[ dis00 @ 12.12.2011. 21:40 ] @
Eh, ovako, ukoliko nekome nije tesko, zamolio bih da mi uradi primjer baze podataka kako bih to mogao iskoristiti kao osnovu za dalju implementaciju seminarskog rada koji se bliži :)

Naime, potrebno mi je da napravim nesto kao evidenciju za neku fabriku koja se bavi proizvodnjom bilo cega, evo recimo papira.

Sta mi je tu neophodno?

Neophodno mi je da imam jednu tabelu u koju cu upisivati recimo 'narudzbu' papira, datum kad je naruceno i slicno, na osnovu te tabele i kljucnog key-a ''broj narudbe'' imati ispod tabelu u koju bi se upisalo recimo 5-6 nekih hajmo ih nazvati 'paketa' .

Dakle, u jednu tabelu upisem podatke o naruciocu, ispod toga upisem 5-6 paketa koje je narucio sa karakteristikama kao sto su br, naziv, kolicina, cijena - EH, pored cijene ja moram uvesti i 5 novih operacija. Recimo ako je za proizvodnju tog paketa bilo potrebno rezanje, plastificiranje, zastita, potpis, presovanje ili su bile potrebne sve ove operacije ili pak samo neke ili samo jedna od njih :) Ispod tih operacija rezanje, plastificiranje, zastita itd treba da se za svaku nalazi po jedan button u formi na osnovu kojeg cu u formi pozvati sljedecu tabelu (formu) u koju cu unijeti podatke o radniku koji je tu radio, vremenu koliko je radio itd.

Znaci ispod svake operacije po jedno dugme za unosenje podataka o toj operaciji.

Dalje, neophodno mi je recimo sabrati SVA vremena jedne te operacije, recimo rezanje papira, kliknem negdje na dugme i otvori mi se suma ukupnog broja sati provedenih na rezanju papira :)

Ovi sati se manuelno ukucavaju, nije ''date/time'', vec samo number, po mogucnosti double jer je neophodan zarez izmedju.

Zanima me da li neko moze da mi pomogne kod ovog problema, JER JE NEOPHODNO DA BUDU MAXIMALNO 4 TABELE za sve ovo, dakle ne smijem za svaku od ovih 'rezanje', plastificiranje, zastita itd praviti novu tabelu vec koristiti samo jednu i u njoj ''nekako'' izdvajati ove operacije :) TO MI PREDSTAVLJA NAJVECI PROBLEM !

Da je pičit po tabelama, ništa lakše, al ovako, jbg, neophodna mi je pomoć i očajnički molim za nju .

[Ovu poruku je menjao dis00 dana 13.12.2011. u 15:27 GMT+1]
[ dis00 @ 12.12.2011. 22:10 ] @
Evo i primjer kako sam ja to uradio i funkcioniše, naime, kada recimo kliknem na kvakicu ispod operacije '0M' automatski se računa kao da je ta operacija gotova i kada sabiram ukupna planirana vremena te operacije nju ne računam jer je gotova, tako sam uradio i za ostale, uradio sam dakle i tabele, i forme i dosta zahtjeva (pretraga i slično) i izvještaje SAMO NE ZNAM TO SVE URADITI U max 4 ili eto recimo 5 tabela ako je baš, baš neophodno :)

databaza je rađena u 2010 ali mislim da ima kompatibilnost sa 2007 :) MOLIM ZA POMOĆ

EVO LINK PRIMJERA :

BAZA PODATAKA (megaupload link)

ili copy/paste

http://www.megaupload.com/?d=OKVABXQ0
[ dis00 @ 13.12.2011. 08:54 ] @
Opet ja, evo imam sljedeći problem a vezan je i za prethodnu temu koju sam otvorio a mislim da bi mi moglo pomoći u slučaju da mi niko u toj temi ne pomogne odnosno ne nakani se napraviti primjer za ono što trebam.

Za trenutno stanje potrebno mi je da kada kliknem u formi 'glavna' na recimo button '0M' da mi se otvori forma OM i da se automatski za svaki od unosa upise vrijednost comboboxa OM, tako isto i sa tipkom SR, ostale tipke bih sam uradio na osnovu onoga sto vi uradite s ove dvije da ne mucim nikoga sad s hiljadu zahtjeva. Dakle kriterij je vec napravljen da ''rbrstavke'' mora biti jednak istom tom odnosno da za taj artikl se radi ono što je u OM tabeli.

Molim za pomoć, rok za seminarski se bliži a ja zaglavio (ni tamo ni ovamo).

E da, možete izmijeniti i tabele i sve ostalo, napraviti potpuno nove forme il sta je sve potrebno da se ovo uradi ALI broj tabela smije biti max 5.

Očajnički trebam pomoć.
[ dis00 @ 13.12.2011. 09:00 ] @
E da, izbor se mora izvrsiti za polju 'operacija'
[ Getsbi @ 13.12.2011. 10:17 ] @
Spojio sam ti teme. Za slučaj da nisi pročitao pravilnik. Ponekad se treba čekati odgovor i po 15 dana. Budu strpljiv.
[ Zidar @ 13.12.2011. 17:36 ] @
Prabaci bazu barem u Access 2007, ne mozemo svi da procitamo 2010.
Druga opcoja je da nacrtas shemu baze u nekom drugom alatu, recimo Visio.

Da te samo podsetim, na forumu ne radimo primere seminarskih, to radis ti. Ne znamo na kojoj si skoli/fakultetu, sta si ucio a sta nisi, sta vredi da ti kazemo a sta ne.

Ono sto sam na brzinu video je da nemas valjanu bazu podataka, a govoris o programiranju i klikni ovo dugme, knlikni ono dugme. To ne valja. Prvo baza pa tek onda programiranje, zato sto je tako mnoooogo lakse i efikasnije.

Baza nije valjana iz nekoliko mogucih razloga:

a) nije predavano ono sto se u zadatku trazi => zadatak je pretezak za seminarski i treba da trazis da se promeni

b) jeste predavano, ali si debelo propustio ili nisi razumeo => nazad u knjige ili na konsultacije

c) nisi nam rekao sta u stvari radis 'na primer proizvodnja papira' i 'na primer proizvodnja cipela' nisu isto i lazu te ako ti kazu da se moze napraviti baza koja 'pokriva proizvodnju bilo cega'. Ne moze. Postoje firme (SAP, Peoplesoft, ORACLE) koje su pokusale, i uz pomoc velike propegande, marketinga i reklame, cak uspele da tu ideju prodaju i zarade pare, ali to ne menja cinjenicu da ne postoji jedan recept koji pokriva sve. Pogotovu je nemoguce naporaviti tako nesto u okviru seminarskog, i da nema vise od 4 tabele.

Ti si na potezu.

[ dis00 @ 14.12.2011. 18:07 ] @
Hvala na odgovoru :)

Molim te pročitaj postove koje sam napisao ispod prvog, više nije bitno treba li mi baza ili ne :) sada mi je bitno da se nekako ''uveže'' ova baza koju sam postavio na način na koji sam postavio.

Dakle kada u jednoj subformi kliknem na prvi buttom da mi se automatski otvori forma u kojoj je samostalno upisana operacija, recimo '0M' te da je samostalno upisan ''rbrstavke'' odnosno relationship ispunjen.

Kada kliknem na drugi button da mi se isto to desi ali da mi se upiše ''SR'' te da mi se ne prikazuju prethodni zapisi '0M' već samo SR te podaci koje sam unio tu.

Tako ću ja samostalno morati napraviti još bar 5 buttona, dovoljna su mi 2 kako bih mogao implementirati u seminarskom ono što je urađeno.

E da, radi se o studiju te o problemima s poslom te propuštanju predavanja i vježbi. Automatski sam ''destkovan'' kada je kontinuitet sa znanjem u pitanju. Što se tiče metoda pri izradi baze, SVE je dozvoljeno, i VB kodovi koliko god nevjerovatno teski bili, macroi pa sve do najjednostavnijih stvari.

E da, ako je moguće (bilo bi lijepo) kada bih mogao nekako sabrati sve operacije recimo '0M'' odnosno ono polje ''nc'' - norma za koju je neophodno izvršiti operaciju, tako isto SR međutim da bude odvojeno prikazano itd itd itd. Znači trebao bih nekako formirati mogućnost da vidim zbir vremena posebno svih zajedno a posebno samo onih koji se nalaze u jednom ovom kao 'nalogu' odnosno u jednoj onoj glavnoj formi/subformi gdje se upisuje naziv, broj crteza i slično :)

[ Zidar @ 14.12.2011. 19:34 ] @
Sve dok ne zakacis bazu u verziji Accessa nizoj od 2010, ne mozemo ama bas nista da uradimo.
[ dis00 @ 14.12.2011. 22:05 ] @
Jojjj izvinjavam se, prebacio sam je u 2007 verziju a zaboravio uploadovati. Moja greska.

Evo baze podataka.

Ako nije moguce ovako kako sam trazio dal' je moguce na neki drugi nacin al' da radi praktično istu stvar ? Znaci da kada se otvori recimo na klik 'om' da se unose samo podaci vezani za om i taj broj stavke, kad se klikne na sr da se unose samo podaci za sr i samo za taj broj stavke. Ja uspijem al mi pored recimo sr-a prikazuje i unose prethodnog (om-a) i svih ostalih funkcija. Nikako al nikako da to filtriram i da funkcionise normalno :-(
[ Getsbi @ 15.12.2011. 07:47 ] @
Pošto si u trećoj poruci uspešno zakačio fajl, neverujem da neumeš da to uradiš još jednom. Problem je što nakon pokušaja upload-a ne proveriš šta si uradio.

Znači nakon dugmeta "Upload" i izmene ekrana skroluj dole i klikni na "Povratak na poruku". Morao bi da vidiš nešto slično ovom mom prikačenom fajlu ispod pooruke: [ScreenShot0013.jpg - 21.24k].

Ako i dalje ne možeš da se setiš načina kako se upload započinje, onda pročitaj u FAQ 22. stavku.