[ smajilovic @ 18.12.2011. 14:43 ] @
dali neko zna kako mogu povecati start monofaznog motora jacine 1,5kw,,dali se to moze ostvariti putem startnog kondenzatora i koliog maximalnog kapaciteta mogu stavit al da se motor ne grije jer on na sebi vec ima radni od 16 mikrofarada.pozz
[ lm741 @ 18.12.2011. 15:02 ] @
pretpostavka da taj motor nema centrifugalni prekidač
paralelno tom kondezatoru od 16 uF vežeš startni kon. 120-150uF
ali moraš rešiti isključivanje istog
možeš sa vremencem 1-2-3 sekunde, zavisi šta taj motor pokreće
ili da da ideš na taster pa kad se motor zauka otpustiš taster
[ smajilovic @ 18.12.2011. 15:08 ] @
nema taj prekidac i on treba da pokrece kompresor. E kad je boca prazna on pokrene kompresor bez imalo stenjanja i napuni bocu na 8 bara. E kada tlacna ponovo upali motor na 4 bara on ne moze krenuti i to je problem. A ako spojim jos jedan paralelno od 25 mikro farada sa onim od 16 motor krene al se pocinje brzo grijati,
[ Horvat I @ 18.12.2011. 16:08 ] @
Imaš 2 rešenja
1. da napraviš "klikson" strujni rele koji kod (jake) startne struje privuče i uključi dodatni kondenzator kojeg po startu zbog smanjene struje sam isključi.
2.vremensko rele koje nakon ~2" isključi dodatni kondenzator
[ veselinovic @ 18.12.2011. 17:02 ] @
Imas i trece rjesenje.
Pretpostavlja se da je na ulazu u bocu nepovratni ventil.
Izbusis rupu sto manju ( 0.6 mm ili i manje) na cijevi koja vodi iz kompresora do nepovratnog ventila na boci.
Kad se kompresor islkjuci kroz tu rupicu izduva pritisak i motor uvijek startuje kao da je prazna boca.
Doduse, u radu ce tu izlaziti vazduh ali to je zanemarljivo malo zbog pomenute velicine rupice.
[ Electronique Terminator @ 18.12.2011. 17:18 ] @
Aj što SVI ,nego i Ti Sine Jovane (BRUT-e )

-Aj mi došapni ( pošto Si MOD ) ,iskreno,
da li je ovo "Kao iz Pračke " tema za :

http://www.elitesecurity.org/f274-Elektrotehnika ?

Kad već takav prvoklasni Forum postoji !
Zašto forsirati Elektrotehničke teme ovde na Elektronici ?!!!

[ Horvat I @ 18.12.2011. 19:19 ] @
Citat:
veselinovic: Imas i trece rjesenje.
Pretpostavlja se da je na ulazu u bocu nepovratni ventil.
Izbusis rupu sto manju...
Ovako sam 1nom prilikom zezno stvar i kasnije skraćivo cev,pa neću i 2. da zeznem.
Kad imaš stalnupotrošnju manju od kapaciteta glave ometa :(
[ bojanst @ 18.12.2011. 19:59 ] @
Tu ti po meni fali "rasteretni venti" , el. magnetni ventil koji sluzi da se izbaci zrak iz "glave" kad se gasi kompresor.
i pri sledecem palenju isto izbacuje zrak dok se motor ne "zaleti"... uglavnom prosta stvar za odraditi. Samo zavisi o kakvom se kompresoru radi i da li se isplati ova "operacija"...
[ smajilovic @ 18.12.2011. 20:30 ] @
sto se tice ovog kompresora boca je 150 litara zapremine tacnije od hirofora dok na ulazu postoji nepovratni ventil a na izlazu je tlacna sklopka kao i manometar i leteca spojnica. Probao sam i to da izbusim rupicu na cjevi 0.8 borerom da prazni glavu ali nakon paljenja morora samo sto napravi 2 obrtaja cjev je puna i motor dalje okrece ali polahko tacnije stenje jer nema starta a kad dostigne svoje obrtaje onda ima punu snagu od 1.5kw i ne moze se zaustaviti. Neki kazu da uzmem kondenzator na kojem je napon 220-240 volti i kad se motor pokrene kondenzator se napuni i struja ne prolazi,. ne znam opet mislim da cu nabavit vremenski da gasi na 7 sekundi.