[ Petar Petrović @ 13.01.2012. 18:59 ] @
Nedavno pređoh sa Windowsa na OS X, ali kao što to obično biva, prelazak nije baš jednostavna stvar, naročito kad se uzme u obzir da sam poslednjih 15 godina koristio isključivo Windows i ovo mi je prvi iskorak na OS X. Pogađate, još uvek mi je potreban Windows za pojedine stvari. S tim u vezi, interesuje me šta koristite za virtuelizaciju na OS X - u?

Ja sam instalirao VirtualBox i u njemu sasvim uspešno instalirao i podesio Windows 7 x64, odrađuje mi posao sasvim lepo i za sada sam zadovoljan. Moje pitanje je da li vredi izdvojiti nekoliko desetina eura za Parallels/vmWare Fusion ili ne? Da li plaćena rešenja za virtuelizaciju imaju bilo kakvu dodatnu funkcionalnost koju open source rešenja kakvo je VirtualBox nema a da bi moglo biti korisno? Da li su performanse virtuelnih mašina bolje na komercijalnim rešenjima?
[ MacOS @ 13.01.2012. 19:12 ] @
> Ja sam instalirao VirtualBox i u njemu sasvim uspešno instalirao i podesio Windows 7 x64, odrađuje mi posao sasvim lepo i za sada sam zadovoljan. Moje pitanje je da li vredi izdvojiti nekoliko desetina eura za Parallels/vmWare Fusion ili ne? Da li plaćena rešenja za virtuelizaciju imaju bilo kakvu dodatnu funkcionalnost koju open source rešenja kakvo je VirtualBox nema a da bi moglo biti korisno? Da li su performanse virtuelnih mašina bolje na komercijalnim rešenjima?

Ja sam na rasprodaji (u paketu) kupio Parallels 6. Radi mi odlicno, imam tonu stvari na njemu a cak igram i igrice. OK, nista novo, full 3D ali NeedForSpeed Undergrond 2 i slicno radi sasvim normalno. Trenutno sam cak probao i NeedForSpeed World i World of Tanks (online igre) i to radi sasvim OK. Photoshop nisam hteo da instaliram ali koristim preinstaled 11cu i to radi bas kako treba. Inace, najvise ga koristim za ubacivanje titlova u DVD posto programi za Mac ne postoje.
[ Petar Petrović @ 13.01.2012. 19:34 ] @
Dakle, osim potpune 3D podrške, ne postoji razlika između Parallels - a i VirtualBox - a? 3D podrška mi nije toliko bitan faktor budući da se ne igram, Windows mi treba najviše zbog eBanking - a i PowerDesigner - a koji ne postoji za Mac. Da li se i u čemu razlikuju Parallels i vmWare Fusion, budući da slično koštaju?
[ MacOS @ 13.01.2012. 19:40 ] @
> Dakle, osim potpune 3D podrške, ne postoji razlika između Parallels - a i VirtualBox - a? 3D podrška mi nije toliko bitan faktor budući da se ne igram, Windows mi treba najviše zbog eBanking - a i PowerDesigner - a koji ne postoji za Mac. Da li se i u čemu razlikuju Parallels i vmWare Fusion, budući da slično koštaju?

Iskreno ne znam, sacekaj da neko drugi odgovori, znam da neki ljudi ovde koriste VMware Fusion.
[ calimero @ 13.01.2012. 19:58 ] @
Parallels hoce nekad da opizdi (pre verzije 6) VMware ne znam da li mi je jednom zakucao. Sa druge strane Parallels je brzi.

a ja koristim VirtualBox :D - koristim ga i na Linuxu a za to koliko mi treba Windows sasvim je dovoljan ;)
[ MMX @ 13.01.2012. 20:38 ] @
Koristim VMWare fusion... Trenutno, jedina svrha tog Windowsa je ebanking. Dok sam bio na faksu koristio sam ga za Windows programe kao što su SQL server, Visual studio... i sve je radilo savršeno. Ne igram igrice, tako da ne mogu da ti kažem kako radi 3d akceleracije i slične stvari. :)
[ madamov @ 14.01.2012. 07:53 ] @
Ne koristim VirtualBox, koristim i Parallels i VMWare, verovatno je razlika u integraciji sa Mac-om. Na primer, drag& drop fajlova izmedju Mac OS X i virtuelne mašine, automatsko šerovanje home foldera kao My Documents, Unity ili Coherence modovi.
[ Petar Petrović @ 14.01.2012. 11:24 ] @
Pretpostavljam da je reč o Fusion - u (Unity i Coherence modovi)?
[ zivanicd @ 14.01.2012. 16:09 ] @
Parallels neki krekovan koristim i radi. Nije bash pouzdano radio na Lionu (problemi sa permissionima, morala je izvesna skripta da se startuje).

Vratio sam se na SL zbog PPC aplikacija koje Lion ne podrzava.

Pod Parallelsom koristim MS ACCESS jedino. Za sve ostalo pokusavam da nadjem OSX aplikacije ili sitnije aplikacije "teram kroz wine".

Nisi precizirao koje aplikacije zelis da startujes u VM.

[ Petar Petrović @ 14.01.2012. 18:42 ] @
Prvenstveno mi treba PowerDesigner i Internet Explorer. Povremeno mi treba Visual Studio.