kontaktor samo sa radnim ( NO ) kontaktom, ili mora da ima i mirni ( NC ) kontakt. Kapiram da treba da ima i NO i NC kontakt na kontaktoru, ali ono što mene najviše buni je ožičavanje samog kontaktora.

Ok, dovedem tri faze do kontaktora, i izvedem tri faze iz njega. E sada tu nastaje problem, tj moje neznanje. Start taster ide na NO, a Stop na NC. Pitanje koje me muči je sledeće, kako to ožičiti.
[ VRadule @ 25.11.2011. 20:04 ] @
Start taster NO, stop taster NC, pomocni kontakt kontaktora NO.

Start taster i NO kontaktora u paralelu, pa serijski sa stop tasterom i namotajem kontaktora.

Samodrzanje.
[ VRadule @ 25.11.2011. 20:09 ] @
... a ako imas bimetal ili klixon i njih dodas u ovu serijsku vezu, pa kao imas i neku zastitu.
(NC kontakt bimetala, obicno se obelezavaju sa 95 i 96)
[ Darko_zed @ 25.11.2011. 20:16 ] @
nacrtaj jer ga ovako tek zbunjujes
[ VRadule @ 25.11.2011. 20:28 ] @
Verujem ja u njega, snacice se :)

Nije poenta foruma serviranje, nego pronalazak kljucnih informacija.
Ovde je Keyword "samodrzanje".

Poz
[ gobs @ 25.11.2011. 20:44 ] @
Pozdrav ,
evo meni bilo dosadno pa sam nacrtao ...

da dodam samo da ovo važi ako je špula 220 AC i drugi kraj špule se veže na Nulu
[ recumbent @ 25.11.2011. 21:14 ] @
Citat:
VRadule: Start taster NO, stop taster NC, pomocni kontakt kontaktora NO.

Start taster i NO kontaktora u paralelu, pa serijski sa stop tasterom i namotajem kontaktora.

Samodrzanje.

Hvala, skapirao. Jedino me "kolje" zašto se ubacuje pomoćni kontakt kontaktora NO?

Citat:
gobs: Pozdrav ,
evo meni bilo dosadno pa sam nacrtao ...

da dodam samo da ovo važi ako je špula 220 AC i drugi kraj špule se veže na Nulu

Hvala sa šemu. Naravno, zaboravio sam da naglasim da bi špulna bila na 220 AC.

Citat:
VRadule: ... a ako imas bimetal ili klixon i njih dodas u ovu serijsku vezu, pa kao imas i neku zastitu.
(NC kontakt bimetala, obicno se obelezavaju sa 95 i 96)

Stavljao bih bimetal, naravno, ali polako, doći ću i do toga :)
[ VRadule @ 26.11.2011. 01:14 ] @
@gobs
Upravo tako kako si nacrtao uz malu ispravku,....

Q1 je simbol za motorno zastitni prekidac. U tom slucaju nije potrebno povezivati NC kontakte Q1 u seriju sa
spulnom, ne smeta , ali je redundantno. (ima integrisanu funkciju iskljucivanja - senzor+aktuator)

Pomocni kontakti motorno zastitnih prekidaca se obicno koriste za signalizaciju preopterecenja (NO kontakt)
ka signalnoj lampici ili ka ulazu PLC-a.

U gornjem postu kada sam napisao "bimetal" mislio sam na bimetalni rele, koji je u sustini samo
senzor preopterecenja, (nema funkciju iskljucivanja) pa se njegovi signalni NC kontakti koriste za iskljucivanja spulne kontakora.

Citat:
recumbent

Hvala, skapirao. Jedino me "kolje" zašto se ubacuje pomoćni kontakt kontaktora NO?

Preko njega se ostvaruje samodrzanje kontaktora kada se otpusti start taster.
[ shadow88 @ 27.11.2011. 12:19 ] @
svakako treba ubaciti 3f osigurac za sve tri faze, nije nepozeljan ni rele kontrole faze , a kraj 3f osiguraca dodaj jos jedan za upravljacku fazu pa nju koristi za upravljanje tasterima i sklopkom, nikako nemoj uzimati fazu sa jednog od tri koji su spojeni u trofazni osigurac (tri monofazna sa spojenim klapnicama)
[ eloiza @ 15.12.2013. 07:19 ] @
Imam termoakumulacionu peć snage 6 kW sa trofaznim priključkom.

Da li može da se koristi kineski najjeftiniji mehanički monofazni tajmer manje snage od 2 kW za uključenje (jeftina tarifa)/isključenje (skuplja tarifa) TA peći preko kontaktora 12 A (3 pola)?

Hvala unapred.
[ veselinovic @ 15.12.2013. 08:18 ] @
Moze.
Ja bih preporucio kontakter ad 16 ili vise A.
Cisto zbog pogonske sigurnosti.