[ marip @ 19.01.2012. 11:18 ] @
Ovde cu da napisem nesto o tabletu Arnova 7 (koga sam dobila na poklon). Arnova (www.arnovatech.com) je kineska firma sa sedistem u Hong Kongu. Ranije se zvala Archos Hong Kong jer je imala veze sa mnogo poznatijom francuskom firmom Archos, a sadasnji naziv je dobila u martu 2011. godine. Vikipedija jos kaze o njihovoj vezi: "Arnova uses Archos designs and shares some production and distribution facilities."

Tablet je kupljen na akciji u velikom slovenackom trznom centru pre jedno mesec dana. Ima garanciju od 2 godine. Cena je bila 9.000 dinara. Velicina ekrana je 7", a rezolucija 800x480, 24-bit boja. Ekran je rezistivan.

Nigde ne pise koji procesor ima, ali pretpostavljam da ima Rockchip 2818 (www.rock-chips.com), koji se obicno ugradjuje u sve one jeftine kineske Android tablete koji se mogu naci u Internet prodavnicama. Taj CPU moze da ide do 600MHz, a koliko je u mom tabletu to ne znam.

Ni za radnu memoriju se ne zna tacno, ali verovatno ima izmedju 170MB i 256MB. Integrisana fles memorija je 4GB, ali je slobodno 2,6GB i kaze se na kutiji da je je 1KB = 1000b.

Prikljuci su sledeci:
- USB 2.0, podrzava fles memorije, USB tastature (nije probano) i misa (radi),
- mini USB za vezu sa racunarom, moze da se puni preko njega,
- okrugla uticnica za punjac,
- za slusalice,
- micro SD HC slot (nije probano).

Tasteri: ESC, M(enu), 0/1, Home, reset (velicina rupe da moze uci spajalica).

Ima ugradjen mikrofon i zvucnik, kao i gravitacioni senzor. Spaja se na mrezu preko WiFi b/g standarda. Velicina 193x120x12mm i tezina 340g. Android je Froyo 2.2.1. Baterija je navodno Li-Po, kapacitet nepoznat. Punjac je jedino sto dolazi pored uredjaja u kutiji, marke Archos, izlaz 5V i 1.5A (ima jos dva nastavka za drugacije uticnice).

Utisci u radu su pomesani. Ekran je dobar, citanje nije tesko (html, pdf), a video je odlican. Baterija izdrzi sat i po gledanja video na najjacem osvetljenju ekrana. Kad se samo cita pdf, skoro da se ne trosi baterija. Baterija se inace ne moze izvaditi, a punjenje je potrebno dosta, skroz prazna = celih 5 sati na punjacu. Lako se spaja na bezicne mreze, ima i ono WEP/WPA sa lozinkama. Dosad se blokirao vise puta, recimo jednom sedmicno, srecom nikad u sred nekih aktivnosti. Onda ga treba resetovati, pa se tada uvek trazi kalibracija ekrana. Najveca mana je to sto nema pristup Android marketu, vec nekom appslib.com, koji niti ima izbor aplikacija a one koje ima nisu predvidjene za ovaj tablet. Ali hoce da instalira iz .apk fajla. Nervira me sto se dosta izgrebao sa donje strane, valjda od vucaranja po stolovima i gde sve nije bio... Sve u svemu koliko para toliko muzike, a posle dve godine cim se pokvari pravac u kantu (ili da bude ukras u nekoj vitrini...)