[ Air Jordan @ 05.12.2011. 10:42 ] @
Do rack ormana u kući mi iz soba dolaze CAT6 kablovi, koaksijalni kablovi i 6 telefonskih kablova (4 žice - žuta, crna, crvena i bela).

Problem koji imam je da nikako ne mogu da odradim dobro terminiranje telefonskih kablova.
Prvo sam probao sa keystone telefonskim modulima za patch panel:
, a zatim i sa direktnim terminiranjem dolaynog telefonskog kabla sa 4-pinskim konektorom, koji zatim ide u ADSL spliter.

Problem pri terminiranju je da su žice u telefonskom kablu nesto deblje od zica u recimo CAT6 kablu. Samim tim ne mogu lepo da uđu ni u keystone modul niti u 4-pinski konektor. Zbog toga moram pri krajevima da ogolim deo žice, kako bi uopšte legle do kraja. Ovako terminirani kablovi rade, ali se povremeno desi da zvuk šušti i da mi IPTV zakucava. Pretpostavljam da ogoljene žice prave međusobni kontakt i da to pravi problem.

Ne znam zašto majstori nisu postavili CAT6 i za telefonsku instalaciju, ali kad je već tako, koje mi rešenje predlažete?

[ Predrag Supurovic @ 05.12.2011. 11:36 ] @
Redna stezaljka, pa s jedne strane prikacis telefonski a sa druge utp kabal pa dalje razvlačiš UTP kud treba.
[ Air Jordan @ 05.12.2011. 11:50 ] @
Aha, to mu dođe kao neki konverter? Praktično bih sa jedne strane prikačio 4 žice telefonskog kabla, a sa druge 4 od 8 žica UTP kabla?

[ Predrag Supurovic @ 05.12.2011. 12:55 ] @
Baš tako.
[ busank @ 22.03.2012. 22:35 ] @
Dobro a kako se onda uopšte terminira telefonski kabal sa punom paricom,
recimo dolazni samonosivi ili kako se nastavlja na telefonski višežilni licnasti FLAT kabal ?

Recimo da na tavanu "sečem" kabal i uvodim ga u ADSL spliter i dalje razvodim.
[ calexx @ 22.03.2012. 23:56 ] @
Misliš na plavo-belu žicu ili neku sličnu? Možeš da postaviš priključnu kutiju u koju se ušrafe te žice a na njoj su rj11 konektori a trebalo bi da postoji i baš adapter, sa jedne strane uđe žica pa se prišrafi a sa druge je opet rj11. Ja sam tako nekada povezao, samo sam ubacio taj adapter pa prikačio normalan flat kabl.
[ busank @ 23.03.2012. 21:05 ] @
Da li možeš da mi pokažeš sliku tog adaptera, to nigde nisam video.

Mislim na "dolazni samonosivi ili kako se nastavlja na telefonski višežilni licnasti FLAT kabal ?" -
ovaj dolazni je od pune bakarne žice, ne znam oznaku žalim da ga nastavim na "meki" - licnasti a da to bude sigurno ili po nekim propisima.
[ calexx @ 24.03.2012. 00:19 ] @
Nešto ne mogu da nađem baš ovakav, ali otprilike izgleda kao ovaj što služi da nastavi rj11 kabl samo što sa druge strane ima običnu rupu kroz koju prođe žica i ušrafi se gde je potrebno.Inače sam sada pogledao, to mi još uvek stoji tamo gde je nekada bilo iako sam pre 9 godina uveo novu liniju pa je ova bila otkačena ...eto dobre strane moje lenjosti da sklanjam nešto što nije potrebno ali i ne smeta. Ne mogu sada da napravim neku fotografiju ali ću sutra po danu pa da vidiš kako izgleda. Verovatno može da se nađe u nekoj elektro prodavnici ili na bljuvaku.