[ zivadin_despot @ 13.01.2012. 15:44 ] @
| Pozdrav svima, zelim da proverim rezultate koje sam dobio za namotavanje feritnog transformatora:
Ulazni parametri:
==================================
Primarni napon: 12V
Sekundarni napon: 70V
Radna frekvencija: 20kHz
Faktor ispune: 50%
Izlazna snaga: 800W
Magnetna indukcija: 0.3T
Pad napona na ispravljackim diodama: po 1V
Gustina struje: 1A/mm^2
Rezultati:
Ulazna struja: 68.027A
Izlazna struja: 3A
Broj navojaka na primaru: 2
Broj navojaka na sekundaru: 14
Precnik zice na primaru: 9.31
Precnik zice na sekundaru: 1.95
Efektivna povrsina jezgra (iz datasheeta): 211mm^2
Proizvod povrsina (Area product): 56959 mm^4
Jezgro je ETD49. Ovaj transformator nema primenu, nego samo proveravam da li dobro racunam.
|
[ emiSAr @ 13.01.2012. 16:21 ] @
Proracun matematicki tacan, pretpostavka o B=0,3T ne valja, uzima se maksimalno 0,2T, gustina struje u
ovih "malaca" se drugacije racuna, komotno se uzima opteretivost kao za kablove 7A/mm2 (kratke zice) a i
skin efekat nisi uzeo u obzir pa se dobijeni presjek formira od vise tanjih zica da se zadovolji skin efekat, bila tema
ranije:
http://www.elitesecurity.org/t387808-0#2492023 , unutra ces naci link za proracun sve sa online kalkulatorom
svega sto te interesuje.- pOz
PS link postavio @ogylab
[ guja011 @ 13.01.2012. 23:15 ] @
etd49 ne može ni teoretski 800W.
[ mikikg @ 14.01.2012. 03:19 ] @
Jedno pitanje, gde nabavaljte Ferroxcube jezgra (ako o tom proizvodjacu za ETD49 pricate), jurim to vec duze vreme?
Ja sam za gledao malo Epcos / TDK i imaju jako fina jezgra. Ima i odlican
software za kalkulaciju sa njihovim jezgrima.
Za VF primenu sam se snasao sa Amidon jezgrima.
[ emiSAr @ 14.01.2012. 10:30 ] @
Na nasim prostorima (Balkan) postoji Primotronic group, imaju predstavnistvo u .rs, nabavljaju preko RS components,
a kako to ide preko UK cijene su "masala", ali kad zatreba na malo , par komada, jedini izbor.
Mozda u Srbiji jos neko nabavlja-ne znam. pOz
[ zivadin_despot @ 14.01.2012. 17:33 ] @
Gujo, nemam neka prakticna iskustva sa ovim transformatorima, tako da sam mozda pogresio, ali me interesuje gde sam pogresio? Po formulama za snagu od 800W, proizvod povrsina Aw i Ae je 56959 mm^4, a u datasheetu za etd49 stoji da je proizvod povrsina 57600 mm^4, tako da sam zbog toga njega odabrao...
Pozdrav
[ emiSAr @ 14.01.2012. 23:11 ] @
Pozdrav za sve, ovdje se vide granicne vrijednosti za ETD49, kod vecih snaga treba biti umjetnik pa nagurati bakar
u ograniceni prostor.-
[ zivadin_despot @ 15.01.2012. 13:41 ] @
Odavde se vidi da je maksimalna snaga 810VA, sto po proracunu daje 57700mm^4 proizvod povrsina, a u njegovom data stoji da je proizvod 57600, sto je priblizno. Gujo, da li si mislio da zbog namotaja ne moze da se iskoristi etd49 za ovu snagu?
[ guja011 @ 15.01.2012. 14:14 ] @
pogledaj frekvenciju :)
[ emiSAr @ 15.01.2012. 15:24 ] @
ETD 49 je podatak koji daje samo fizicke dimenzije jezgra. Za rad u konkretnom slucaju za zadatu frekvenciju
i snagu moras poznavati i materijal od cega je napravljeno jezgro. To su ona slova i brojevi poslije oznake ETD49.
Da bi se tvoj racun provjerio trebao si prezentovati i ulazne podatke, gdje osim radne frekvencije i maksimalne
indukcije u jezgru ( dao si 0,3T) sto jezgro i mozda m oze izdurati, ali u DS od jezgra(ne znam kojim si raspolagao)
polazni podaci su 0,2T ili 2000 G (Gausa) zavisi iz koje literature si vadio podatak. Vrlo bitna stavka za
proracun je i topologija-konfiguracija u kojoj ce trafo raditi. Iz tabele koju sam prezentovao jedna od kolona
je i kolicina bakra upotrebljena u trafou i koja se kao sto si vidio ne mijenja niti za frekvenciju niti za tip
pretvaraca u kojem trafo radi.Vise ne moze stati u raspolozivi prostor-prozor za motanje, i to je jedan od
bitnih podataka. Broj namotaja ces najlakse provjeriti iz obrazca koji vrijedi za sve trafoe, da li na zeljezu ili feritu,
a glasi E1 (indukovana el.motorn sila u jednom navojku jednaka je E1=4,44 x F x B x S gdje je F-frekvencija (Hz)
B-indukcija (T) i S-povrsina jezgra (metara kvadratnih). Zbog dosta velikih napona indukovanih u jednom namotaju
iznad tabele stoji podatak da provodnik-zica mora biti trostruko lakiran. Moras jos konsultovati tabele o skin efektu,
koliko za datu frekvenciju provodnik aktivno ucestvuje u provodjenje, i to ti daje podatak iz koliko tanjih
provodnika moras formirati namotaje da se zadovolji skin efekat. Gustina struje u namotajima je posebna prica.
Fabrike kod motanja trafoa koji rade na granici snage pribjegavaju raznim trikovima i jedan su i namotaji od
profilisane zice,pravougaonik-kvadrat, ali najcesce sestorokut, da bi u dati prostor stalo sto vise namotaja.
Nadam se da ces iz gore navedenog moci sam provjeriti svoj racun. Jedna od odlika dobro proracunatog trafoa
je i kolicina bakra-provodnika koja mora stati u raspolozivi prostor a taj podatak, koliki je taj prostor imas
u DS-u jezgra. Srecno racunanje.-
P.S: u DS-u imas podatak za aktivnu povrsinu jezgra-srednjeg stuba, racunaj uvjek sa onom manjom povrsinom koja je data, nikad ne znas kakvo ce te jezgro zakaciti.-
[ emiSAr @ 15.01.2012. 22:50 ] @
@zivadin_despot
Jos jednom provjeri podatke koje si prezentovao, izlazni sekundarni napon 70v i struja 3A=210VA i kod
iskoristenja 50% ulazna snaga je 420VA, odakle ti se pojavljuje 800VA?.-
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.