[ popmilan76 @ 12.12.2011. 15:24 ] @
evo jedan mali programcic za obracun struje,dobro racuna raspored spo plavoj ,zelenoj i crvenoj zoni,ali do problema dolazi kad je period za racunanje veci od 30 dana...zna li neko po kom principu se to racuna...
[ Marko_L @ 12.12.2011. 19:49 ] @
Koliko se sećam imaš određen broj kilovata u određenoj zoni (bez obzira da li se radi o maloj ili velikoj tarifi, pa se onda uzme prosek) i onda se zona promeni kada probiješ tu brojku. Mislim da je do 300 zelena, a plava do 1000 i nešto. Elem, ja sam pre par godina napravio takav programčić po ondašnjim uslovima (verujem da su isti i sad, osim što je cena možda drugačija, al to se može izmeniti iz samog programa), pa evo source koda ako nekome treba i u njemu ima sve. Mene sad mrzi da kopam po kodu da vidim koliko je koja tarifa i kako se tačno određuje šta ide u VT ili MT, ali nema mnogo koda i svako ko iole poznaje VB će se snaći i izvući iz koda kako se šta računa. Inače, program nema ograničenja po datumu, već se upisuje prethodno i trenutno stanje brojila za veliku i malu tarifu. Naravno, ukoliko se kao prethodno stanje ne unese ono stanje koje bilo na početku obračunskog perioda (trenutno stanje sa prethodnog računa za struju), a kao trenutno stanje stanje iz istog obračunskog perioda, dobija se pogrešan obračun, jer se sa novim obračunskim periodom kreće od nule sa zelenom zonom. No, ko hoće da se zeza sa tim, slobodan je da menja kod kako mu volja, no jedini način da se postigne praćenje više meseci unazad jeste da postoji baza svih računa (i stanja brojila sa tih računa), ali toga u ovom programu nema. Jednostavno, meni je trebalo da sračunam koliko me košta struja u nekom trenutku od prethodnog računa, a da još nije završen obračunski period. Takođe, ne sećam se da li sam regulisao slučaj kada strujomer obrne pun krug, mislim da nisam, pa bi se i sa tim trebalo pozabaviti. Inače, ne mogu da startujem taj exe koji si okačio jer mi fali neki dll, a ne da mi se sad zezati se sa tim, pa da mogu da uporedim da li se obračun slaže. Tako da, sledi mali rukoper (eng. disclaimer)

DISCLAIMER: Ja sam koristio ovaj programčić u informativne svrhe i uglavnom se obračun poklapao sa poslatim računom iz tog perioda, uz eventualnu razliku od par dinara gore dole, što je verovatno posledica zaokruživanja prilikom obračuna. Meni je to vršilo posao, što ne znači da će svima. Dakle, ne garantujem za tačnost obračuna, niti preporučujem da se ovaj program u obliku u kom je koristi u neke druge svrhe osim informativne kako bi se odokativno odredio mogući račun. naravno, ako neko želi veću preciznost, slobodan je menjati kod po želji ne bi li to postigao, uz napomenu da i dalje ne odgovaram za tačnost obračuna pre i posle promena u kodu od strane bilo koga.

[Ovu poruku je menjao Marko_L dana 12.12.2011. u 21:01 GMT+1]
[ popmilan76 @ 14.12.2011. 14:54 ] @
ne znam tu formulu za izracunavanje,jer sam isao nekom logikom,i sve je dobro do 30 dana,ali posle toga nece