[ gile25car @ 10.01.2012. 08:03 ] @
Pozdrav svim. prvo da kazem o elektronici znam vrlo malo... malo u odnosu na one koji su elektroniku ucili i snjo su u stalnom kontaktu. konkretno mene interesuje dali moze da se ogranici protok ili potrosnja ili jacina,( ne znam kako bih se izrazio pravilno) amperaze, konkretno na 20A . a da se ne smanji napon?
[ kandorus @ 10.01.2012. 14:55 ] @
Treba ti izvor konstantne struje?

Ovde imaš industrijski gotov proizvod.

A na vikipediji možeš pročitati neke informacije o izvorima konstantne struje.
[ gile25car @ 10.01.2012. 15:43 ] @
pozdrav kandorus. konkretno, mozda nisam dobro razumeo ail izvor stuje na koji ja mislim je, alternator na mom automobilu. dakle radi se o jednosmernoj struji, malo vise od 13 volti i maksimum 80 ampera. na taj izvor bih da namestim potrosac ali da mu ogranicim potrosnju na 20 ampoera???
[ kandorus @ 10.01.2012. 16:56 ] @
A koji je radni napon tog potrošača? Šta imaš od podataka o tom potrošaču?
[ gile25car @ 10.01.2012. 21:04 ] @
pa 13-14 volti.
zELIM DA NAPRAVIM hho GENERATOR ALI DA MU OGRANICIM POTROSNJU.

[Ovu poruku je menjao gile25car dana 10.01.2012. u 22:27 GMT+1]
[ kandorus @ 10.01.2012. 23:12 ] @
Ako je radni napon (generatora) 13-14V i pri tom naponu "vuče" 20A onda nema šta da ograničavaš. Nije bitno što alternator može da oslobodi jaču struju.

Ali, ako pri tom naponu (generator) vuče veću struju od 20A tada treba da dodaš (redno) otpornik izmedju potrošača (generatora) i jednog kraja alternatora. Ovako napamet govoreći procenjujem da je taj otpornik 0.5Ω ili manji. Ali mora da izdržava struju bar od 20A. Poslužiće žica (nekoloko cm) iz (starog) grejača 4-6kW.

Pa nam javi kako radi.
[ kandorus @ 11.01.2012. 02:29 ] @
Konkretno za HHO generator može se postupiti i na sledeći način.

Čista voda je slab provodnik električne struje.

- Litar vode
- Dodati malo (jedna ljuspica) Na-hidroksida (živa soda) ili kašikica sode-bikarbone
- Priključiti alternator i meriti jačinu električne struje ampermetrom
- Dodavati Na-hlorida (kuhinjska so) uz stalno mešanje da se potpuno rastvori
- Proveriti jačinu električne struje
- Kad se postigne 20A zabeležiti količinu dodate soli

I još nešto, od značaja je i površina elektroda. Što veća površina veća je i jačina struje.
[ gile25car @ 11.01.2012. 09:17 ] @
Hvala, javicu obavezno. POZZZ.
[ rade.zrnic @ 26.01.2012. 15:31 ] @
@gile25car-e,
Mani se ti "Alhemije i masne sode" da se nebi otrovao. Davno su napisali formulu o jačini iliti amperaži u zavisnosti od napona i otpora.Formulica za jednosmernu struju je vrlo prosta i zove se Omov zakon. Ako imaš ommetar i voltmetar (unimer, ima u “Kineza” za sitne pare a i negreši puno ako naletiš na “ispravan”, hhheehhaah) nećeš puno pogrešiti. Izmeri otpor tog svog potrošača, napon znaš (trebalo bi da koristiš spravu koja ograničava napon na automobilu, alternator će davati i 40 V ako ga dobro zavrtiš). Napon izvora (U) podeli sa otporom potrošača (R) i dobićeš jačinu struje (I) ili "amperažu". U/R=I. Pošto ti treba kontrolisana jačina struje kroz potrošač treba da saznaš vrednost predotpora.
Saznao si da je jačina struje sa poznatim naponom i poznatim otporom X. Treba ti vrednost predotpora. Oduzmi, u ovom slučaju 20 ampera od dobijene vrednosti X, pa napon podeli sa tim rezultatom I dobićeš vrednost predotpora. (R=U/I). Onda ommetar u šake i traži otpornik takvih vrednosti. Imaš grejač… Nemože “neka žičica” nego neka legura koja se koristi za izradu grejača (cekas, konstantan itd.). U staklenoj “cevki” kvarcne grejalice je to što ti treba. “Pipaj” ommetrom po spirali dok ti se ne poklope traženi i dobijeni rezultat. To ti je to…
Hemija je zaj….a nauka; mož’ da “pukne” pred očima…
[ kandorus @ 27.01.2012. 16:03 ] @
Evo ovde su date električne karakteristike čiste vode. Vidi se da voda pruža velik otpor proticanju električne struje. Da bi voda provodila električnu struju u većim količinama potreban je elektrolit (so, baza, kiselina). Ako se sipa kiselina "poješće" čelik. Zato je bolje baza ili bazna so (natrij-hidrogen-karbonat na primer).
[ rade.zrnic @ 27.01.2012. 16:31 ] @
@kandorus-e,
potpuno si u pravu što se tiče (ne)provodljivosti čiste H20 bez ikakvih primesa. Dodaj bazu ili kiselinu i dobićeš nešto što će da "izjede" gvožđe ili bilo šta drugo. Evo jedan "crnjak" na tu temu: Mama, nemogu da dohvatim krastavac iz one tegle u špajzu!! Au sine, pa to je "carska vodica" za pranje zlaćanih predmeta!
Mislio sam samo da @gile25car-u pojednostavim postupak saznavanja o "ukroćavanju amperaže" na bezopasniji način.
[ kandorus @ 27.01.2012. 21:33 ] @
Kao što kažeš to je samo "crnjak". Jer "carska voda" ne može da stoji u tegli iz razloga što će azotna kiselina da oksidiše hlor pa ostaješ bez carske vode. Carska voda, da bi bila delotvorna, mora da se pripremi u trenutku upotrebe.

To jedno, a drugo, baze ne najedaju gvoždje i zato sam predložio baznu so kao elektrolit. Soda-bikarbona je bezopasna, čak se koristi za spravljenje peciva. U stvari, za ovu konkretnu namenu mislim da je najpogodniji natrijum-hidroksid. Pri elekrolizi vode po pravilu se dodaje sumporna-kiselina da bi se smanji otpor. Ali, kako je reč o metalnim delovima i to od gvožda sumporna-kiselina otpadca. Natrijum-hlorid (kuhinjska so) takodje otpada jer bi moglo doći do oslobadjanja hlora što bi vodilo nagrizanju metalnih delova.

Bez elektrolita neće pomoći ni cekas ni konstantin ni bilo kakav drugi grejač.
[ rade.zrnic @ 27.01.2012. 22:27 ] @
@kandorus-e,
sve sam skapirao. azotna kiselina će da "oksidiše" hlor, a šta je sa onom drugom kiselinom koja je u sastavu "carske vode"?
"Soda bikarbona" se sipa i u pasulj da bi se brže raskuvao, a inače je upotrebljavaju oni koji imaju čir na želucu, daleko bilo...
Baze najedaju gvožđe raspitaj se još malo, možda nisi dobro pročitao, probaj opet. Hemija je kompleksna nauka...
Probaj opet sa Omovim Zakonom...
Sad sam pogrešio gramatički, izvinjavam se. Prisvojna imenica se piše malim slovom. (omov Zakon)
[ kandorus @ 28.01.2012. 00:25 ] @
Ona druga kiselina je hlorovodonična. Azotna kiselina oksidiše hlor u hlorovodoničnoj kiselini. Hlor (in statu nascendi) je izuzetno reaktivan tako da će da reaguje čak i sa plemenitim metalima a sa ostalim metalima (koji su daleko reaktivniji od plemenitih metala) pogotovu.

Baze ne najedaju gvožđe. Zašto? Posmatraj NaOH na primer. Natrijum je u prvoj grupi periodnog sistema, gvoždje u 8-oj, znači natrijum je reaktivniji, elektropozitivniji od gvoždja. Natrijum daleko lakše otpušta elektron i stupa u reakcije nego gvoždje. Sve u svemu gvoždje ne može da istisne natrijum iz natrijum-hidroksida tako da nema reakcije. Pri koroziji gvoždja se oslobadja hidrokslni jon tako da je ta reakcija favorizovana u kiseloj sredini a ne u baznoj (nisam raspoložen da objašnjavam zašto).

Pošto vidim da se razumeš u omov zakon uzmi om-metar i čašu (česmovače) vode. Izmeri otpor. Da li pri naponu 12V (čak i 40V kako navodiš da alternator može da ima) može kroz tu čašu vode da protiče struje od 20A. Ako može imaš pivo od mene jer sam ubedjen da ne može. A zatim sipaj malo sode bikarbone u čašu i izmeri ponovo otpor. Kako u tom slučaju stvari stoje? Kad završiš eksperiment iscedi limun u čašu, to te ja častim gaziranim pićem, popij slobodno (ako ti je om-metar dovoljno čist).
[ rade.zrnic @ 28.01.2012. 06:51 ] @
@kandorus-e,
"Rastopljeni natrijum-hidroksid deluje na metale, sa tim da na nikal i srebro slabo deluje."
Ako laže koza nelaže rog... Pogledaj na "Natrijum-hidroksid – Vikipedija"
Pročitaj pažljivo. NaOH iliti kaustična soda je jaka baza, izgleda da ipak deluje na metale, nisam hemičar samo sam pročitao nešto što je napisao neko ko zna šta piše.
Neću eksperimentisati, to sam učio jako davno, u srednjoj školi. O galvanizaciji znam poprilično.
[ kandorus @ 28.01.2012. 23:15 ] @
Uh, da nisi hemičar vidi se po tome što ne razlikuješ "Rastop" od "rastvor"-a. Uostalom, kad već pominješ nikal, u kojoj grupi PSE se nalazi nikal? A gvoždje? Da li ti to nešto govori?

Da, NaOH jeste jaka baza, ali to ne znači da rastvara gvoždje. Rastvara neke metale, koje i zašto? Učio si u srednjoj školi.

Šta znaš o galvanizaciji? Da li znaš šta je "hromatiranje" a šta "hromiranje"? Jel to isto, slično ili različito?
[ rade.zrnic @ 29.01.2012. 03:04 ] @
@kandorus-e,
"Rastopljeni natrijum-hidroksid deluje na metale, sa tim da na nikal i srebro slabo deluje."
Ovu rečenicu nisam napisao ja. Napisao ju je neko na http://sr.wikipedia.org/sr/Natrijum-hidroksid
Odeljak "Fizička i hemijska svojstva", poslednja rečenica pre druge formule. Zato i rekoh da pročitaš pažljivo.
Pošto ja zaista nisam hemičar nosim se mišlju da ispravim autora tog teksta jer je to kao što vidiš tamo moguće i pozvaću se na izvor: "hemičar kandorus"...
Ali pošto ovo ode u nekom drugom pravcu i nema baš puno veze sa temom koja je postavljena, biću slobodan da sačekam @gile25car-a i neko dodatno pitanje za "moj nealhemičarski " način određivanja i ukroćavanja snage elektrostrujnog toka.
Hteo sam samo da pomognem čoveku da prosto izvede ono što ga interesuje.
Ni taj "moj nealhemičarski " način nije "izmislila" moja malenkost, pozvaću se na udžbenik za prvi razred srednje elektrotehničke škole, "Osnovi elektrotehnike" autora Eugena Stanića, "Školska knjiga, Zagreb 1982" IX izdanje, strana 29, poglavlje Omov zakon. Mislim da ni g. Stanić nije to "izmislio" nego se i on oslanja na neka ranija iskustva, hhheehhahh.

Ako si raspoložen da nam objasniš kako da napravimo otpornik u nekom loncu sa ( citiram te "Uh, da nisi hemičar vidi se po tome što ne razlikuješ "Rastop" od "rastvor"-a.") rastvorom ili rastopom NaOH i dve metalne elektrode a da to nebude postupak galvanizacije, postavi temu pa možemo diskutovati.
Mislim da će to Moderator podržati...
[ kandorus @ 29.01.2012. 08:19 ] @
Pa vidi, ono što sam napisao je tačno da NaOH "Rastvara neke metale" ali ne i gvoždje. Ono za šta tvrdiš da piše na vikipediji ako tako piše je neprecizno. Neću ni da se trudim da traćim vreme da čitam tekstove na vikipediju pisane srbijanskom ćirilicom jer su po pravilu nepouzdani i teško se pretražuju (zbog fontova). Osim toga znam pouzdano to što sam napisao a ti možeš proveriti u odgovarajućim udžbenicima.

Najzad, ako baš hoćeš "potvrdu" sa vikipedije pročitaj tekst o natrijum hidroksidu na engleskom:
Citat:
Sodium hydroxide does not attack iron since iron does not have amphoteric properties (i.e., it only dissolves in acid, not base).

Piše "natrijum hidroksid NE napada gvoždje...".

Ono dalje što si počeo da pišeš (cinizam) ima elemenata nipodoštavanja pa ako ne možeš da vodiš ovakve diskusije bez emocija bolje i nemoj nikako.

Da bi postigao odredjenu otpornost u RASTVORU dovoljno je da variraš (menjaš) koncentraciju elektrolita (so, baza, kiselina), površinu i rastojanje elektroda. Dodavanje spoljnjeg otpora samo predstavlja trošak električne energije (koji je daleko od zanemarivog).

Rad sa RASTOPOM ne preporučujem nikome u kućnoj radinosti.
[ rade.zrnic @ 29.01.2012. 14:33 ] @
Možda ti bude približnije i lakše za čitanje hetitskim klinastim pismom nego srpska ćirilica...
[ rade.zrnic @ 29.01.2012. 14:38 ] @
Nisam hteo da menjam prethodnu poruku pa ću dodati;
Nisam ciničan i ne nipodaštavam nikoga...
Moderatore interveniši jer ovo prelazi okvire i teme i foruma!!!
[ milos crni @ 27.04.2012. 02:42 ] @
Citat:
gile25car

Moj ti je savjet da ne petljaš sa hho generatorom, t.j. da ne sakupljaš vodonik i kiseonik u određene tankove negdje u vozilu.
Ovo nije naivno kao što izgleda na youtubeu i može biti vrlo vrlo OPASNO po život, a i vozilo. Naime vodonik je vrlo vrlo eksplozivan i u dodiru sa samim vazduhom, a sa čistim kiseonikom postaje praskavac, gas, koji pokreće raketne motore. Čak je i veliki rizik ako ih odvojeno dovodiš do samog cilindra motora i praskavac se pravi u samoj komori. Postoji naprezanje instalacije dovoda, a i sam motor ima da ti zariba za neko vrijeme.
Za sve ovo postoji mnogo jednostavnije i bolje rešenje, koje je takođe i sasvim bezbjedno, ako ti je isto potrebno, molim te potraži me na mailu.
Pozdrav.