[ DJUltra @ 23.12.2011. 11:52 ] @
Postovanje. Duze vremena pratim ovaj forum, zaista ima genijalaca koji ulazu svoju trud da bi besplatno pomogli drugima i svaka cast na tome. Pomalo se bavim programiranjem, uglavnom jednostavnije stvari u Delphi-u, bez petljanja u baze podataka i slicno, ali sada mi treba pomoc oko Access-a. Imam vjerovatno glupo pitanje, ali za mene trenutno nepremostivo. Pregledao sam veliku vecinu postova na ovoj temi, ali nisam uspio naci slican problem tj. rjesenje, pa se nadam da ce se naci dobra dusha da mi pomogne. Naime, pokusavam pomoci kolegi sa posla koji radi u racunovodstvu i zelim da mu olaksam pracenja dospjeca valute, iznosa koji su u valuti, koji nisu u valuti i slicno. Opet ponavljam da nisam uspio naci slican problem medju postovima. Imam dvije tabele ( Kupci i Dobavljaci ). U svakoj od njih imam kolone sa sljedecim nazivima: 1. Ime kupca ( za tabelu Kupci ) / Ime dobavljaca ( za tabelu Dobavljaci ) 2. Valuta ( uzima se kao osnova do kada treba izmiri nastalu obavezu ) 3. Iznos ( iznos pojedinacne obaveze / fakture ) 4. Otvoreni iznos ( ostatak neplacenog iznosa pojedinacne obaveze / fakture ) Pojedinacno sam uspio napraviti racunanje izmedju datuma knjizenja i danasnjeg datuma. SELECT Datumi.Danasnji_datum, Datumi.Datum_valute, CInt(CDbl([Danasnji_datum]-[Datum_valute])) AS DPO, (IIf([Datum_valute]<Date(),"DA",IIf([Datum_valute]=Date(),"DANAS"))) AS [Istekao DPO], (IIf([Datum_valute]<Date(),DPO,IIf([Datum_valute]=Date(),"0"))) AS [Istekao DPO prije], (IIf([Datum_valute]>Date(),"NE")) AS [Nije istekao DPO], (IIf([Datum_valute]>Date(),-DPO,IIf([Datum_valute]=Date(),"0"))) AS [DPO ističe za] FROM Datumi; - preuzeto sa Foruma i malo modifikovano ![]() Skontao sam i sabiranje između tabela, istina svaki broj sa svakim, wow, cak i to ![]() Kao krajni rezultat trebam dobiti Report u kojem ce biti navedeno: 1. Ime Kupca/Dobavljaca 2. total iznos koji je u valuti ( DPO ) - pojedinacno kao Kupac i kao Dobavljac 3. koliko vremena je vec u valuti - pojedinacno kao Kupac i kao Dobavljac 4. total iznos koji nije u valuti ( nije u DPO ) - pojedinacno kao Kupac i kao Dobavljac 5. za koliko vremena ce biti u valuti - pojedinacno kao Kupac i kao Dobavljac Ovo za krajnji rezultat sam napisao cisto da se zna sta je krajnji cilj, ali sada mi je potrebna pomoc prvenstveno oko sabiranja, dalje cu pokusati solo da skontam oko Reporta, pa ako zapnem, opet se nadam da ce biti dobra dusha da pripomogne ![]() Hvala unaprijed i sorry na dugom postu. |