[ djura.eXtreme @ 01.12.2011. 10:03 ] @
Poz. .

Ovako imam mali problem verujem da cu ovde naci odgovor. .

Ukratko imam glavnu scenu "Scene 1" i na nju nalepljen MC, a u MC-u imam dugme koje treba da me vrati na odredjen frejm na glavnoj sceni, tj. "Scene 1". .
Koristim AS3. .

Ako pitanje nije bas jasno mogu postaviti *.fla fajl sa rekonstruisanim problemom. .

[ MenOfHonor @ 01.12.2011. 11:11 ] @
Prvo, dobrodošao na forum! Sa tim problemom se mnogi suočavaju, a ja ću pokušati što jednostavnije da tebi (i ostalima koji imaju isto pitanje) pojasnim kako je ovako nešto moguće postići.
Na sceni se nalazi animirani klip (MovieClip) unutar koga se nalazi taster čijim se pritiskom prikazuje drugi kadar (frame) na glavnoj vremenskoj liniji (MainTimeline). Kako znamo da je glavna vremenska linija roditelj (parent) animiranom klipu bilo bi logično zaključiti da iz tog animiranog klipa možemo pristupiti drugom kadru glavne vremenske linije korišćenjem parent ključne reči, na sledeći način:
Code:
parent.nextFrame();

Međutim, ukoliko testiramo flash film i pritisnemo taster koji se nalazi u tom animiranom klipu dobićemo sledeću grešku:
Code:
1061: Call to a possibly undefined method nextFrame through a reference with static type flash.display:DisplayObjectContainer.

U čemu je problem? Pa, iako mi znamo da je glavna vremenska linija sama po sebi animirani klip, kompajler to ne zna i moramo mu eksplicitno navesti korišćenjem konverzije (casting):
Code:
MovieClip(parent).nextFrame();

Ili na drugi način:
Code:
(parent as MovieClip).nextFrame();

Da li je moguće isti rezultat postići bez korišćenja konverzije i prikazivanja grešaka? Da, ukoliko se isključi Strict mode (File -> Publish Settings -> Flash -> ActionScript Settings -> Errors: Strict Mode). U ovom slučaju prva linija koda će biti ispravna i neće se prikazati greška, međutim ako bilo kada kasnije ponovo uključimo Strict mode kod neće funkcionisati i zbog toga je ipak bolje koristiti konverziju.
Primer ove konverzije možeš preuzeti iz priloga.
[ djura.eXtreme @ 01.12.2011. 17:50 ] @
Hvala na detaljnom odgovoru. . Uspeo sam da shvatim iz prilozenih fajlova. .

Inace hvala na "brzoj" dobrodoslici. .