[ Emil Ranc @ 08.01.2012. 20:41 ] @
Koristim Huawei u8110 na Telekomu, i dok telefon pristupa data servisima (tzv. mobilni internet), isti je nedostupan za razgovore. "Telekom Srbija, besplatno obaveštenje..." E sad, na internetu nisam mogao da nađem previše informacija o ovom "fenomenu", osim toga da to "tako mora, jer je takav model telefona". Na moje iznenađenje, čuo sam da je neko imao slična iskustva i sa Wildfireom.

Moje pitanje: u čemu je ovde problem? U samom modelu telefona, u mts-u ili u androidu? Imao sam još davno neki prepotopski siemens koji je imao neki bedni wap internet, posle njega SonyEricsson k510i, pa neke starije HTC modele sa WM6 sistemom... i na njima nikada nije bilo ovakvih problema. Ukoliko je problem u telefonu, rado ću ga promeniti, samo ne bih da uzmem neki jači android i da ponovo budem nedostupan!

Kakva su vaša iskustva, mišljenja o ovoj temi?
[ calexx @ 08.01.2012. 21:22 ] @
Nemam na U8110 nijedan APN pa sam probao neke slične varijante, možda ti pomogne. Wildfire, Telenor i mobile internet, kada ga pozovem zazvoni normalno. Huawei U8500, mts i mobilni internet, zazvoni normalno. Huawei U8110 i wireless internet, zazvoni normalno. Sada ću da prebacim karticu iz U8500 u U8110 pa da probam, trebalo bi da mi automatski ubaci APN.
[ Emil Ranc @ 08.01.2012. 21:28 ] @
Hvala na trudu i unapred. Da naglasim, sa WiFi nema nikakvih problema, ovaj problem se javlja samo prilikom pristupa tzv "mobilnom internetu"
[ calexx @ 08.01.2012. 21:50 ] @
Upravo sam probao, ubacio karticu u U8110, sačekao da stignu podešavanja i probao. Otvorio browser i otišao na neku slučajnu stranu pa pozvao. Telefon je normalno zazvonio a kada sam odbio poziv, vratio me na browser.
[ Emil Ranc @ 08.01.2012. 21:57 ] @
uh... izgleda da nisam bio dovoljno jasan, telefon nije nedostupan non-stop ako je data service prisutan, nego samo dok je aktivan, tj. dok preuzima podatke, npr. dok se stranica učitava, ili dok traje download sa marketa, sinhronizacija emaila i sl. u svakom slučaju, dok se data service aktivno koristi. Znači, kad je sajt već otvoren i data ikonica "miruje", telefon je normalno dostupan.
[ calexx @ 08.01.2012. 22:24 ] @
Mislim da sam tako i radio, otvorio je stranicu a ja sam kliknuo na neki link na njoj i tada pozvao. Dok se stranica učitavala, zvonio je. Možda sam baš i imao sreću da prođe u nekom međutrenutku ali mi je previše da probam više kombinacija.
[ JankoNIS @ 08.01.2012. 22:53 ] @
Nema logike niti postoji bilo koji tehnicki razlog da budes nedostupan. Verovatno je do telefona, ili jos verovatnije do ROM-a koji imas u njemu.
[ espresso @ 09.01.2012. 07:10 ] @
Tokom EDGE i HSDPA prenosa može da se desi da budeš nedostupan ako bazna stanica nije unapređena. Konkretno HSDPA je bio problem ranije ali je to sređeno (za Telekom me ne bi iznenadilo da nije). Probaj da isključiš HSDPA i da ostane samo 3G i trebalo bi da budeš dostupan. Da li se to dešava samo jednom mestu ili na više lokacija?
[ Nemanja Živanović @ 09.01.2012. 15:36 ] @
Isti problem kod mene, nisi jedini. Telekom kartica u HTC Desire S. Razgovaram i samo u toku razgovora pukne veza jer telefon krene da sinhronizuje neku aplikaciju, vremensku prognozu ili mejl. A desava se da u slucaju kada surfujem po Internetu samo stigne SMS da sam bio nedostupan i da imam propusteni poziv.

Samo "proguglaj" i videces da nisi(smo) jedini. Lek je iskuljucivanje data transfera, koriscenje WiFi-a ili rucno paljenje DT-a po potrebi.

http://forum.androidsrbija.com/viewtopic.php?f=40&t=99
http://forum.androidsrbija.com/viewtopic.php?f=40&t=152
http://www.isrbija.net/showthr...netu-skoro-uvek-sam-nedostupan

(ako linkovi nisu dozvoljeni obrisite ih)

Dakle, problem nije ni do telefona ni do ROM-a i sl. stvari, vec do provajdera tj. MTS-a.
[ knell @ 09.01.2012. 15:41 ] @
Da se javim i ja sa istim problemom na MTS - u u pitanju je HTC divlja vatra, stim
sto to kod mene traje dan dva pa onda tera normalno da radi mesec dva.
Ono sto meni pomaze jeste da se u tih par dana kada imam problema (nikada nije trajalo duze od dva dana)
iskljucim mob internet i onda radi normalno.
[ Emil Ranc @ 09.01.2012. 15:48 ] @
Baš tako, izguglao sam i ja dosta toga, ali ne bih kačio linkove, jer znam da se ne tolerišu.

Već sam instalirao neki Apn switch widget s kojim ću ovo da kontrolišem, što u krajnjoj liniji i nije loše, jer više neću biti nonstop online, a i baterija će duže trajati.
[ Emil Ranc @ 09.01.2012. 16:12 ] @
Da dodam... problem se javlja i kod H, i kod 3, i kod običnih E i G konekcija. Takođe, mislim da nije izražen kod konkretno neke bazne stanice
[ Nemanja Živanović @ 09.01.2012. 18:08 ] @
Citat:
Emil Ranc: Baš tako, izguglao sam i ja dosta toga, ali ne bih kačio linkove, jer znam da se ne tolerišu.

Već sam instalirao neki Apn switch widget s kojim ću ovo da kontrolišem, što u krajnjoj liniji i nije loše, jer više neću biti nonstop online, a i baterija će duže trajati.


/offtopic

Ja koristim kombinaciju njihovih vidzeta, super su: https://market.android.com/dev...amp;rdid=com.curvefish.widgets
[ miki069 @ 09.01.2012. 23:11 ] @
Da vama nije zajednički imenitelj Android, a ne MTS?
Pogotovo neki "kuvani".
Nikada mi se navedena glupost nije desila kod MTS-a.
Koristim GPRS, EDGE, 3G, HSDPA od kada postoje.
Ne koristim Android.
[ Nemanja Živanović @ 10.01.2012. 08:43 ] @
Kod mene sve fabricki, od prvog dana do danas. Problem na neki nacin jeste u Androidu, jer mi se ovi problemi nisu desavali sa non-smartphone telefonom. S druge strane, kada u taj isti Android stavim Telenor karticu problem se ne desava. A iskustva mnogih korisnika ovde i na drugim forumuma govore da je problem iskljucivo u kombinaciji MTS i Android. U MTS-u kazu da je problem do smartphone telefona (!?) a oni koji malo bolje razumeju problematiku samo kazu "Znamo, jedino resenje je da iskljucite data transfer".

Ti sad sam presudi sta je problem.
[ calexx @ 10.01.2012. 08:44 ] @
Uh, nateraćete me da ponovo menjam kartice i probam. ;) Ja inače imam otkačene sve konekcije, naročito na U8110 na kome nemam paket sa internetom, ali je ovo kombinacija koju nije lako provaliti. Ako koristiš internet, otkud možeš da znaš da te neko zove i da si nedostupan? Kada neko kasnije to kaže, otkud da znaš da si tada baš bio na mobilnom internetu? Možda se svima dešava ali slabo primećujemo. ;)

Ajde malo kasnije vraćam karticu u U8110 i pokušaću da baš opteretim internet i onda pozovem.
[ Nemanja Živanović @ 10.01.2012. 08:48 ] @
Proveris tako sto sam sebe zoves. No, meni je veci problem to sto u toku razgovora (duzeg) veza pukne - pogledam u telefon, a ono data stralice svetle i telefon radi neko azuriranje (proverava mejl, update sa marketa, vremensku prognozu i ostale zajebancije).
[ calexx @ 10.01.2012. 09:22 ] @
Naravno da ima načina ali realno ... možda to što si pomenuo. Zato sam ja sve isključio jer stvarno ne vidim nijedan razlog da telefon povremeno ažurira vremensku prognozu ili market, nije mi problem da to uradim kada me zanima. Jedino mejlovi ... ali sam i to isključio kada je jedne noći krenuo spam pa me budio svaki čas ... e nećeš više sam da proveravaš ... pa sam isključio.
[ calexx @ 10.01.2012. 11:33 ] @
Nisam našao pravilo osim nekih sitnica. Kada stavim da je APN gprsinternet i da je mobilna veza uvek on, onda ne mogu da pozovem telefon, javlja da je nedostupan. Ako isključim da je uvek on ili koristim APN gprswap, onda telefon prihvati poziv ali prekine data konekciju. Onda je baterija došla do kraja pa sam morao da prikačim punjač i ne mogu da eksperimentišem sa drugim karticama. U8110 mi je jedini nezaključan Android.
Onda sam probao Wildfire i Telenor karticu, otvorio market i pustio da radi update pa pozvao. Telefon je primio poziv ali je posle nekoliko trenutaka pukla konekcija. Razgovor je sve vreme bio otvoren.

Izgleda da ne može oba istovremeno ili sa nekom konekcijom puca, kod mene je izgleda dosta loš mts signal i retko ide na H, češće su E ili 3G dok je Telenor skoro uvek na H.