[ Teratron @ 05.12.2011. 22:50 ] @
NASA potvrdila postojanje planete u nastanjivoj zoni

NASA je potvrdila postojanje prve planete izvan Sunčevog sistema na kojoj bi mogao postojati život, saopštila je danas ta američka agencija za svemirska istraživanja

Planeta Kepler-22b, za koju je potvrđeno da se nalazi takozvanoj "nastanjivoj zoni", udaljena je od Zemlje 600 svetlosnih godina.

"Kepler misija NASA-e potvrdila je prvu planetu u 'nastanjivoj zoni', oblasti u kojoj voda može postojati na površini planete", navodi se u saopštenju objavljenom na internet strani NASA-e.

Za planetu Kepler-22b potvrđeno je da se nalazi u sredini nastanjive zone u orbiti oko zvezde slične Suncu. Ta planeta ima prečnik 2,4 puta veći od Zemljinog, a naučnici još ne znaju da li je Kepler 22-b pretežno stenovitog, gasovitog ili tečnog sastava, ali je njeno otkrivanje korak bliže pronalaženju planete nalik Zemlji.

Pomoću teleskopa Kepler otkriveno je više od 1.000 novih planeta koje su kandidati za planetu na kojoj bi mogao potojati život, što je gotovo dvostruko više nego što je do sada bilo poznato.

Desetine ovih kandidata su velike otprilike kao Zemlja i imaju orbitu u nastanjivoj zoni. Da bi se potvrdilo da je zaista reč o takvim planetama potrebna u dodatna istraživanja, saopštila je NASA.

Prethodna istraživanju su ukazala na postajanje planeta sličnih Zemlji u nastanjivoj zoni, ali je bilo teško potvrditi njihovo postojanje. Nedavno je potvrđeno postojanje dve manje planete koje se kreću oko zvezda manjih i hladnijih od Sunca na samoj ivici nastanjive zone, čime njihove orbite nalikuju orbitama Venere ili Marsa.

Kepler pronalazi kandidate mereći promene u svetlosti više od 150.000 zvezda kada moguće planete prolaze ispred zvezda. Potrebno je makar tri ovakva prolaska da bi se nešto potvrdilo kao planeta u nastanjivoj zoni.

Iako je Kepler-22b veći od Zemlje, ta planta obiđe svoje sunce za 290 dana. Ta zvezda pripada istoj klasi zvezda kao i Sunce, premda je nešto manja i hladnija.

Od 54 kandidata za planete u nastanjivoj zoni koje su otkrivene u februaru ove godine, Kepeler-22b je prva za koju je potvrđeno da je zemljolika, a otkriće će biti objavljeno u Asrofizikal žurnalu.

Za sada je otkriveno 2.326 kandidata za planete u nastanjivoj zoni od kojih je 207 otprilike veličine Zemlje, 680 nešto većih od Zemlje, 1.181 veličine Neptuna, 203 veličine Jupitera i 55 većih od Jupitera.

Press

a evo i linka na blicu http://www.blic.rs/Slobodno-vr...istema-na-kojoj-je-moguc-zivot