[ kokanidja2 @ 09.01.2012. 10:06 ] @
ima sql server ok 10 puta vise citanja nego pisanja pa me interesuje da li mirroring (ak se ne varam raid1) moze da mi koristi u smislu ubrzavanja izvrsavanja upita? a drugo koliko bi to degradiralo upisivanje?
[ Dusan Kondic @ 09.01.2012. 14:27 ] @
Nisam DBA ali evo nekih zaključaka do kojih sam došao ubrzavajući rad nekih servera:
1) Najveća poboljšanja sam dobio izmenom postojećih procedura i indeksa. Kvalitetnijim pisanjem koda sam uspevao da značajno smanjim vremena potrebna za izvršavanje procedura tako da mi i nije bio potreban dodatni hardver.
2) MDF fajl sam izmestio na D: disk koji je fizički drugi disk (bez REID-a) i na njemu ne postoji ništa drugo. LDF mi je ostao na C:. Možda bi RAID ubrzao rad u slučajevima kada više klijenata želi da dođe do istog podatka ali sam mislio da je bolje da mi jedan hard samo radi sa bazom i da nema ništa sa operativnim sistem. Voleo bih da ovo prokomentariše neki DBA. Hvala.
Dodavanjem drugog hard diska i bržeg procesora sam dobio ubrzanja koja su realno ispod 10% a izmenom koda sam uspevao da dobijem nemerljivo bolje rezultate. Moj savet je da prvo pokušaš da izmeniš kod.
[ mmix @ 09.01.2012. 17:02 ] @
u smilsu performansi odgovor zavisi od konkretnog hardvera. RAID1 ima kopiju svih podataka na dva diska i u teoriji moze da duplira i sekvencijalni i random access i da prepolovi access time. Kazem u teriji jer praksi to zavisi od kontrolera i njegove mogucnosti da optimizuje paralelne I/O operacije a kontrolerska inteligencija zavisi od toga koliko si spreman da platis :) Ako je u pitanju neki glorifikovani high-end workstation promovisan u server (citaj ima integrisani ICH9R ili 10 south) onda ne ocekuj mnogo, sekvencijalni read ce i da skapira ali je fenomenalno glup za random access.