[ calexx @ 04.12.2011. 22:06 ] @
Kako da instaliram ljudske drajvere za Ati grafičku (x1600pro ili tako nešto) na Ubuntu? Deluje mi da ih nema ili bar da ne valjaju, povremeno mi se desi da u tekstu neka reč ili samo slova u reči izgledaju boldovano, kada malo skrolujem to se izgubi ... baš kao da su drajveri nikakvi. Na Ati sajtu postoje drajveri baš za ovu karticu, uglavnom prođe instalacija prema uputstvu ali na aticonfig --initial prijavi da ne vidi odgovarajući hardver. Nešto sam propustio ili ne vidim ... ima li rešenja za ovo? Taman sam sve podesio kako mi odgovara, ako i ovo uradim može da se desi da malo duže trošim Linux ... posle toliko godina isprobavanja.
[ maksvel @ 04.12.2011. 22:47 ] @
1. Nude li se kakvi drajveri u repoima?
2. Rabiš li compiz?
[ calexx @ 05.12.2011. 00:00 ] @
Ako se ja u to razumem, ima onaj flgrx ili tako nekako ali mi se čini da nije od neke koristi a i po svim uputstvima za instaliranja prvo njega ubiju. Pod Additional drivers ništa. Sa Nvidia fx5200 na kršu odmah ima nekoliko verzija drajvera, sa ovim Ati nigde ništa. :(

Compiz ... rabim ako će da pomogne, valjda je instaliran CCSM ... šta tu da probam?
[ maksvel @ 05.12.2011. 00:05 ] @
Uf, nisam koristio fglrx odavno... Sada koliko vidim, vuku verziju paralelno sa Win, a svuda navode da štuca.
LM, ako možeš da poisključuješ efekte, moguće da se ovi problemi povuku. Doduše, onda ništa od efekata. :\

Da li si pogledao ovo: https://help.ubuntu.com/community/RadeonDriver
Poput onih nouveau za nVidiju, imaju ovi otvoreni za ATI.
Nisam ovo isprobavao - nemam ATI-ja...
Ko je isprobao, nek' piše.
[ maksvel @ 05.12.2011. 00:12 ] @
Bilo bi lepo da napravimo jednu topovanu temu posvećenu upravo izboru kartice za novu Linux-konfiguraciju, odnosno stanju sa drajverima kod novih distroa i dilemi AMD ili nVidija.
[ calexx @ 05.12.2011. 00:22 ] @
Pa napravi a ja ću da budem tester. ;)

Pogledao sam ono, to mi je bilo pred očima nekoliko puta ovih dana ... ali šta da radim a da ne zabrljam. A i trebalo bi da uspem da shvatim šta da radim. ;)

I šta im znači ...

No configuration is necessary for ATI driver in the modern versions of Ubuntu. You can safely take away your xorg.conf and your computer will run fine.

Kako uopšte da znam da li je sve ok ili ništa ne valja? Meni je loš znak ono boldovanje tu i tamo, to mi liči na loše drajvere.
[ Jbyn4e @ 05.12.2011. 07:22 ] @
Sto se tice ubuntua, ima on stranicu sa podrzanim karticama (manje vise), sa opensource drajverima ako sam dobro shvatio:
https://help.ubuntu.com/community/RadeonDriver

Sto se tice closed source atijevog fglrx:
https://help.ubuntu.com/community/BinaryDriverHowto/ATI

[ maksvel @ 05.12.2011. 08:43 ] @
Da, taj link smo pomenuli, ali calexx nije siguran kako da to primeni.

calexx, x.org je eliminisan u KMS-u, a trebalo bi da se vidi ako odobro radi, jer - dobro radi :)

Citat:

Ubuntu Karmic Koala 9.10 and later supports Kernel Mode Settings (KMS) in ATI driver. This mode allows to automatically detect all necessary settings for your hardware, as well as to provide for better viewing experience. Notably, KMS eliminates "tearing" and "blinking" of video, including flash, and 3D windows, such as games. The configuration file xorg.conf is not required using KMS.


Što se tiče instalacije, ovako nešto:

https://wiki.ubuntu.com/X/Trou...nd_reinstall_-ati_from_scratch

Lično, ne izgleda mi da će open-drajveri da obavezno poprave stvar - slično je bilo sa nvidijinim open drajverima
[ dany12 @ 05.12.2011. 14:11 ] @
Za tu kartu postoje samo slobodni drajveri,vlasnicki drajveri(fglrx) vec duze vreme ne postoje za linux.To sto si ti nasao na sajtu proizvodjaca su za starije verzije xorg-a.

[Ovu poruku je menjao dany12 dana 05.12.2011. u 16:06 GMT+1]
[ maksvel @ 05.12.2011. 14:51 ] @
calexx, pogledaj ovo: http://www.ubunturoot.com/2011...d-ati-proprietary-drivers.html
Da li je primenjivo kod tebe?

Citat:
vlasnicki drajveri(fglrx) vec duze vreme nepostoje za linux

dany, nije li sada fglrx u stvari preimenovan u Catalyst? Ili govoriš samo o datoj kartici?

Evo ovde najnovijeg propriatery drajvera: http://support.amd.com/us/gpud.../linux/Pages/radeon_linux.aspx
[ dany12 @ 05.12.2011. 15:05 ] @
Citat:
maksvel

dany, nije li sada fglrx u stvari preimenovan u Catalyst? Ili govoriš samo o datoj kartici?To sam napisao da bi on bolje razumeo,posto je prvi spomenuo fglrx.Ako nema nista pod Additional drivers,kao sto je i napisao,onda njegova karta nije vise podrzana i ne postoji vlasnicki drajver za nju.AMD je prebacio neke karte u legacy i ne izdaje vise drajvere za linux za njih.
[ maksvel @ 05.12.2011. 15:08 ] @
OK, malo sam se ja zabunio
Da li su ati-binarni drajveri obavezno u standardnim repoima?
[ Holocen @ 12.06.2012. 23:45 ] @
Iz mog iskustva zaobilazite ATI u širokom luku ako hoćete da koristite linux. Nvidia je član Linux fondacije, sponzor, i odavno portuje svoje drajvere, redovno. AMD se ne zamara sa tim. Ako ne prorade ATI drajveri iz Additional drivers driver managera koji su Ubuntu developeri prilagodili garantujem da neće ni neki drugi. Pogotovo neće drajveri sa AMD sajta jer AMD ne prati izbacivanje novih grafičkih karti. Uvek birati Recommended ili Post-update release, ako to ne proradi onda koristiti open source drajvere koji su kod mene usporavali sistem.
Problem sam rešio tako što sam kupio Nvidia GT 440 i više ne razmišljam, moj Ubuntu sija. Desktop Cube (Compiz efekat) radi perfektno!