[ zorg @ 13.12.2011. 16:42 ] @
Dakle, interesuje me razlika između recimo prajm objektiva 85mm, jedan sa jačinom f1.2 i drugog sa f4.
Prvi ima precnik filtera recimo 70mm, drugi 50mm.
Ako ih izjednačimo - ovom prvom zatvorim blendu na f4, kakav će boke davati ova dva stakla? Pretpostavljam da će prvi davati mekši boke zbog većeg stakla?
Drugo, kakvo će im biti polje dubinske oštrine? Isto ili ne?
Hvala!
[ Nebojsa Milanovic @ 16.12.2011. 00:33 ] @
Evo odgovora:

1. Prvi će davati lepši i mekši boheh zato što je 85mm objektiv sa f/1,2 vrhunska sprava, između ostalog napravljena i za portrete, na kojima je izgled bokeha jedna od ključnih stvari.

Kod takvih objektiva lep bokeh se postiže pogodnom unutrašnjom optičkom konstrukcijom. Osim toga, obavezna stvar je i veliki broj listića blende koja je zbog toga praktično kružnog oblika. Takav oblik blende je neophodan da bi se dobio kvalitetan i lep bokeh.

2. Polje dubinske oštrine će im pri jednakoj blendi biti jednako, ali kako rekoh, izgled neoštrine će biti lepši na kvalitetnom objektivu.
[ zorg @ 17.12.2011. 11:34 ] @
Hvala Nebojša. Tako sam i pretpostavio.
Još jedno pitanje.
Na mnogim forumima ljudi kažu da se na krop senzorima boke, dubinska oštrina i zamućenje pozadine ponašaju drugačije, sa istim FF objektivom, što po meni nema baš logike.
[ Backy @ 17.12.2011. 23:13 ] @
ima logike :) pošto se sa kropom menja i efektivna žižna daljina, isti kadar zahteva drugačije rastojanje od subjekta, što za sobom povlači drugačiji odnost rastojanja od senzora do subjekta i od subjekta do pozadine što rezultuje drugačijim bokehom... konkretno: razlika je manja, te je i zamućenje manje.

najbolje se vidi na primeru kompakata koji imaju male senzore... pri puci mi je trenutno fuji s6500 koji na 60mm (realnih) ima blendu 5.6 ali ne može da zamuti pozadinu osim u najkrupnijim planovima - praktično samo detaljima, ne verujem da iko ima tako malu glavu :D
[ zorg @ 18.12.2011. 10:00 ] @
Da da, to već ima logike. Apsolutno gledano će objektiv baciti sliku kakvu će baciti, a relativno od toga koji senzor se koristi - kod kropa će to zahtevati izmene u rastojanju zarad dobijanja istog kadra kao na FF senzoru, i time i razliku u DOF-u... Jasno, hvala!
Napravio sam i neko poredjenje, i shvatio da fotku koju pravi aparat sa FF senzorom sa 85 f2, na 1.6 krop senzoru (za isti DOF) je moguće napraviti sa ekvivalentnim 53 f1.25.
Ako zanemarimo kvalitet bokea i to da drugi objektiv prima dosta više svetla.