[ aleksandar1243 @ 16.01.2012. 18:16 ] @
Hteo bih da kupim električnu gitaru koja bi davala dobar bluz zvuk, pošto hoću da naučim da sviram tu muziku. Šta mislite o Epiphone gitarama,evo ove sam modele gledao na sajtu mitros music-a:
Epiphone LP-100 Vint. Sunburst Ch Hdwe,
link http://www.mitrosmusic.com/pro...LP-100-Vint--Sunburst-Ch-Hdwe/

Epiphone Dot Studio Worn Vint. Sunburst Blk Hdwe
http://www.mitrosmusic.com/pro...-Worn-Vint--Sunburst-Blk-Hdwe/

Po čemu se razlikuju ove hollow,šuplje gitare?

I možete li mi vi preporičiti nešto za dobar bluz zvuk, cena 20 000 do 30 000 dinara?
[ vaskogodfather @ 17.01.2012. 14:28 ] @

Stratocaster sa texas special magnetima, eventualno telecaster ako neces koristiti neke jake distorzije jer ume da ima problema sa mikrofonijom.

Moja preporuka je da ako vec imas gitaru narucis neke od ovih magneta

http://www.guitarfetish.com/19...sional-Pickup-Set-_p_2094.html

http://www.guitarfetish.com/19...sional-Pickup-Set-_p_2097.html

Moj gitarista je narucio i zamenio na amerikancu stat-u i zvuk je neuporedivo bolji.

Ovako nesto otprilike (s tim sto ovi sa youtube-a ne znaju da sviraju :

http://www.youtube.com/watch?v=3XEcRt6ktcs

http://www.youtube.com/watch?v=Bz5pjL5dk3M

Dosta su jeftiniji od fenderovih magneta a po meni bolji

I da, za dobar bluz zvuk od gitare ti je cak i bitnije pojacalo, da bude lampas koji kad se pojaca sam od sebe krene da distorzira na primer neki fender blues junior ili tako nesto jer pravi bluz zvuk bez lampi neces dobiti.

Pozdrav
[ Sava @ 18.01.2012. 08:05 ] @
Ne postoji gitara za blues niti pojačalo za blues. Zapravo lažem, postoje one metalne akustične gitare koje su namenjene isključivo za blues, ali ti si pitao za standardnu električnu. Blues je nešto što se oseća, nešto što postoji u srcu i prstima kao načinu izražavanja toga iznutra. Ako pogledaš istoriju bluesa videćeš da su najveći blueseri svirali na svakakvim gitarama. Vremenom su se iskristalisala tri osnovna modela koja su najčešće u upotrebi zbog toga što su to pouzdani modeli, dobijaš svoj ton gde god ih nakačiš (profesionalci idu sa scene na scenu i sviraju na pojačalu koje se tu zatekne), izdržljivi su i uglavnom svenamenski. To bi bili modeli kao što su Fender Stratocaster, Gibson Les Paul i 335. Stratocaster je vrlo univerzalna gitara i uz dodatak nekih pedala može da zvuči kao Les Paul recimo. Upravo taj Les Paul je gitara vrlo masnog i izraženog tona pa je vole mnogi blueseri. Nešto drukčijeg tipa je 335 tip gitare. To je ona gitara kakvu svira recimo BB King, jako univerzalnog tona, ima neku kristalnost i prostornost koji drugi tipovi gitara nemaju. To su (uslovno rečeno) šuplje gitare i zato su sklone mikrofoniji na sceni. Jako je udobna za sviranje i lako se dohvataju i najviši pragovi. To je moja favorit gitara koju nemam , ali sam je imao.

Sve u svemu za prvu gitaru moja preporuka je Stratocaster tip gitare. Na njoj možeš da sviraš bukvalno sve od narodnjaka do jazza, dosta je laka za sviranje, izdržljiva. U toj klasi cene koju si pomenuo probaj recimo Squier Classic Vibe seriju. To je pravi Fender "za siromahe", znači skromnija i jeftinija verzija, ali pruža mnogo za uloženi novac. Lično imam Telecaster i Les Paul i sviram blues (bar se trudim!).
[ aleksandar1243 @ 18.01.2012. 21:34 ] @
@ Sava

Ok... evo na primer, šta misliš o ovom modelu

http://www.mitrosmusic.com/pro...ood-Fretboard-Candy-Apple-Red/

A koje bi pojačalo bilo odgavarajuce ?

Hvala za info
[ Sava @ 19.01.2012. 08:40 ] @
Da. Idi u prodavnicu i uzmi u ruke više komada iz cenovnog ranga koji ti odgovara i bez obzira na iskustvo vidi koja ti najbolje leži u rukama, koja ti je najprijatnija i najudobnija za sviranje. To je jako bitno jer ako ti je gitara neudobna koliko god da je dobra odbijaće te od svirke.

Pojačala imaš razna i prilično jeftina. Možda da probaš neki Fender Mustang u klasi cene koja ti odgovara. Ako planiraš i neku svirkicu u doglednop vreme biraj onaj malo skuplji model sa 12 incha zvučnikom. Ako je samo za kuću može i jeftinija varijanta. To pojačalce je zgodno jer ima brojne efekte i mogućnosti, može da se priključi na računar itd. Sve u svemu zgodno je da ga koristiš sve dok ti se ne iskristališe ton koji želiš da postigneš pa tek onda biraj neko "fiksno" pojačalo.
[ aleksandar1243 @ 19.01.2012. 16:17 ] @
@ Sava

OK,hvala puno za savete.