[ the_tosic @ 14.01.2012. 16:39 ] @
U elektronici sam krajnji pocetnik. "Znam" OET-e i neke osnove analogne i digitalne elektronike (dioda, tranzistor ...). Ovo je prva prakticna stvar koju radim, td moguce da pravim i neku glupu gresku. Dakle pokusavam da povezem STM32F4-discovery na PC, da bih mogao da citam izlaz sa serijskog porta. Medjutim podaci ne stizu na pc. Pokusao sam da ih uhvatim preko HT, putty i Realterm (koji pokazuje disconnected u statusu za com3) Imam serijski na usb kabl koji bi trebalo da radi (cale kaze da je radio pre par meseci kad ga je koristio). Po shemi sa mikroe sam napravio plocicu sa max232. Posto sam sumnjao u svoje lemljenje sastavio sam shemu i na protobordu medjutim isto ne radi. Program kojim testiram uart je dobar (kada vezem rx-tx primam karaktere koje posaljem). Gde moze da bude problem? Sumnjam na par stvari: - da je problem izmedju max232 i com->usb kabla jer max232 treba da smanji napon sa 12v na 5v a mozda sa kabla dobija 5v jer je vezan na usb? - da sam spalio max232 jer sam pokusao da koristim plocicu, a da sam zaboravio da zalemim masu na pin 15. Da li mozda mogu da vezem rx,tx pinove sa mcu direktno na serijski kabl jer ipak ide preko usb-a koji ima 5v? Da li mozda mogu da vezem rx,tx pinove sa mcu direktno na serijski kabl nekog starog siemensa koji u sebi ima max231? Ako sam nesto lose objasnio pitajte okacicu crtez i mozda shot iz realterm? |