[ aleksandari29 @ 22.01.2012. 00:53 ] @
Može li mi ko objasniti kakvi zidovi trebaju biti u sobi za probe, ne pričam o kompletnoj zvučnoj izolaciji nego o završnim zidovima u sobi za probu, kakvi trebaju biti da bi zvuk u sobi bio najčistiji tj. najrzagovetniji za one koje sviraju, koji materjal koristiti a da uz to ne zanemarimo estetiku..? Kad kažem za one koji sviraju msm na klasičnu postavu rock, metal, bluz, jazz benda (bubanj (akustični), 2 el. gitare, bass gitara, klavijature i vokal), usredsredimo se na metal.. :D
[ Kovacevic Vladimir @ 22.01.2012. 11:11 ] @
google.com/search?q=rehearsal+space
- slike

Zidova, vidim, ima raznih...ali je bitno da nisu ravni, ili "prazni", da postoji nešto što će skrenuti zvuk ili ga "upijati", da se ne bi zvuk odbijao od zidova.

Druga tema je: da li se neka vrsta muzike (npr. metal) može vežbati i tiho, ili se moraju svi potenciometri pojačala/gitare "napanjiti".

Pozdrav
[ aleksandari29 @ 22.01.2012. 14:46 ] @
Da, ali koji materjal koristiti, jer kada bi cela soba bila u reljefastom sunđeru tad bi se maltene dobio efekat gluve sobe, a mislim da za sobu u kojoj se svira to nije baš najbolje..
[ Kovacevic Vladimir @ 23.01.2012. 06:20 ] @
Citat:
aleksandari29: Da, ali koji materjal koristiti, jer kada bi cela soba bila u reljefastom sunđeru tad bi se maltene dobio efekat gluve sobe, a mislim da za sobu u kojoj se svira to nije baš najbolje..


Mislim da bi to bilo preterano očekivanje, da se jednostavnim "premazom" zidova nekim materijalom (koji ima svojstva apsorcije zvuka), rešava problem.

Najjednostavniji način je da se koriste neke deblje zavese ili neki pokretni paneli, a obevezno obložen pod nekim tepihom tipa itison, tepison (od zida do zida).
I svirajte tiše.
Korisnije je dobro i jasno se međusobno čuti u orkestru, nego svirati manirom 5 individualaca.

Pozdrav