[ tandrkalo1 @ 19.12.2011. 16:53 ] @
Imam CO2 aparat za zavarivanje marke PEGO, mislim da je nemacke proizvodnje, posto na njemu sve pise na nemackom, a i 90 procenata delova u njemu je marke Siemens...
Od nedavno sam poceo da imam problem sa njim, nekada je vario bez problema i veoma debele profile, mogao je da progori bez problema 10 mm i vise...
A sada jedva zavari i flah debljine 3-4 mm, tj ne vari nikako... Var se stalno podize, a i nema dobar zvuk varenja...
Pa sam onda dodao kondezator ali mrka kapa, var se ne lije, nego se samo gomila i podize...
Aparat je trofazno monofazni, u njemu ima sema, pa se neke plocice prebace kako bi radio na jednofaznu struju...
Do sada je sve radilo kako treba na monofaznu struju i lepo je vario...
I onda skinem ispravljacke diode i konstatujem da su neke od njih otisle u vecna lovista, na njemu je ispravljac sa selenskim diodama, vezane po tri u paru pa ih ima cini mi se 36 komada 3x12 dioda...
Saljem sliku u prilogu, e sada me zanima da li je moguce kupiti manji broj ispravljackih dioda vece snage, npr 6 ili 9, mada mislim da bi moglo na neki nacin i 6 komada.
Ako bih sve to nabavio ne verujem da bih znao da ih povezem jer mi nije jasno bas nesto..
Na ispravljac se na ova dva dugacka srafa po strani vezuju plus i minus za varenje, a ovi kontakti u sredini, (6 komada) vezuju se zice sa trafoa, 3 i 3, 3 su deblje a 3 tanje, pa mi nije jasno bas sta odakle dolazi...
Da li je neko imao ovakvih problema i da li bi mozda znao kako bih mogao vezati manji broj dioda na ovo cudo?
Za sada imam neke 4 koje su mi sluzile da pokrecem jednosmerni motor od oko 3 kW, na njima pise da mogu da guraju oko 200A, a meni ne bi ni trebalo vise...
pa bih dokupio koliko je potrebno...
Unapred zahvalan svima na odgovorima, ucio sam ovo u skoli, ali davno je bilo i nije mi to bila struka bas pa molim za pomoc i unapred se izvinjavam na ovako dugackom postu...

http://imageshack.us/photo/my-images/638/19122011744.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/543/19122011745.jpg/
[ Darko_zed @ 19.12.2011. 21:59 ] @
Tu su klasicne ''press fit'' diode pa mogu biti KYZ 35/xx ili BY 50/51 ili neke BOSH 50A ima jos da ne nabrajam . Mozes li dati valjane podatke aparata , snaga ,tip itd. Mozes li slikati trafo i njegove izvode sekundara i te tanje izvode sto kazes .Inace mozes naci ove diode nije problem ali mi prvo reci koje su u pitanju , koja je oznaka da li su 35A ili 50A inace imam i jedne i druge .Pozdrav