[ Nebojsa Milanovic @ 09.01.2012. 23:25 ] @


Evo preview-a

http://www.dpreview.com/previews/canong1x/

...a i jedan sample snimak

http://www.usa.canon.com/app/i...ampleimg/original_sample_2.JPG

Prvi lični utisak:

Senzor je nepotrebno prevelik, opušteno je mogao biti skoro dvostruko manji, a svetlosna jačina objektiva premala. Raspon objektiva je ok, ne mora se ići na 24mm (to jede svetlosnu jačinu), ali ona na dužem delu treba biti ispod 4.

Idealan kompakt aparat za mene bi bio mešavina ovog i Olympusa XZ-1. Ali takav ne postoji i mala je šansa da će postojati...

[ Zarko Silic @ 10.01.2012. 00:16 ] @
Da umesto 1,9 Fps u fulu ima bar 4; koliko ima bliza i dalja konkurencija;
Da umesto 24 frema u video modu ima normalnih 30; koliko danas imaju vec svi;
Da je po dimenzijama ne veci od G9;

750 evra, kolko kosta, mozda bih i mogao prezaliti.

P.S. Velik senzor ne smeta, kako to Nesa kaze .

Od velicine glava ne boli.
[ Nebojsa Milanovic @ 10.01.2012. 02:06 ] @
Evo razloga zašto je senzor ovoliki:

Nisam računao striktno, ali praktično sam siguran da je veličina elementarnog piksela kod ovog senzora identična kao kod već dobro znanog Canon 18 Mp čipa koji se javlja u 550D, 600D, 60D i 7D.

Iz tog razloga je senzor toliki, što znači da se kod ovog aparata i novog DSLR APS-C modela sa DIGIC V procesorom (koji će tek izaći) koristi jednaka tehnologija obrade, što će dovesti do toga da će njihov izlazni rezultat po pikselu biti praktično jednakog, visokog kvaliteta.

Ok, to nije loša ideja sa aspekta kvaliteta, unifikacije proizvodnje i smanjenja krajnje cene (zbog velikih serija već jeftine tehnologije izrade senzora). Ali ako je piksel senzora morao da bude toliko velik (jer bi manji zbog daleko manjih serija bio skuplji) - onda je rezolucija je trebala biti nešto manja, recimo 12 Mp.

To bi omogućilo da senzor bude fizički manji, a osim toga prečnik objektiva bi trebao biti veći, tako da svetlosna jačina na dužem kraju bude oko 4. I još nešto, pošto nema sumnje da će senzor biti najbolji deo ovog aparata, samim tim će ostale mane kompakta (spor fokus, spor rafal, loš hvat, loše tražilo, itd.), ukoliko ne budu minimizirane, više smetati.

Sve u svemu, jasna je geneza ovog aparata i ne sumnjam da će ostvariti uspeh. Mada, za džep bih voleo nešto manje, sa manjim senzorom, ali značajno većom svetlosnom jačinom pri čemu se potpune manuelne kontrole podrazumevaju.
[ MirosIav @ 10.01.2012. 14:12 ] @
Mane mu je lako naći, naročito gledano s pozicije aparata sa izmenljivim objektivima, ali mislim da je ovo sjajan potez Canon-a, naročito zato što je već u prvom "pokušaju" izbacio aparat sa velikim brojem bitnih funkcija. Ako je ovo početak njihove nove serije kompaktnih aparata sa velikim senzorima, onda je to još bolja vest. Koristeći istu tehnologiju, model sa objektivom malo većeg raspona koji počinje na 25mm F2 i završava se na nekih 110 F4 bi bio veličine SX40. Za ljude koji nemaju nameru da menjaju 3x kit zum svog DSLR-a ( a takvih je velika većina ), ovo je mnogo bolja opcija.

Sve u svemu, najbolji kompakt na tržištu, bez ikakve ozbiljne konkurencije.
[ miko.s @ 10.01.2012. 17:40 ] @
da imam para, eeee. ma kakav pen :P
ako ništa drugo, bio bi siguran da ću - uslikati. za razliku od pen serije koja možda bi, možda nebi, pa malo hoće pa malo neće... nažalost nije kompaktan (za bit kompakt) tako da automatski nije za ga nositi stalno okolo.
ali recimo, ova mrcina + sx220 kao travel ultrazoom i 310hs kao low light wide ultrakompakt, i imamo 3 aparata koji pokrivaju cirka 90% potreba za fotografiranjem. nažalost kešovina potrebna za to ostvariti bi bila poprilična.
znali smo da canon nešto kuha, nismo znali šta, i većina je ciljala na interchangeable lens dizajn. guza. dobili smo nešto bolje od toga :D
još samo da izađe, i da vidimo koliko je objektiv oštar.
[ cozmo_im @ 10.01.2012. 22:19 ] @
Sta su uradili? AMA BAS NISTA. Kao i Nikon sa svojim sistemom.

Nikon izbaci V1 i J1 sa duplo manjim senzorom od ovog ali ima i izmenjljivu optiku.

Ovi izbace ovo sa vel'kim senzorom ali nema izmenljivu optiku + je objektiv svetlosno los na samo 112mm!

Naravno - nece ni C ni N da seku granu na kojoj sede.

Uradice to tek kada im bude malo dogorelo (citaj: kada Panasonic, Sony, Oly i Fuji krenu da cupaju veci deo kolaca).
[ Zarko Silic @ 10.01.2012. 22:39 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: Evo razloga zašto je senzor ovoliki:...


Ja ipak mislim da je pravi razlog nesto drugo:
Ponuditi trzistu kobojagi nesto bolje od konkurencije (po principu ciji je veci) a sve to sa malo ulaganja u nesto sto bi realno bilo bolje. Drugim recima: tresla se gora, rodio se mis.

P.S. Nisu imali vise strpljenja posmatrati mutante poput Four Thirdsa.
[ MTodorovic @ 14.01.2012. 16:33 ] @
Iako se u potpunosti slažem sa cozmo_im,

Nekako priželjkujem da se i Nikon odvaži u ovom koraku! Mada strašno me nervira što odavno kasni sa D800, D400 serijom.
[ Nebojsa Milanovic @ 17.01.2012. 23:42 ] @
Žare, pogledaj šta sam napisao zašto je senzor toliki.

Toliki je po mom mišljenju zato što daje ubedljivo najbolji odnos površina/kvalitet izlaza/cena.

Mogli su oni da naprave manji senzor, što bi za kompakt aparat bilo logičnije, ali on ne bi bio jeftiniji od ovog za koga već postoji vrlo precizna i jeftina tehnologija proizvodnje, štaviše, verovatno bi bio i skuplji od ovog a lošijeg rezultata, što obesmišljava celu ideju.

Zato je jedino što su ovde mogli da urade povećanje prečnika, tj. dimenzija celog objektiva. Ali to bi povećalo i cenu i dimenzije celog aparata što bi takođe dovelo u pitanje ceo koncept.

Odlučili su se na kompromis sa ovakvim karakteristikama i principijelno su u pravu. Sada imaju sve raspoložive dimenzije senzora i kod Canona verovatno ni ubuduće neće biti modela između 1/1.8 i APS-C.

Kada se sve to uzme u obzir, meni lično bi za džep najviše odgovarao neki S 100 ali sa daleko većom svetlosnom jačinom i rasponom približno 28-135mm. To je moguće napraviti (možda će to biti neki G14), dok je ovaj G1X nit' riba nit' devojka.