[ alazovic @ 03.01.2012. 12:07 ] @
Ćao svima,

Nije da mi je ovo neki veliki problem, ali neću da me nepotrebno potkradaju:

Postpaid sam korisnik, stara tarifa "Prenesi 150" i niti na ovom, niti na drugom, službenom broju ne koristim preterano SMS-ove pa stalno imam maksimalne moguće cifre neiskorišćenih SMS-ova na početku meseca.
Proveravajući stanje 31. decembra, primetih da imam nešto preko 520 nepotrošenih SMS-ova, od toga bi mi se 450 svakako prenelo u ovaj mesec (3 meseca * 150 SMS-ova), a ostatak od sedamdesetak SMS-ova bi mi propalo.

Ali hajde, novogorišnje je veče, te odlučih da pošaljem tih 70 poruka. Slanje je trajalo od 22:00 do 22:47 31. decembra 2011. godine.
Dve - tri poruke sam poslao u ovoj godini (bio sam na planini za NG, užasno loš signal, nisam ni mogao više ni da pošaljem), a jutros, kad sam proveravao stanje - na računu mi se nalaze 522 besplatna SMS-a!!!

Definitivno, uknjižili su mi sve tada poslate SMS-ove - kao da sam ih poslao u ovoj godini.

Kao što rekoh, nije mi to neki problem, svakog meseca mi ostane neiskorišćeno 50-100 SMS-ova. Ovo je verovatno nastalo zbog toga što je tamo neki šljaker u centrali odradio presek stanja sat-dva ranije, mrzelo ga da čeka do ponoći. Ali sve jedno, to su moje poruke i sutra ću da idem u Korisnički servis da pišem reklamaciju. Sve poslate poruke imam snimljene u telefonu, sa vremenom slanja.

Da li se ovo još nekome desilo?

Pozdrav,
L.A.
[ espresso @ 03.01.2012. 14:04 ] @
Presek uvek rade ranije, nekad u 19h, nekad u 22h, zavisi. Ti jesi u pravu jer sledeći račun će glasiti "zaduženje za period od 1. do 31. januara" a realno ti je naplaćen saobraćaj i iz 31. decembra. Reklamaciju će ti odbiti sigurno. Kada bi ih potrošači pritisli, morali bi da definišu kada se radi presek a informacija u računu ne bi smela da stoji onako kako sad stoji.
[ scylerx @ 03.01.2012. 22:24 ] @
Ako uplatiš dopunu putem postpaid-a tokom poslednjeg dana u mesecu, neće biti obračuna za taj mesec već će to dugovanje biti uračunato za nastupajući mesec, provereno više puta, jednom sam uplatio oko 16h, a drugi put oko 09h poslednjeg dana u mesecu i oba puta mi je to dugovanje zaračunato u novom mesecu, tako da vas to ne čudi, možda se to i odnosi i po pitanju premuium sms usluga.
Presek u mon slučaju, koliko sam uspeo da shvatim kreće negde oko 19h-20h. Kod Bogija se to ipak ispoštovalo nekako i stvarno je bio presek od ponoći.
Kod mt:s-a sam već i zaboravio, nikad nism bio siguran, jer do tada kada sam ga koristio nisam imao validno stanje.
Kod vip-a ti pošteno kažu da je završen obračun i pošalju ti poruku, to mi se sviđa, čak i biraš tri termina za presek, ali ko može da se smara sa smartovima, dok sam ga koristio, bilo mi je glupo da šaljem poruke, jer je ipak minut priče - minut priče, za to bi mi trebalo makar 2-3 poruke da nešto razjasnim.
[ espresso @ 04.01.2012. 07:23 ] @
Citat:
Kod mt:s-a sam već i zaboravio, nikad nism bio siguran, jer do tada kada sam ga koristio nisam imao validno stanje.

Meni je mtš ranije ladno omašio presek za 2-3 dana. Kada sam išao da se žalim (jer na računu piše jedan period a naplaćen drugi), kaže baja, to je "tipska" poruka, nema to veze šta piše na računu. Ja kažem "u redu" i tražim raskid ugovora. Onako "tipski" :)
Nije to bio glavni razlog, ali je dobro došlo kao povod da ne odugovlačimo agoniju više.
[ alazovic @ 04.01.2012. 17:11 ] @
Evo dobio sam odgovor na pitanje postavljeno putem portala:

Citat:
Postovani gospodine Lazovicu ,

Povodom pitanja koje ste nam ovim putem postavili a odnosi se na vreme preseka racuna mozemo Vas obavestiti da se isti radi poslednjeg dana u mesecu.Tacno vreme preseka nismo u mogucnosti da Vam damo posto je u pitanju rad sistema , odnosno presek krece od 14h pa na dalje.

Srdacan pozdrav,

Kontakt Centar
Telenor d.o.o


Mislio sam da će da me udostoje nekim pametnijim odgovorom, ali ovo već vređa inteligenciju!
Dakle, oni mogu da rade presek kad im padne na pamet, jer zaboga, to radi sistem, a ne živ čovek :)

Odneo sam im u KC zvaničnu pisanu žalbu, imaju rok 15 dana da mi odgovore. Al izgleda - još ćemo mi da se teramo jel drugari nemaju nameru da priznaju i isprave grešku...

L.A.
[ ChanMaster @ 04.01.2012. 17:28 ] @
Kako ti izracuna sve to? Jer mi nikako nije jasno. Pre slanja si imo 520 nakon slanja 522.
Pominjes nekih 450 sms-ova,od tri meseca...

Ne kapiram...
[ alazovic @ 04.01.2012. 22:24 ] @
Ne kapiraš "Prenesi" paket?

Lepo kažu - sve što ne potrošiš u poslednja 3 meseca, prenosi se u naredni.
Dakle, ako prvog meseca korišćenja paketa ne potrošim sve poruke, one mi se prenose u sledeći mesec. Najlakše je da shvatiš ako računaš da ne potrošim ni jednu poruku:

Prvog meseca imam 150 poruka.
Drugog meseca imam 150 iz prošlog + 150 iz tekućeg = 300.
Trećeg - 300 + 150 = 450.
Četvrog meseca mi se prenose tih 450 iz prošla 3 meseca i još 150 iz tekućeg - ukupno 600 poruka.

E, petog meseca mi se dodaje još 150 poruka, ali mi se oduzimaju poruke iz prvog meseca, jer se prenose SMS-ovi samo 3 meseca.

Tako se meni desila situacija da sam imao 520 poruka iz poslednja 3 meseca plus tekući mesec, dakle, preneo sam 370 poruka (70 iz septembra + 150 iz oktobra + 150 iz novembra) + 150 iz decembra. Kad pređem u januar, otpadaju mi poruke od septembra.
Da se to ne bi desilo, ja sam tih 70 poruka potrošio 2 sata pre ponoći 31. decembra.

Ali face iz Telenora su mi obračunale kao da sam tih sedamdesetak poruka potrošio posle ponoći, pa su mi u stanju za januar odbacili 70 poruka iz septembra, preneli mi na račun po 150 poruka iz oktobra, novembra i decembra, dodali 150 poruka za januar (ukupno maksimalnih 600 poruka za 4 meseca) i na kraju skinuli 70 poruka koje sam po njima potrošio u januaru, te sam trenutno na oko 520 poruka. A trebalo bi da imam punih 600 SMS-ova

Nadam se da je sad jasno...

L.A.
[ nervous83 @ 24.01.2012. 20:51 ] @
Čekaj, ti se ovde žališ zato što su ti izbrisane poruke iz septembra meseca?! Jel ti je uopšte obračunato van besplatnih poruka to što si potrošio, tj da li ti je naplaćeno nešto preko paketa zbog poruka???

Kapiram tvoj revolt, misliš da si "pokraden", ali ćeš na kraju ovog meseca ipak platiti isti račun kao da ti je i presek urađen tačno u ponoć?

Inače, presek uvek počinje poslednjeg dana u mesecu oko 2pm. Tad se i brojač besplatnih minuta i poruka zaustavlja, tj ne broji ništa do ponoći. I to iz jednog prostog razloga - da li na ovom svetu postoji superbrzi računar koji bi uspeo da uradi presek za preko milion korisnika u jednoj sekundi?? Ili je možda rešenje da se svima u ponoć zaustave sobraćaj da bi mogli da im uredno izvrše presek, pa koliko potraje...?

I još nešto, da si u VIP-u ili MTS-u, ne bi ti resetovali poruke od septembra, nego od decembra :)