[ ent3rprizer @ 23.12.2011. 22:49 ] @
Pozdrav svima.Zanima me sta mi je sve potrebno da ostvarim komunikaciju senzora (koji je udaljen) sa racunarom. Znam da mi je potreban senzor,mikrokontroler,A/D konvertor i neki slot za sim karticu koji je u vezi sa mikrokontrolerom.Verovatno je drugoj sim kartici (onoj kod racunara )potreban slicni modul za sim karticu koja se povezuje s racunarom. Npr,zelim da senzor udaljen oko 4 km od racunara ocita temperaturu svakog dana u 12h i preko jedne sim kartice ostvari komunikaciju sa racunarom (preko druge sim kartice koja se nalazi kod racunara ) i posalje racunaru u vidu sms poruke,ili kako vec,vrednost izmerene temperature. ZAnima me sta mi sve treba od opreme,u detaljima,i kako to moze da se sve poveze u funkcionalnu celinu,takodje u detaljima :) ?
DAkle,kako realizovati ovako nesto ????
[ shpiki @ 24.12.2011. 09:44 ] @
Treba ti nesto ovako ili da koristis neki stariji mob.tel. (Siemens-i su "najzastupljeniji"). Povezes ga sa uC da ti u odredjeno vreme salje odredjeni SMS, sa druge strane (na racunaru) ga primis i "desifrujes" i voila!
Postoje i mnoga druga "kulturnija" resenja, ali ovo je jedno od onih "radi a za male pare".

Pozdrav.
[ ZAS011 @ 24.12.2011. 09:57 ] @
Telit GM-862-GPS je postao PRESKUP. Kod Mikroe kosta 88 € + PDV, sto je mnogo.

Jevtinije resenja je Simcom SIM340Z GSM/GPRS QUAD modul samo sto treba odraditi plocicu za isti na kojoj ce biti i Držač za SIM kartice.

Sto se PC strane tice, ima dzaba SMS server softvera koji mogu da se koriste za primanje SMS-ova i smestanje podataka u neku vrstu baze.
[ ent3rprizer @ 24.12.2011. 10:27 ] @
Zanima me koji mikrokontroler treba da uzmem za tako nesto i kolko tako nesto kosta ? KAko povezati sim karticu sa mikrokontrolerom ? Neki link na tu temu bi puno pomogao,primer kako se to radi ili sl....
[ ZAS011 @ 24.12.2011. 11:46 ] @
Mikrokontroler od vrste koju poznajes,

1: SIM kartica se povezuje sa modulom, modul sa mikrokontrolerom, mikrokontroler sa racunarom
2: SIMkartica se povezuje sa modulom, modul sa mikrokontrolerom, mikrokontroler sa senzorom.

Ako nisi vican ovakvim stvarima, pocni sa laksim, npr. LedBlink, pa tek onda kreni u kompleksnije poduhvate.
[ ent3rprizer @ 24.12.2011. 18:24 ] @
Razumem sarkazam,ali meni je zaista potreban konkretan savet u vidu tipa i vrste kontrolera.Konkretan naziv ! Znam da mi je potreban i GMS gateway pa shodno tome i mikrokontroler koji podrzava slicne opcije.Sad mi je to potrebno hitno,pa nemam vremena za lake i jednostavne uvodne vezbice.JEl ima bilo ko konkretan predlog za realizaciju ???????
[ Electronique Terminator @ 24.12.2011. 18:33 ] @
Citat:
ent3rprizer: Razumem sarkazam,

Izvini___Koji SARKAZAM je neko dopisao/napisao ---Nešto mi baš i NE liči na to,

NE Živimo ovde od sarkazma niti od Tajenja Informacija,
Nadam se da Si to " Skapirao",

Valjano Postavljeno Pitanje-dobija-i- Valjani Odgovor !

,,e TO je ES-Elektronika !

( Za druge NE-Znam )
[ bakara @ 24.12.2011. 19:14 ] @
mozda moze ovako nesto da posluzi?

http://www.ebay.com/itm/SIEMEN...main_0&hash=item1e68008eb0

http://www.ebay.com/itm/WAVECO...main_0&hash=item20be19587a

e sad, kako se to programira bih ja voleo da znam....
[ Electronique Terminator @ 24.12.2011. 19:32 ] @
@bakara

--EEEeee jesi " Prefrigan " - !

Pa to bi SVI voleli da znamo !
[ ent3rprizer @ 24.12.2011. 19:35 ] @
A jel moze neko da mi pomogne oko kupovine GSM modema ko nas u Srbiji ? Trazio sam na googlu ,ali to kod nas kao da ne postoji :D Verovatno je poznato pod drugim imenom...Ajde molim neki link ako neko nadje prodaju...
[ ZAS011 @ 24.12.2011. 23:31 ] @
http://www.mikroe.com/sr/tools/easybuy/

Tu ćeš naći Telit GM862-QUAD GSM modul, da se ne bi mučio, u njega se "tura" SIM kartica.
ima i sledećeg: EasyGSM/GPRS GM862 pločica sa MMCX-SMA kablom i quad band GSM SMA straight male Antenom, još će ti uy to trebati neki mikrokontroler, napajanje, ...

Ako baš hoćes "sad za odma'", može nešto i da ti se uradi, našilji novčanik.

Što se sarkazma tiče, u svojim postovima u ovoj temi nisam primetio nikakav, pokušao sam da ti predočim da to nije samo mikrokontroler bez poznavanja programiranja i podosta čitanja datasheet-ova, kao i poznavanje nekog od programskih jezika za ženjeni uC.

Tol'ko
[ newtesla @ 25.12.2011. 12:00 ] @
Možda ti odgovara ovakav pristup materiji:

Udaljen računar - onaj što meri: Mikrotik Routerboard rb411U, ima USB priključak u koji staviš USB 3G; huawei ima odličnu podršku; sam uređaj može da se jednostavnom skriptom navede da pošalje SMS sa određenim sadržajem svakih toliko-i-toliko; takođe uređaj ima i serijski port, sa koga možeš da očitaš nešto.

Prijem: pa, pošto se prima SMS, može svaki mobilni - ako baš mora na kompjuter, može da se koristi Telekonjov servis SMS2Mail, pa poruke stižu na mail, odakle se lako parsuju.

U ovom pristupu jedino što nedostaje je način da dotični senzor priključiš na serijski port: ako je samo u pitanju temperaturni threshold, to će biti lako, ako pak ti trebaju precizni podaci o temperaturi, malo teže.

Ova ploča košta oko 75 eura + 12V adapter, sve sa operativnim sistemom. Način pisanja skripti je dobro dokumentovan na sajtu proizvođača. USB 3G može da se nađe za desetak evra.