[ Jbyn4e @ 04.01.2012. 12:56 ] @
Imam jedan fizicki server i na njemu windows 2008 r2 enterprise. Pod njim imam nekoliko VM, sve su windows 2008 r2 standard server. Sve j nartavno legalno, posedujemo licencu za windows enterprise koja omogucava da se na host sa hyper-v rolom instalira sa istom licencom do 4 VM pod windows enterprise ili nizom licencom.
Moje pitanje se odnosi na siguran backup/restore resenje ili na migraciju - tj. koji je siguran nacin da se napravi backup da ukoliko mi fizicki "umre" masina da podignem isti enterprise windows na drugu masinu sa istom licencom, a da VM-ove samo nekako restore-ujem i da one zadrze funkcionalnost i licence koje poseduju? Moram da napomenem da je jedna od VM Acrtive Directory server, a ostale VM su clanovi tog AD, i koliko sam shvatio to moze da bude problem prilikom restore-ovanja tih masina.

Isto me zanima sta ukoliko se pokvari jedna od VM koja je clanica AD, kako da napravim backup koji ce se bez problema restore-ovati u taj AD?

[ Jbyn4e @ 06.01.2012. 08:33 ] @
Svi junaci nikom ponikose? Niko na ES nije imao taj slucaj dosad?
[ monkeyjob @ 07.02.2012. 22:36 ] @
Pa ako sam te dobro razumeo. Resenje i nije tesko. Posto su ekstenzije virtuelnih diskova .vhd, mozes u disk menadzmentu da ih dodas kao fizicke diskove i da spasis podatke. A ako hoces na drugom hostu da podignes taj isti virtuelni server, iskopiras i u Hyper V prelinkujes novu virt. masinu. Najbolje ti je da podignes fizicki Win 2008R2 na jednom disku (bilo bi idealno na 2 diska miror), a virtuelne masine da budu obavezno na razlicitim miror diskovima. I nemas zime. Ako rikne jedan disk tu je drugi da ga iscupas podatke. I to je to.
Pazi samo migracija je jedno, a backup/restore drugo. Sto se tice licence fizickog servera, ako ti potpuno rikne moraces ponovo da ga registrujes. U principu na fizickoj masini osim Hyper V role, ne dizes nista vise.
[ someone_bl @ 16.04.2012. 16:46 ] @
Dio koji se odnosi na samu migraciju odnosno backup/restore, nije sporan. Ako ti ne treba granularni pristup (pojedinacnim fajlovima unutar same VM) onda sa bilo kojim backup alatom mozes VHD-ove da kopiras na neku drugu lokaciju, i da ih pokrenes na bilo kom drugom Windows (a i nekim drugim) serveru.

E sad asto se tice AD-a, to nisi trebao da virtualizujes, jer je zamisljeno da AD bude redundantan preko dvije fizicke masine. Generalno, i to moze da radi bez problema u slucaju restore-a, ali moze da ti bude samo takav problem..., tako da tu treba pametno osmisliti restore strategiju...
[ Jbyn4e @ 16.04.2012. 19:15 ] @
Hvala na dosadasnjim odgovorima, iako mi nisu dali rešenje.

Hajde da probam da problem bolje objasnim:
1) Imam jednu fizičku mašinu koja je na udaljenoj lokaciji. Na njoj imam 4 SAS diska vezana u dva raid 1, tj. u dva mirrora. Na prvom raid1 disku imam windows (samo sa hyper-v rolom) i 2 virtuelne masine. Na drugom raid1 disku imam 2 virtuelne masine. AD nisam ni želeo da imam, ali je takva bila postavka da je neophodan (zbog microsoft dynamics nav). Dakle, imam na jednoj VM AD, na drugoj VM sql server, na trećoj VM nav server, i na četvrtoj VM web/file server(e). Ima tu još štošta, ali ovo je dovoljno za priču, nadam se.
2) Na udaljenoj mašini me brine jedino ako crkne ploča/procesor i da ne može brzo da se zameni. Diskovi su u mirror-u pa računam da tu nema šanse da se nešto desi (mada je uvek moguće). Na udaljenom mestu imam mogućnost da pravim i backup-e na ftp server koji ne kontrolišem, i mogu da imam recimo 500gb prostora.

Treba mi strategija da se na mestu gde je udaljena mašina lako vrati sve iz backup-a na drugu fizičku mašinu, recimo crkla mi je ploča i nema mogućnosti da se nabavi za manje od nedelju dana. Hoću da imam mogućnost da stavim neki drugi server, instaliram na njega windows i hyper-v i vratim VM-ove i da oni nastave da rade kao da mašina nije crkla, a sve u roku od par sati.

Pošto mi je jedna VM i AD, a ostale su članice tog AD, treba mi strategija KAKO da napravim backup a da budem siguran da će moći da se uradi restore? I kako se radi restore od tog backupa, na koji način i kojim redom? To sam pitao. Znači da ne moram ponovo da petljam sa učlanjivanjem u domen, podešavanjem i slično. Hoću da imam recimo backup od pre 15 dana i da ga na lak način vratim na drugu mašinu.

To je bilo prvo i najvažnije pitanje. Drugo pitanje koje me zanima jeste migracija svega ovoga na drugu mašinu - recimo da sam dobio na udaljenoj lokaciji mnogo bolji server ili je ovaj već zastareo - koja strategija je u tom slučaju dobra da se uradi prebacivanje tih VM na novu mašinu sa istiom verzijom windowsa.

Napomenuo bih da su mi neki pričali da može da bude problem sa AD-om i da kod njega mora da se pazi kako članice ne bi ispale iz domena zbog npr. razlika u datumu/vremenu. Zato i pitam za siguran način da to uradim. Nemam farmu računara, nemam cloud, imam samo jedan fizički server.

Nadam se da smo sad razjasnili sve i nadam se da će se naći neko ko zna rešenje za moj problem, ili mi barem reći da to ne može tako kako mali Perica zamišlja da može i predložiti neko rešenje.
[ mast3r @ 24.10.2012. 10:33 ] @
Ono sto tebi u stvari treba je Export virt mashine.

Recimo da navedenu konfiguraciju tih servera imam I ja.
Tj Nav09, mssql, dc (drugi dc je zasebna sklopocija), exchange, dva ts-a itd.
Da ne nabrajam sada.

Sve je to izvodljivo, ali imaj na umu da uvek mozes imati problema sa export - import varijantom.

Prvo, dugo traje, u zavisnosti kolika je virt mashina.
A import... nekada se moras koristiti trikovima.
Drugo, desi se da nekada nece da poslusa import mashine, pa moras rucno da menjas xml fajlove.
3-4 linije maks.

U principu, cak I ako naidjes na problem, nije neresiv!


Posto sam to radio sa exchange, koji je tezak preko 200gb sa svim mailboxovima,
I uspesno "iz supljeg u prazno" preneo, ostali servisi, tipa nav, mssql ce ici brze.

Naravno, prilikom cele akcije, obavezno shutdown virt mashine... doduse mozes I export snapshot na Hyper-v.


Nisam se bavio automatizovanim bkp-om, vise volim da sam pokrenem sta mi treba da odradim
I da budem siguran da je to to!


---


Kakav sam necromancer... jeeee... :D:D:D
[ borkowski @ 24.10.2012. 17:34 ] @
http://www.veeam.com/virtual-machine-backup-solution-free.html ?
[ Mi105 @ 24.10.2012. 20:14 ] @
http://hypervbackup.codeplex.com/