[ thranduil @ 22.01.2012. 17:53 ] @
Vidja sam po prodavnicama rutere sa takozvanom MIMO tehnologijom, koji obicno imaju dve ili tri antene. Zanima me da li neki od njih moze da se podesi na sledeci nacin:
1. Na jednom kanalu radi kao AP, i preko njega pravim wireless bridge sa komsijom
2. Na drugom kanalu da budu zakaceni ostali racunari u kuci
3. Da racunari iz tacke 2. izlaze na internet preko AP-a iz tacke 1.

p.s. pod kanalom ne podrazumevam kanal u smislu bezicnih komunikacija, vec slot za antenu.

Hvala
[ espresso @ 22.01.2012. 18:36 ] @
Od ovih rutera koji se prodaju za kućnu upotrebu i manje kancelarije, ne može ni jedan. MIMO konfiguracija je predefinisana i to je to. Dve antene za primopredaju i treća samo za prijem. Režim rada (ap ili ruter) nema veze sa MIMO konfiguracijom. Svi ovi ruteri imaju dva posebna režima rada - samo ap ili samo ruter.
[ thranduil @ 22.01.2012. 18:43 ] @
Steta, bas sam se ponadao.
Pisao sam supportu tp-link - a i oni mi pominju neki WDS protokol, ali kad sam malo procitao o tome, ni to nije resenje.
[ espresso @ 22.01.2012. 20:20 ] @
Pa preporuka je da uzmeš dva odvojena uređaja, tako svi rade. Bilo bi lepo da ima u jednom.
[ tox master @ 23.01.2012. 09:17 ] @
Mislim da bi ovaj uredjaj mogao da odradi to sto ti treba.
http://www.airlive.com/product/G.DUO
[ espresso @ 23.01.2012. 10:27 ] @
Ovo je odlična stvar, samo mislim da nema da se kupi kod nas. A i cena mu verovatno prelazi 2 odvojena uredjaja od tp linka. Od Erlajva sam imao air3g i on je poslednji put kostao 3 puta više od sličnog tp linka.
[ Predrag Supurovic @ 23.01.2012. 10:37 ] @
RB411AR i samo mu dodaš još jednu wifi karticu.
[ thranduil @ 23.01.2012. 15:51 ] @
Izgleda da je ovaj AirLive prava stvar. Ako moze neko sam da mi objasni WDS, posto nisam siguran da razumem nas najbolje. Kako ja razumem, kad se ruter stavi u wds mod, on u isto vreme prima signal od nekog drugog da kazemo AP-a i istovremeno je ruter za wireless klijente. Ako stoji prethodna recenica, znaci da se ukuopno vreme komuniciranja deli na komuniciranje sa udaljenim AP-om i na komuniciranje sa klijentima, sto automatski znaci da je propusnost mreze manja nego kad radi u normalnom client modu.

[ Aleksandar Đokić @ 24.01.2012. 03:37 ] @
istovremeno je ap i client, a prava stvar je ovo sto je predrag napisao...