[ pbs @ 18.12.2011. 10:32 ] @
Pozz. Imam laptop Comaq Presariom CQ56 i imam veliki problem sa temperaturom stalno drzi 80 stepeni i malo malo pa prokuva. E sad ima jedna zanimljiva stvar koju sam otkrio ispod laptopa ima mali ventilator koji izduvava vazduh i na njemu ima neki sundjer pun prasine i izgleda da je masan. Da li u opste treba da stoji sundjer kod venitlatora ako moze neko da mi objasi. Nisam prvi vlasnik lapptopa tako da ne znam sta mu je onaj predhodni radio.
[ endre85 @ 18.12.2011. 11:14 ] @
Slikaj ako mozes. Ne znam kakav bi to sunjder mogao biti.
Mozda neki filter prasine.
[ balavi @ 18.12.2011. 11:27 ] @
Ma kakv sundjer bratac to ti je prašinčina koju trebaš da očistiš, ako neznaš, nosi u servis,pošto su HP-ovci malo zeznuti za otvaranje, ako nisi to već radio
[ hogar strašni @ 18.12.2011. 11:38 ] @
To nije sunđer!
Tu su rešetke ili saće od hladnjaka i dosta su guste, zbog potrebe da bude što veće površina hlađenja. Vremenom, te rešetke su se nakupile prašine i svega što je moglo iz vazduha da se pokupi. Ako si pušač ili se komp nalazi u prostoriji u kojoj se puši ili ima nekih isparenja, otuda masnoća.
Potrebno je da skineš taj ventilator a potom da uisisaš tu naslagu prašine koja ti liči na sunđer. Možeš uzeti i finu četku pa tu prašinu i mehanički da skidaš dok usisavaš. Kada sve očistiš, još jednom dobro produvaj rešetke hladnjaka i zatim pogledaj kroz te rešetke, okreni prema svetlu i pogledaj. Ako su rešetke čiste, očisti i ventilator četkicom i vrati ga na svoje mesto. Posle ovoga, temperatura bi trebalo da bude ok. Postoji još jedna mogućnost! Usled pregrevanja, pasta koja služi za tempereturnu spregu između procesora i hladnjaka ume da presuši, odnosno, izgubi svojstva. Za tu operaciju, ne bih ti savetovao da radiš sam ako tome nisi vičan. Možda bi bilo bolje da ti to urade u servisu.
Ajde ti očisti hladnjak pa proveri temperaturu. Ako nemaš ni jedan program za očitavanje, evo pa skini ovaj, besplatan je:
http://www.piriform.com/speccy
U opcijama imaš sve. Evo kako izgleda prikaz procesora:
[ valerijan @ 18.12.2011. 11:42 ] @
Kad je laptop koji sada imam stigao do mene (nakon što sam ga otvorio)

imao je toliko prašine da je formirala nešto što je najsličnije FILCU 5mm (nikako sunđeru)...

[ pbs @ 19.12.2011. 13:12 ] @
Gledajte ovo
[ Binary Mind @ 19.12.2011. 15:49 ] @
Definitivno treba ocistiti prasinu. Laptop treba otvoriti i detaljno ocistiti od prasine i zameniti staru termalnu pastu ili termalne padove ako ih ima. Bitna stvar je da se i kuciste ventilatora otvori i ocisti od eventualnih guzvica prasine. Ako opisano izgleda tesko izvodljivo nositi laptop u servis... Ako je laptop u garantnom roku definitivno nositi u servis.

[Ovu poruku je menjao Binary Mind dana 19.12.2011. u 18:09 GMT+1]
[ pbs @ 19.12.2011. 16:27 ] @
ma koji garantni rok garancija mu istekla ima 2 godine
[ Binary Mind @ 19.12.2011. 18:13 ] @
Sve jedno laptop treba ocistiti od prasine i zameniti termalnu supstancu. Da li ces to uraditi ti ili ces odneti laptop u neki servis da ga srede to je na tebi da odlucis...
[ pbs @ 19.12.2011. 19:55 ] @
sta ti znaci ova rec ( termalnu supstancu) sta to znaci sta treba da menjam i gde to da nadjem
[ balavi @ 19.12.2011. 20:06 ] @
termalna supstanca ili termalna pasta, valjda je na to mislio, ne znam nista drugo na sta bi me to asociralo

[ Binary Mind @ 19.12.2011. 21:12 ] @
Termalna supstanca je uopsten termin koji koristim za termoprovodne paste, adhezive/lepkove i padove
[ pbs @ 03.01.2012. 11:07 ] @
Ljudi rasturio sam ga i ocistio sam ga skroz svaku trunku prasine sam obrisao i opet je sve isto isto je greje i temperatura dolazi do 90 stepeni
[ valerijan @ 03.01.2012. 11:09 ] @
...zamenio termalnu pastu?
[ Miroslav Cvejić @ 03.01.2012. 11:16 ] @
Dešava se nekad da heatpipe procuri. Onda ne gine zamena.
[ valerijan @ 03.01.2012. 11:20 ] @
Citat:
Miroslav Cvejić: Dešava se nekad da heatpipe procuri. Onda ne gine zamena.

Kako se to može proveriti?

unapred hvala, v.
[ Miroslav Cvejić @ 03.01.2012. 11:21 ] @
Ako su razlike u temperaturama na krajevima sumnjivo velike (ako je deo na čipu vreo a deo kod hladnjaka mlak).
[ valerijan @ 03.01.2012. 11:25 ] @
Da li postoji način da se Heatpipe ispravnost proveri i bez instalacije/povezivanja?

npr. da se prisloni na izvor toplote i sl.