[ sabacc @ 02.12.2011. 06:32 ] @
Postavlja se jedan problem kako napisati neki stepen na neki broj u text polje access (superscript). U office 2010 problem se može rešiti preko combo box. Rešenje mi treba za office 2003 gde nije problem za stepene koji su 10² i 10³ (insertuje se iz simbola) problem je za veće vrednosti (10⁴,10⁵, 10⁶ itd.) ???

[Ovu poruku je menjao sabacc dana 02.12.2011. u 07:52 GMT+1]
[ banem @ 02.12.2011. 06:58 ] @
Ja bih to pisao kao 10^4. Na ex-yu tastaturama taj znak se dobija desnim ALT-om i tasterom "3".
[ sabacc @ 02.12.2011. 08:55 ] @
Da i ja sam to pomislio, ali malo je komlikovano za izveštaj koji ide korisniku. Pitanje je dali će oni znati šta to znači! Našao sam u simbolima font Lucida Sans Unicode do stepena na10⁹ (što je sasvim dovoljno), ali mi samo za 10⁴ pravi problem u text box access jednostavno ne vidi superscript. Pretpostavljem da će to na nekom drugom računaru biti sa nekim drugim stepenom ili više njih (access 2003) za sada ne razumem zašto?
[ banem @ 02.12.2011. 09:51 ] @
Da li je taj font Unicode, da li se ti karakteri vide i u fontu Arial i Times New Roman, da li na ciljnom računaru postoji isti takav font. Ako je bilo koji odgovor "ne", onda bolje zaboravite tu ideju. Da me ne razumete pogrešno - ako neko ne zna šta znači 10^9, onda... Možete pisati i 10E9 ako je tako lakše.

Jedva, jedva, jedva smo se otarasili YUNICODE i onih budževina od fontova (mada ga neki i danas koriste) i svaku pomisao na bilo kakav "custom" font odmah treba odbaciti.
[ Trtko @ 02.12.2011. 10:18 ] @
Pa dalo bi se to rijesiti onako prosto, dva txtboxa u prvome rezultat s tim da se pozicionira u lijevo , a u drugom txtboxu broj potencije , koji bi bio pozicioniran udesno s manjom velicinom fonta, boldan, i podignut do polovice 1 txtboxa.

Dosta jednostavno
[ sabacc @ 02.12.2011. 10:29 ] @
Da upravo sam sad probao usklađivanje fontova i to radi: Uskladi se font u formama, tabelama i izveštajima i OK to radi (probao sam sa fontom Calibri mat) samo što nema rešenja za times new roman, koji nam je zvanični font u izveštajima. Inače se slažem sa stepenovanjem 10E9, ali to se ne može objasniti korisniku!!!
Prethodno rešenje sa dva txtboxa je prosto (slažem se), a i ono mi je padalo na pamet: Međutim to već iziskuje promene na pozadinskom delu baze, formama, izveštajima... U tu bazu je već ubačeno mnogo podataka (ranije su ubacivali podatke umesto 10E3 1000 itd) Zatim ne ubacuje se u polje samo neki stepen već i mnogo štošta itd. Elem to rešenje sam u startu odbacio. Sledeće nije ovo samo problem stepenovanja. Šta ako se desi da nekad moramo u polje baze da ubacimo formulu (a da to ne bude OLE object). Samo rešenje nije nimalo jednostavno.

Inače sa office 2010 nema nikakvih problema. Font Calibri u Superscript bez problema prevodi u times new roman u formama i izveštajima. I uvek ono ALI, većina računara u sistemu su na office 2003. Da li je rešenje u copy fontova iz 2010 u 2003

[Ovu poruku je menjao sabacc dana 02.12.2011. u 11:47 GMT+1]
[ banem @ 04.12.2011. 00:49 ] @
Po meni - nije. Uvek gledaj da praviš sistemsko rešenje koje uvek i svud radi. Jer kada program zavisi od što više parametara, onda je veća šansa da neće raditi.

Prosto, jednostavno, pišite eksponencijal kao E broj i jasno je svima koji su barem malo pohađali nastavu matematike.
[ Gigel @ 04.12.2011. 18:24 ] @
evo jedno rješenje koje sam našo na http://icentar.ba/showtopic.php?id=449&page=3
koja se isto bavi access-om
pa ko zna možda vam i pomogne

baza u prilogu

pozdrav