[ mecava @ 29.11.2011. 00:34 ] @
i kako?
[ 44250 @ 29.11.2011. 04:46 ] @
http://www.thegearpage.net/board/showthread.php?t=390689
[ mecava @ 29.11.2011. 18:39 ] @
sta mi je sve potrebno da namestim vufer i kako?
[ aleksandara 93 @ 29.11.2011. 19:13 ] @
Citat:
mecava: sta mi je sve potrebno da namestim vufer i kako?

Dobrodošao na forum!

Ima dosta na netu pa potraži...

Ja ne znam baš puno o tome ali evo za početak možda ovaj snimak pomogne

Pozdrav!
[ mecava @ 30.11.2011. 00:23 ] @
e gle ovako ja imam ovaj zvucnik http://i.ebayimg.com/t/Vintage...io-12-Speaker-2-Available-/00/$(KGrHqMOKp!E1qmMTvLlBNh6(Pmtgg~~_35.JPG i ovakvo pojacalo http://i49.tinypic.com/35irjmh.jpg bez dodatka sto je ispod,a pojacalo ima 4x150w.a ja hocu da udara samo bas bez tona,ako je moguce?
[ 44250 @ 30.11.2011. 06:49 ] @
Ako hoces da pravis SUBwoofer,trebace ti zvucnik sa ogromnim hodom teske membrane,pojacalo sa snaznim ispravljacem od A do S (ili Z,kako god-isto je), koje na svom ulazu treba da ima aktivni filter koji propusta samo te niske tonove.
[ zeoN_Rider @ 30.11.2011. 09:54 ] @
Taj Fejn nije za Subvufer.
[ Stefan117 @ 30.11.2011. 11:05 ] @
Citat:
zeoN_Rider: Taj Fejn nije za Subvufer.

Moze, a i ne mora bit'....

To je gitarski zvucnik ako se ne varam.., al ako ga bas momacki odreze mozda ce i da udara (kako on kaze ).., a i od kutije sve zavisi....

Pozdrav...!!
[ 44250 @ 30.11.2011. 13:14 ] @
Ne razumijem se mnogo,ali vjerujem da bi se gitarski zvucnik lose snasao u ulozi subwoofer-a. Prvo prelagana membrana koja sa sobom nosi previsoku frekvenciju rezonance za taj tip zvuka kojeg on zeli iz njega da dobije. Drugo, Xmax kod gitarskih zvucnika daleko je manji od onog koju imaju bas-zvucnici,a kamoli subwoofer-a koji bi trebao da radi u gotovo pod-zvucnim frekvencijama. Mislim da je potpuno promasio komponente:pojacalo ne poznajem ali djeluje mi nemoguce da ima toliko snage,a i kad zeoN kaze da nije doraslo zadatku to treba poslusati. Zvucnik djeluje ok ali za druge svrhe. Mogao bi ga koristiti kao s-w ali na toliko maloj snazi da bi to bilo neprakticno i razocaravajuce. Ne razumijem se previse i moje rijeci nemaju tezinu,ali licno bi drugacije "gazio" taj zvucnik-u dobroj dvosistemskoj kutiji.
[ Stefan117 @ 30.11.2011. 14:40 ] @
Citat:
44250: Ne razumijem se mnogo,ali vjerujem da bi se gitarski zvucnik lose snasao u ulozi subwoofer-a. Prvo prelagana membrana koja sa sobom nosi previsoku frekvenciju rezonance za taj tip zvuka kojeg on zeli iz njega da dobije. Drugo, Xmax kod gitarskih zvucnika daleko je manji od onog koju imaju bas-zvucnici,a kamoli subwoofer-a koji bi trebao da radi u gotovo pod-zvucnim frekvencijama. Mislim da je potpuno promasio komponente:pojacalo ne poznajem ali djeluje mi nemoguce da ima toliko snage,a i kad zeoN kaze da nije doraslo zadatku to treba poslusati. Zvucnik djeluje ok ali za druge svrhe. Mogao bi ga koristiti kao s-w ali na toliko maloj snazi da bi to bilo neprakticno i razocaravajuce. Ne razumijem se previse i moje rijeci nemaju tezinu,ali licno bi drugacije "gazio" taj zvucnik-u dobroj dvosistemskoj kutiji.

Naravno...!!!
Al reko kad vec hoce od toga da pravi (a verovatno nema sa kojim drugim zvucnikom da napravi to sto hoce) pa moze i to da mu posluzi.., donekle.....
Pravio sam bio pre drugu sa gitarskim zvucnicima (samo sto su bili Celestion) i jako su imali lep bass, bas se ono osetio.., tako da kazem samo, moze da proba pa sta Bog da, sto bi se reklo... Ako se razocara moze drugi da ubaci unutra....

Pozdrav...!!
[ boro62promaja @ 30.11.2011. 15:49 ] @
Prvo nabavi jako pojacalo da moze da gura tesku membranu zvucnika sa velikim Xmax-om (koji ces takodje nabaviti).
Ukratko to sto imas nije dovoljno da napravis ono sto ti hoces. Lijepo ti rece Acika, dobra dvosistemka i puna saka brade.
[ mecava @ 30.11.2011. 16:17 ] @
ok probacu od ovih nesto da napravim http://www.myxwave.com/products_files/c3x6904_big01.jpg .dali moze od njih nesto da se namesti???
[ mecava @ 30.11.2011. 16:18 ] @
imaju 300w
[ Stefan117 @ 30.11.2011. 17:13 ] @
Citat:
mecava: ok probacu od ovih nesto da napravim http://www.myxwave.com/products_files/c3x6904_big01.jpg .dali moze od njih nesto da se namesti???

To su elipse za auto... Mozes da ih metnes al samo u kolima na onu nazad dasku kod gepeka....

Bolje ce ti se pokazati taj Fejn nego te elipse, u tome sto ti zamisljas...!!
[ 44250 @ 30.11.2011. 17:40 ] @
Snaga,velicina i omski otpor zvucnika ne igraju kljucnu ulogu u tome sto tebi treba. Kljucnu ulogu igra namjena zvucnika,a ni jedan od tih koje si naveo nije namjenjen da bude subwoofer. Ukucaj na youtube-u "subwoofer" pa ces ih vidjeti na djelu. Masivni zvucnici,magneti velicine membrane,zestoko hladjenje kalema,siroko i duboko vjesanje,ogroman hod membrane... sve ono sto tvoji navedeni zvucnici nemaju. Treba malo prouciti zvucnike da bi im donekle shvatio namjenu,a dooobro zagrijati stolicu i vijuge da bi znali koliko par ljudi ovde na forumu,a opet siguran sam da ce svaki od njih reci kako uvijek ima mjesta za jos nauka. I sam sam mislio "veliki zvucnik-BAS,zvucnik srednje velicine- SREDNJOTONAC,mali zvucnik-VISOKOTONAC" ali stvari su daleko od te crno-bijele slike.
[ Euronymous @ 30.11.2011. 21:54 ] @
Manje-vise, kolege drugovi su vec sve rekli

To mu vise dodje kao univerzalni zvucnik. pretezno gitarski, ali je FANE kao preporuku, 12L/B/G seriju studio 12ice, naveo da lepo radi u malom monitoru,sto je razumljivo jer nema bassa za koji si ti naumio,a za takve aplikacije i ne treba.. Koristi se i u 4x12 cabovima za gitar ili bass gitaru,ali to je sasvim druga prica.Bas gitara nije TUC TUC bass, iako se zove bass

[ mecava @ 30.11.2011. 23:40 ] @
e ljudi necu ja da napravim SUBwoofer,nego hocu samo da mi se cuje bass bez tona.ako je moguce.rekao mi ortak da stavim kondenzator od 1mikro farada.al i dalje se cuje ton.
[ newtesla @ 01.12.2011. 08:27 ] @
Na šta bre da staviš taj kondenzator???????? ...pozdravi ortaka, i reci mu da kondenzator i dalje nije zavojnica. Niti će ikada biti.
--------------------

Postoje dva načina da se propuste samo određeni tonovi do zvučnika (mislim, u svakom slučaju se propuštaju i ostali tonovi, samo manje ili više smanjeni) - 1) smanjivanje neželjenih tonova se vrši pre naponsko-strujnog pojačanja (dakle, pre pojačavača snage), i 2) smanjivanje neželjenih tonova se vrši posle strujnog pojačanja - tojest, posle pojačavača snage.

Prva verzija se sreće zaista retko, jer su potrebni odvojeni pojačala za svaki zvučnik ponaosob. Što će reći da subwoofer ima svoje, midbas svoje i visokotonac svoje pojačalo.

Druga verzija se redovno sreće: zavojnica na bas, kondenzator na visoki, i cepaj.
--------------------------------

Ako samo želiš da napraviš nešto što će da zvuči kao šuplja kanta dok je klepaš gumenom čizmom: turi ta dva jajasta u drvenu kutiju od barem 30 litara zapremine; odseci jedan vod koji vodi ka onim malenim zvučnicima u sredini svakog jajeta, da prestane da pišti; nađi dve plastične cevke dugačke bar 40-tak santimetara svaka, i oko 4-5-6-7 cm u prečniku; na kutiji sa prednje strane izbuši rupu u koju ćeš tesno moći da naguraš tu cev; uzmi jedno 4-5 metara bakarne lakirane žice, preseka barem milimetar (u nedostatku ovoga može bilo koja žica sa tankom izolacijom); uzmi neku deblju hemijsku, ili nešto santimetar debljine a okruglo, i namotaj tu žicu što uže na tu hemijsku, da napraviš zavojnicu; izvuci hemijsku kad namotaš sve, i proturi dovoljno dugačak i dovoljno debeo šraf sa maticom, i dve poveće podloške, stegneš prstima veoma malo; spojiš oba zvučnika paralelno , pazeći na plus i minus, spojiš zavojnicu u seriju sa zvučnicima i sve to u pojačalo; u kutiju nabiješ trećinu zapremine neke stare krpe, onako razbacane, sunđer je perfektan, a i stari džemper nije loš; kreneš da meriš sa onim cevkama koji zvuk ti paše: turiš, slušaš, pa skratiš za 3cm, pa opet tako, cev može da viri slobodno, ne sme da se nabije do kraja da se ne zapuši sa zadnje strane; kad nađeš koji ti je zvuk bio najbolji, onu suviše skraćenu cevku rokneš u kantu, a od ove druge skratiš na onu najbolju dužinu, nabiješ u kutiju, i zalepiš je silikonom da ne izleti.
---------------------------------

Ako želiš da muzika krene da zvuči dobro, baciš to u kantu i poslušaš malo ljude ovde na forumu: gitarski bas ne mere za subwoofer, a ti jajasti imaju 300 wati samo ako su hlađeni tečnim azotom; a i neko je pravilo da što više vati trpi, to mu je osetljivost niža; tebi za subwoofer treba jedan bar 10 inča, a bolje veći, bas zvučnik kome membrana ide veoma lako napred-nazad, i može mnogo da izađe napolje i unutra bez velike sile. Onda aktivna skretnica, nešto tipa 12dB/okt, rezna frekvencija oko 15Hz, kompresiona kutija i pojačavač - slobodno može B klasa, a može i T klasa, ne greje se ;) - barem 200W; užasno niska rezna frekvencija da bi krivina skretnice poništila krivinu opsega kompresione kutije. I sve to u 40-tak litara kompresionu kutiju, punjenu onim veštačkim s*anjem za jorgane, i da vidiš šta je zemljotres :)

Ili dobiješ na lotou, i srokaš sve to u kantu, i kupiš Magnepan. Al' onda mora i drugo pojačalo ;)
[ zeoN_Rider @ 01.12.2011. 09:10 ] @
Citat:
newtesla

Ako samo želiš da napraviš nešto što će da zvuči kao šuplja kanta dok je klepaš gumenom čizmom: turi ta dva jajasta u drvenu kutiju od barem 30 litara zapremine; odseci jedan vod koji vodi ka onim malenim zvučnicima u sredini svakog jajeta, da prestane da pišti; nađi dve plastične cevke dugačke bar 40-tak santimetara svaka, i oko 4-5-6-7 cm u prečniku; na kutiji sa prednje strane izbuši rupu u koju ćeš tesno moći da naguraš tu cev; uzmi jedno 4-5 metara bakarne lakirane žice, preseka barem milimetar (u nedostatku ovoga može bilo koja žica sa tankom izolacijom); uzmi neku deblju hemijsku, ili nešto santimetar debljine a okruglo, i namotaj tu žicu što uže na tu hemijsku, da napraviš zavojnicu; izvuci hemijsku kad namotaš sve, i proturi dovoljno dugačak i dovoljno debeo šraf sa maticom, i dve poveće podloške, stegneš prstima veoma malo; spojiš oba zvučnika paralelno , pazeći na plus i minus, spojiš zavojnicu u seriju sa zvučnicima i sve to u pojačalo; u kutiju nabiješ trećinu zapremine neke stare krpe, onako razbacane, sunđer je perfektan, a i stari džemper nije loš; kreneš da meriš sa onim cevkama koji zvuk ti paše: turiš, slušaš, pa skratiš za 3cm, pa opet tako, cev može da viri slobodno, ne sme da se nabije do kraja da se ne zapuši sa zadnje strane; kad nađeš koji ti je zvuk bio najbolji, onu suviše skraćenu cevku rokneš u kantu, a od ove druge skratiš na onu najbolju dužinu, nabiješ u kutiju, i zalepiš je silikonom da ne izleti.

Ako želiš da muzika krene da zvuči dobro, baciš to u kantu i poslušaš malo ljude ovde na forumu: gitarski bas ne mere za subwoofer, a ti jajasti imaju 300 wati samo ako su hlađeni tečnim azotom; a i neko je pravilo da što više vati trpi, to mu je osetljivost niža; tebi za subwoofer treba jedan bar 10 inča, a bolje veći, bas zvučnik kome membrana ide veoma lako napred-nazad, i može mnogo da izađe napolje i unutra bez velike sile. Onda aktivna skretnica, nešto tipa 12dB/okt, rezna frekvencija oko 15Hz, kompresiona kutija i pojačavač - slobodno može B klasa, a može i T klasa, ne greje se - barem 200W; užasno niska rezna frekvencija da bi krivina skretnice poništila krivinu opsega kompresione kutije. I sve to u 40-tak litara kompresionu kutiju, punjenu onim veštačkim s*anjem za jorgane, i da vidiš šta je zemljotres

Ili dobiješ na lotou, i srokaš sve to u kantu, i kupiš Magnepan. Al' onda mora i drugo pojačalo

E neka si mu rek'o.
[ Euronymous @ 01.12.2011. 10:44 ] @
Citat:
newtesla: Ako samo želiš da napraviš nešto što će da zvuči kao šuplja kanta dok je klepaš gumenom čizmom:

Ovo mi se jako svidja Gde nadje gumenu cizmu hehehe... vec mogu da cujem zvuk koji si pokusao da opises
[ newtesla @ 02.12.2011. 11:18 ] @
E, ali ja sam potpuno zaboravio da dodam: javi šta si odlučio, i uradio, a onda i kako je ispalo.

Jer, ovo je forum za razmenu znanja i iskustava; uvek možemo da ti damo još pokoji savet.

edit: Evo recimo jedan savet: Fane zvučnik možeš da zavaljaš za lepu kintu, i onda za tu kintu kupiš dva Ei Niš basa, oni četvrtasti - AZ 0801 BFP recimo, uzmeš dva komada od 8 Ohm-a, i još ti ostane para za dva kvadrata medijapana 22 ili 25 mm debljine: e, onda si već na putu da napraviš subwoofer. I to onaj koji meri po Rihteru ;)

[Ovu poruku je menjao newtesla dana 02.12.2011. u 12:31 GMT+1]
[ Euronymous @ 02.12.2011. 11:56 ] @
Ma tesko.. ne moze dobiti ni 50e, i to da je u odlicnom stanju,a sta da kupi za te pare?
Ja G12k-85 , 100w , monster of rock,Kerry King koristio u svojim boxovima... nov skoro 20-30sati radio, jedva za 35e prodao, i jos 70km nosio coveku na noge.. a zvucnik je metak u glavu za gitaru u poredjenju sa ovim faneom,a iako preko grane cena ide i za 2-3x vise.

Moj savet, mani se sub-a, gitaru u sake, pocni da sviras, bar imas solidan zvucnik.napravi samo amp i box. Ja cu ti prodati mog Jacksona, povoljno hehe. imas kabl gratis.
[ newtesla @ 06.12.2011. 11:59 ] @
Kako bre, šta da kupi?? Pa ti Ei Niš basovi mogu da se nađu za manje od hiljadarke, polovni, ispravni.
[ zeoN_Rider @ 06.12.2011. 12:02 ] @
I šta sa tim EI basovima?
[ 44250 @ 06.12.2011. 21:06 ] @
Izgleda nista. Mala im je osjetljivost za neko glasno ozvucenje i mislim da tu Rihter ne bi imao sta da trazi. U slucaju izbora elipse/Ei radije bi isao na prostu ugradnju elipsi na zadnju tablu,a ako se bas toliko zudi za sub-basom koji kad-tad uzasno smori onda treba ustekati dinare-evre-dolare-franke-krune-kune-k.marke pa kupiti makar polovno pojacalo sa aktivnim filterom,subwoofer-zvucnik sa kutijom,5 metara dobrog cinc-kabla,5 metara uzasno debele zice za napajanje,onaj kondenzator sto stoji zeoN-u lijevo od monitora racunara i onda se moze pricati o pod-zvuku koji gasi javnu rasvjetu,sve ostalo je zezanje koje umije da se preturi u gnjavazu. Zanimljivo kako se sa godinama ukus mijenja,nekad sam i sam ludovao za tim,a sad mi je za auto ok i normalna dva para pristojnih zvucnika koje bi napajao samo radio-aparat,bez ikakvih dodatnih tvitera i vufera...
[ newtesla @ 09.12.2011. 14:01 ] @
Citat:
zeoN_Rider: I šta sa tim EI basovima?

Pa, recimo - da ih dodatno impregnira, namaže gumeno vešanje glikolom, fenom zagreje centrator da dovede namotaje u sam procep, možda malo i smekša centrator... a onda napravi zatvorenu kutiju, stavi 2 komada unutra, i dobije bar nešto basa.

Uz čika Gugla, i malo zezanja.... i naše savete :)
[ zeoN_Rider @ 09.12.2011. 15:07 ] @
Citat:
newtesla: Pa, recimo - da ih dodatno impregnira, namaže gumeno vešanje glikolom, fenom zagreje centrator da dovede namotaje u sam procep, možda malo i smekša centrator... a onda napravi zatvorenu kutiju, stavi 2 komada unutra, i dobije bar nešto basa.

Uz čika Gugla, i malo zezanja.... i naše savete :)

To će da košta više nego da nabaviš odma' novi zvučnk.
[ aleksandara 93 @ 09.12.2011. 15:44 ] @
Citat:
zeoN_Rider: To će da košta više nego da nabaviš odma' novi zvučnk.

I bolji nego što bi Ei bio...
[ zeoN_Rider @ 09.12.2011. 15:46 ] @
Citat:
aleksandara 93: I bolji nego što bi Ei bio...

Naravno!
[ newtesla @ 10.12.2011. 10:48 ] @
Dobro bre - gde vam je entuzijazam, i onaj fuzzy feeling zadovoljstva samogradnje kad nešto napraviš sam?

...mojne se vadite na godine, obojica ;)

Membrana može fino da se impregnira i razređenim drvofiksom. Fenom za kosu se istegne centrator....
[ zeoN_Rider @ 10.12.2011. 12:17 ] @
Ma tu nišku membranu može da impregnira i sa vojnim sredstvima i opet će biti kanta!
[ newtesla @ 11.12.2011. 09:20 ] @
Ma dobro bre, ali za te pare...