|
[ Nikola Poša @ 25.12.2011. 14:20 ] @
| Posedujem Wi-Fi ruter, TP-LINK TD-W8901G, sa kojim nisam imao problema sve do danas...
Kompjuter sa kojeg pišem ovaj post je povezan direktno, putem kabla sa tim ruterom, i sa njega kroz browser, na adresi 192.168.1.1, pristupam ruterovom web interfejsu. Inače, to uglavnom radim samo kada želim da uključim/isključim wireless interfejs, kako bi onda npr. na mom laptopu imao pristup Internetu.
Ali danas, iz meni nepoznatih razloga, ruter nije hteo da prihvati podrazumevanu kombinaciju username-a i password-a, sa kojima sam oduvek uspešno pristupao ruteru. Default-ne parametre za autentifikaciju nikada nisam ni menjao. Takođe, pokušaj pristupa iz nekog drugog browser-a nije urodio plodom.
Da li se neko susreo sa ovakvim problemom? Iskreno se nadam da jedino rešenje za prevazilaženje istog nije reset-ovanje rutera na fabrička podešavanja...
|
[ JankoNIS @ 25.12.2011. 14:40 ] @
Jeste. Neko ti se nakacio i promenio parametre. Resetuj na fabricka podesavanja i izmeni default password.
[ Slobodan Milivojevic @ 25.12.2011. 14:44 ] @
I obavezno zaključaj wireless mrežu.
[ Nikola Poša @ 25.12.2011. 16:26 ] @
Citat: JankoNIS: Neko ti se nakacio i promenio parametre.
Pa ja ne mogu da poverujem u to, jer mi je wireless isključen 90% vremena. Evo i sad dok ne mogu da pristupim ruteru je isključen. Uključujem ga samo vikendom, subotom ili nedeljom (dakle "ili" ne "i") na najviše 4 sata. A i sam password za wireless pristup je veoma jak - kombinacija velikih i malih slova, brojeva, specijalnih znakova, sve ukupno 76 bita jačine.
A druga stvar, dakle ja sam wireless isključio, tako što sam pristupio ruteru sa istim tim default-nim username-om i password-om, što znači da ta priča da se neko nakačio, pa promenio parametre baš i ne pije vodu, jer da je tad taj neko dok je wireless bio ukjlučen promenio parametre, ja onda posle ne bih mogao da ga isključim. 
[ Shadowed @ 25.12.2011. 16:34 ] @
Pa, mogao se nakaciti preko neta, bez da se kaci na tvoju lokalnu wifi mrezu.
[ maksvel @ 25.12.2011. 16:47 ] @
A je l' ti tvoj lični računar 100% siguran? Ako si zapamtio username/pass u browseru i neko petljao po kompu, lako je mogao da pristupi ruteru.
Da li ti je javna IP adresa ili ideš preko NAT-a?
[ calexx @ 25.12.2011. 17:27 ] @
Koliko vidim, na tvom ruteru je otvoren web pristup pa ako nisi menjao default parametre, čudo da se to i ranije nije desilo. Kao što svi znaju default parametre za pristup Telekomovim ruterima ... dovoljno je da ubodeš neku Telekom ADSL adresu i velika je šansa da ćeš da uđeš u ruter sa telekom/telekom a još bolje sa admin/tzl... kako već beše. Mada ipak mislim da je kod njih default isključen web pristup. Znači wireless uopšte i nije bio bitan a kada sve odradiš, obavezno promeni default parametre za pristup. Ili još bolje, ako ti web pristup ruteru nije potreban, isključi ga.
[ Goran Mijailovic @ 25.12.2011. 17:44 ] @
Admin ne prolazi  a ni telekom ocigledno je taj neko promenio. Najbolje je da se hardverski resetuje na dugmence 
[ calexx @ 25.12.2011. 18:38 ] @
Pa nije na Telekomu nego na Sezamu a tu je obično default podešavanje tj admin/admin. Pošto je to promenjeno, a mogao je da uradi bilo ko, onda je jedino ostalo da se hard-resetuje, promeni default pristup pa onda opet podešava.
[ Nikola Poša @ 25.12.2011. 18:41 ] @
Citat: maksvel: A je l' ti tvoj lični računar 100% siguran? Ako si zapamtio username/pass u browseru i neko petljao po kompu, lako je mogao da pristupi ruteru.
Ne pamtim username/pass u browser-u, tu opciju sam svesno onemogućio, a podesio sam i automatsko brisanje cookie-a, history-ja, itd. po zatvaranju browser-a. A i druga stvar, jedino je moj nalog administratorski, a i niko od ostalih ukućana ne spada u zlonamerne, i uopšte napredne korisnike računara.
Citat: maksvel a li ti je javna IP adresa ili ideš preko NAT-a?
IP adresa je dinamička, i da, radi se NAT-ovanje.
Citat: calexx: Koliko vidim, na tvom ruteru je otvoren web pristup pa ako nisi menjao default parametre, čudo da se to i ranije nije desilo. Kao što svi znaju default parametre za pristup Telekomovim ruterima ... dovoljno je da ubodeš neku Telekom ADSL adresu i velika je šansa da ćeš da uđeš u ruter sa telekom/telekom a još bolje sa admin/tzl... kako već beše. Mada ipak mislim da je kod njih default isključen web pristup. Znači wireless uopšte i nije bio bitan a kada sve odradiš, obavezno promeni default parametre za pristup. Ili još bolje, ako ti web pristup ruteru nije potreban, isključi ga.
Nije u pitanju Telekom provajder, mada kako god, do tih default-nih login parametara za ruter se lako dolazi... Web pristup sam, kada sam uzeo taj ruter odma' i onemogućio, ali šta ja znam, valjda mi je posle nešto bilo zgodnije da to ide kroz browser, ali eto, potpuno sam zaboravio na posledice, i ne znam šta mi bi da ne promenim username/password.
Ok, hvala vam svima na savetima, sad nažalost znam šta mi je činiti - fabričko reset-ovanje...
[ Goran Mijailovic @ 25.12.2011. 19:02 ] @
I tako... Prva strana na googlu za: "TP-LINK TD-W8901G password" http://www.routeripaddress.com...d-w8901g_default_settings.html
[ Nikola Poša @ 25.12.2011. 19:12 ] @
Upravo to...  Elem, evo upravo sam odradio reset, izvršio na brzaka ta podešavanja za Internet pristup, i naravno ono najvažnije - promenio default-ni password.  Doduše, sad ću ponovo da onemogućim web pristup... Za svaki slučaj. 
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|