[ duka94 @ 22.12.2011. 02:05 ] @
| MB:http://www.ecs.com.tw/ECSWebSi...ture&MenuID=24&LanID=0
CPU:AMD Athlon 64 3400+
HDD:Maxtor 80GB ATA
Grafa:GeForce FX5200
RAM:512MB
Pokusao sam da instaliram windows xp, i posle butovanja i formata particije sam dobijao poruku "error loading operating system" proguglao sam malo i nasao "resenje" koje naravno nije pomoglo http://www.computerhope.com/issues/ch000730.htm
Uradio sam sve 3 stavke. Update BIOS(latest version), Menjao mod HDD-a. Formatirao ceo hdd i nije pomoglo. Cak sam stavljao i drugi hdd na kojem sam istu poruku dobijao posle formata particije. Posle toga sam probao da instaliram windows 7. U setup-u kod koraka formatiranja particije bio je zuti trougao(znak upozorenja) na koji kada kliknem mi je pisalo "Windows cannot be installed to this disk. This computer's hardware may not support booting to this disk, ensure that the disk's controller is enabled in computer's Bios menu". Nemam ideju sta raditi dalje tj kako to popraviti? Vise bih voleo da instaliram windows XP jer bi bolje radio al i od koristi bi bila i WIN 7 :)
Napomena: Probao sam da install 2 verzije xp-a: Last XP v22, Windows XP SP3 March 2011(obe verzije su proverene, tj instalirane na druge racunare), za windows 7 isto proveren dvd...
Suggestion pls :) |
[ calexx @ 22.12.2011. 07:08 ] @
Zaboravi Windows 7 na 512MB rama a što se XP-a tiče, baci te osakaćene verzije i nađi neku ispravnu i regularnu. Da li je hard podešen da bude master na prvom kanalu, to negde može da bude problem a ovde se OS buni oko podešavanja u biosu. Možda je potrebno da prvo odradiš fixboot i fixmbr jer je mbr nešto oštećen, dešava se posle nekog virusa pa i posle instalacije novijeg OS-a.
[ duka94 @ 22.12.2011. 09:54 ] @
Da, podesen je kao Master na prvom. A jel mozes da mi kazes kako da uradim fixboot i fixmbr, posto oko toga ne znam ama bas nista....A za verziju xp-a, svejedno je koja je.. Mislim ako ova proradi radice svaka....
[ ekof9 @ 22.12.2011. 10:06 ] @
Nije svejedno koja je verzija xp. Te last, black i ostale verzije mogu biti izvor raznih problema.
[ gilopile @ 22.12.2011. 10:09 ] @
Lici mi na to da ti je particija formatirana kao `logical` umesto `Primary` Ako imas Hiren`s bootCD, sa `Acronis Disk Director-om prekonvertuj je kao primarnu particiju i trebalo bi da sljaka. Mozes ga i skopcati na neki drugi racunar i odradis sa nekim od Partition alata, recimo, `MiniTool Partition Wizard Professional Edition` ili ako nemas bitnih podataka da prilikom instaliranja XP-a, obrises sve particije i kreiraj ponovo, XP ce sam da ga odradi kao `primary`.
Pozz!

[ duka94 @ 22.12.2011. 12:50 ] @
@ekof9
Dobro. Po tvom misljenju koju je najbolje verziju xp-a da skinem?
@gilopile
Hvala. Evo probavam(javljam ako resim)... Pozdrav  Imam hbcd..
Dopuna za sve: pre nego sto sam uzeo tu plocu uverio sam se da radi sa sata hdd-om..
[ calexx @ 22.12.2011. 13:00 ] @
Windows se ne skida nego kupuje. ;) Ako ćeš da nastaviš sa ovakvim idejama, tema ide pod ključ.
Startuj komp sa CD-a ali nemoj da ideš na instalaciju nego izaberi repair pa idi u command prompt. Tu odradi fixboot i fixmbr, restartuj, obriši sve particije koje postoje, napravi jednu na kojoj ćeš da instaliraš XP pa javi šta se onda dešava. Naravno, kreiraj primarnu particiju.
[ duka94 @ 22.12.2011. 13:48 ] @
Nemam opciju repair ni u jednom od pomenutim xp-ova.... Zbog toga sam pitao koja verzija xp-a... Inace sam maloletan i nemam kesa da kupim windows....
Sad kad pokusam da instaliram windows posle formatiranja mi izbaci(kad se restartuje racunar) DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER.
[ calexx @ 22.12.2011. 14:01 ] @
Pa kako si kupio komp ako nemaš para?
Svaki Windows XP mora da ima tu opciju, kada prođe prvi krug prepoznavanja hardvera onda pita da li hoćeš instalaciju ili repair (i tako nešto, odavno nisam instalirao pa sam zaboravio). Kako uopšte instaliraš, startuješ komp sa CD-a i šta se prvo pojavi pre nego dođeš do formatiranja?
[ duka94 @ 22.12.2011. 14:06 ] @
Duga prica za komp...
Pojave mi se odma particije, imao sam ranije stariju verziju xp-a u kojoj se repari opcija pojavljivala ali u ovoj(win xp sp3 march 2011) se ne pojavljuje kao ni u lastxp... Da li mogu to da uradim sa drugog racunara? Mislim iz Windowsa?
[ ekof9 @ 22.12.2011. 14:12 ] @
Mozes da nadjes XP SP3 kod nekog drugara, a i na internetu, potrudi se malo.;)
[ calexx @ 22.12.2011. 14:30 ] @
Kako se odmah pojave particije? Da li uopšte startuješ komp sa CD-a ili ne? Svašta može da se uradi i na drugom kompu ali nema potrebe jer je najsigurnije da to odradiš prilikom instalacije XP-a.
Znači boot sa CD-a i šta se onda dešava?
[ duka94 @ 22.12.2011. 14:38 ] @
Naravno da namestim boot na CD. Ide klasicno press any ket to... I onda plavi screen i kad ocita ono sve, prikaze mi hdd tj kako cu da ga rasparcam(particionisem). I ide biranje izmedju ntfs i fat, i onda se on sam restartuje i to je to. Da pricekamo ipak da ja "nabavim" drugi xp pa da onda probamo? Jer ovi nemaju tu opciju a fixboot i fixmbr ne mogu da se urade sa drugog racunara, probao sam..
Inace probao sam i na drugom racunaru preko `MiniTool Partition Wizard Professional Edition` da namestim da bude particija primarna.. Al ona je vec bila primarna. Obrisao sam sve particije pa sam opet napravio i stavio C[20gb] D[60gb]. C je naravno primarna a D je logicka..
[ gilopile @ 22.12.2011. 16:15 ] @
Hm, trebalo bi da je onda sve ok. Ne znam koja ploca je u pitanju(nisi naveo), ali neke znaju dobrano da baguju u smislu ako se ne podesi striktno taj HDD sa OS-om u BIOS-u da nece da BOOT-uje ako nije prvi, tj. ne ide dalje u `potrazi` za BOOT-abilnim DEVICE-om. Tako da, pokusaj posle kada prodje 1. deo instalacije kopiranja FILE-ova na HDD, da udjes u BIOS i postavis taj HDD kao `First BOOT device` ili sa `F12` (Quick boot meni), odaberes taj HDD.
Ako nece ni tako, onda probaj da sa Hiren`s a boot-ujes XP, tako sto ces u 1. screen-u odabrati da pokrene WIN XP sa harda i on ce potraziti gde je smesten boot.ini. Pogledaj da li ga uopste i ima, mozes proveriti i preko `Live XP-a sa Hirens`a, pa ako ga nema, javi pa da okacim neophodne file-ove koje ces kopirati na C: particiju.
[ calexx @ 22.12.2011. 19:46 ] @
Citat: duka94: Ide klasicno press any ket to... I onda plavi screen i kad ocita ono sve, prikaze mi hdd tj kako cu da ga rasparcam(particionisem). I ide biranje izmedju ntfs i fat, i onda se on sam restartuje i to je to. Prvi ekran koji mora da se pojavi posle provere hardvera izgleda ovako:
Ako ga nema, onda su ti LastXP ili SP3 March 2011 ... još veće đubre nego što sam pretpostavio. Bežati od toga što dalje.
[ duka94 @ 23.12.2011. 05:37 ] @
Snasao sam se za Windows koji bi trebalo da je ok.. Prvi screen ima R(repair). Uradio sam fixboot za obe particije i fixmbr za obe particije i izbrisao ih opet napravio 2 particije. Formatirao je i prekopirao fajlove, i kada je restartovao opet ista prica DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER.
@gilopile naveo sam plocu pise ti gore link od ploce..
@calexx sta dalje?
[ SStudio @ 23.12.2011. 07:26 ] @
A da lepo odeš u servis? Za jedan ceo dan mogao si da odeš negde da šljakaš, zaradiš kintu i platiš, s obzirom da za 24h nisi uspeo još uvek da uradiš boot.
elem još kad si se javio sa problemom, problem je bio da si ubio bootabilni sektor MBR, nije problem particija već MBR hard diska i bios ne vidi uređaj kao butabilan kako god da staviš particije.
Skines MBRWork narežeš na cd, pokreneš taj cd odabereš opciju 5 ( Install standard MBR code ) i kad uradi to što treba, restartuješ ubaciš XP ili šta već instaliraš i to je to.
[ calexx @ 23.12.2011. 07:26 ] @
Šta ti je tačno postavljeno u biosu za boot redosled?
[ duka94 @ 23.12.2011. 14:29 ] @
@SStudi A zasto onda BIOS ne vidi ni drugi hdd, jel i u njemu ubijen mbr?
@calexx Trenutno Boot Sequence: 1. Hard Disk 2. Disabled 3. Disabled Pre je bilo 1. Hard Disk 2.CD ROM 3. Disabled Ali sam zbog toga sto je on uvek odmah butovao cd(i posle formatiranje) stavio samo Hard Disk..
[ calexx @ 23.12.2011. 15:27 ] @
Kako je podešen Hard Disk Boot Priority? Ako je prvi bio taj koji nema OS, onda bios proba njega pa pošto ne može da startuje, onda ide na sledeći tj CD.
[ duka94 @ 24.12.2011. 06:14 ] @
Hard Disk Boot Priority:
1.Ch0 M. : Maxtor 6Y080L0
2.Bootabel Add-in Cards
[ calexx @ 24.12.2011. 07:15 ] @
Ako si startovao sa XP CD-a, izbrisao pa napravio primarne particije i opet posle toga neće da startuje sa harda ... deluje da je nešto pokvareno. ;) Kako uopšte startuješ sa XP CD-a ako CD nije na boot listi?
[ duka94 @ 24.12.2011. 08:40 ] @
Pa quick boot tj F12. Probao sam jedan od Hardova na drugom racunaru i nece xp da se instalira prijavljuje isto posle formata A DISK READ ERROR OCURRED.
[ Goran Mijailovic @ 24.12.2011. 08:46 ] @
Citat: duka94: Hard Disk Boot Priority:
1.Ch0 M. : Maxtor 6Y080L0
2.Bootabel Add-in Cards
Treba da se podesi da first boot device bude CD ROM ako taj tvoj quick boot to radi onda ok. Inace možeš i da poisključujes sve iz boot menija tj da staviš na disable osim CD ROM-a i onda mora da se digne sa CD-a tj. DVD-a.
[ Goran Mijailovic @ 24.12.2011. 08:53 ] @
@calex, sad kad sam ponovo pročitao temu javljaju mi se dve ideje ;)
I ili nema drajvere za SATA diskove
II ili RAM nije u redu odnosno ima nekih problema u podesavanjima
[ calexx @ 24.12.2011. 09:24 ] @
Prvu odmah baci pošto ima krš IDE hard. ;) Druga je uvek moguća. Ako sam dobro razume, CD se startuje ali posle prve ture ne može da krene sa harda. Jedino što može da bude, ako su dobro odrađeni fixboot i fixmbr, je da nešto usput brlja, možda hard, možda memorija ... a možda i ploča ima neke probleme.
Ajde pokaži redom šta se sve dešava, šta instalacija traži u toj prvoj turi i šta ti odradiš.
A možda si stvarno mogao da nađeš drugara koji ima više iskustva sa tim pa bi ti on odmah rekao da li može ili ne.
[ duka94 @ 24.12.2011. 09:56 ] @
Prvobitno sam stavljao Boot Sequence:1.HDD 2.CDROM
I kada je to bilo tako on bi prvo butovao cd i sam bi pokrenuo instalaciju windowsa(setup is inspecting your hardware configuration) znaci ne prikaze mi uopste Press any key to... Zbog toga sam CD ROM izbacio iz boot-a i stavio samo HDD..
Znaci komp svaki put butuje CDROM kad to moze da uradi bio on 1,2,3 u boot sequence... Jel sad malo jasnije?
A kako da proverim da li je ram uredu?
[ calexx @ 24.12.2011. 10:36 ] @
Prema svemu ovome liči da hard uopšte ne može da startuje, ako postaviš CD kao prvi a nema alternative, onda i ne traži da stisneš any key a ako ima još nešto, onda pita.
Kako si uradio fixboot i fixmbr pošto si napisao da si to uradio za obe particije a to se radi samo za hard, particije nemaju veze sa tom operacijom? Kako izgleda onaj ekran na početku instalacije kada prijavi particije i pita šta da radi? Šta tačno piše o particijama koje vidi?
[ duka94 @ 24.12.2011. 11:39 ] @
Pa isao repair i u dosu ili cmd-u upisao sledece:
fixboot c: i kad me pitao da li zelim y
fixboot d: i isto y
fixmbr \Device\HardDisk0
i na kraju exit.
[ SpizaGenije @ 24.12.2011. 18:30 ] @
I jednom ja tako instaliram XP (neki LITE ed.)
Sve se lepo završi, instaliram drajvere za ovo-i-ono, prateći SW, bla, bla, bla... Ugasim računar i odem svojim poslom...
Sutradan upalim računar, odradim šta sam imao, skontam da nisam izvadio windozin CD iz čitača, izvadim ga, odšljakam još malo na kompu i ugasim... Kasnije ga upalim, a bios javlja kako nema odakle da butuje OS...
Ubacim instalacioni disk nazad, taman da pokrenem instalaciju ali pođem da zapalim cigaretu i uspem da ne presnem any key da mi butuje sa CD-a... i gle čuda, podiže mi se windoza...
Restartujem komp, ne presnem ništa (opet), podiže mi se windoza...
Restartujem komp, izvadim CD, ne presnem ništa, bios javlja da nemam OS?!?!
Uzmem instalacioni CD i bacim go*n*...
Instaliram već oprobani XP i evo ga šljaka i dan danas... 
Doduše,vreme mu je za jedno obaranje ovih dana...
PS. ista ta Lite edicija mi šljaka na laptopu bez problema...
*Naravoučenije:
Probaj da ubaciš taj CD, ali nemoj presati any key  nego ga pusti da butuje sa harda...
E da... i meni je IDE... na SATA-i (laptop) mi radi bez problema...
[ duka94 @ 24.12.2011. 19:27 ] @
Isprobao sam oba harda na drugoj masini i na oba harda mogu da instaliram windows na drugoj masini naravno. Promenio sam cak i memoriju u ovom racunaru stavio sam 2x512 Kingston i to isto nije pomoglo... I dalje izbacuje gresku "error loading operation system"...
[ ekof9 @ 24.12.2011. 19:51 ] @
Sve mi se cini da ces morati ipak do servisa.
[ balkanfreak @ 25.12.2011. 00:32 ] @
Ako sam dobro razumeo,probaj samo da zamenis pata kabel od hdd-a i onda probaj,
par puta sam vidjao taj error i jednostavna zamena pata kabla je resila problem.
[ aleksblack @ 25.12.2011. 00:35 ] @
Izvadi bateriju sa ploce, sacekaj par sekundi pa je vrati. Prepodesi BIOS ako treba (boot sequece), pa pokusaj ponovo instalaciju XPa.
[ duka94 @ 25.12.2011. 15:44 ] @
@balkanfreak Hvala puno !!!!! Toliko mucenja oko jednog kabla.... Hvala ti jos jednom :)
@ekof9 cini mi se da ne idem do servisa ;) Zahvaljujuci Balkanfreak-u :))))
[ Goran Mijailovic @ 25.12.2011. 17:02 ] @
Hvala Bogu :)))
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|