[ salyy @ 23.01.2012. 10:44 ] @
Pozdrav svima!
Htela bih da uzmem stan, e sad pitanje je koji kredit uzeti:
Subvencionisani kredit ili Kredit sa fiksom kamatnom stopom?

Naime u mestu gde zivim stanovi u izgradnji ili stanovi nove gradnje su za po 5000€ sukplji nego stanovi iste povrsine koji vec imaju nekog vlasnika.
Znaci za stanove nove gradnje ako im je cena 35000€ onda stan te iste površine može naći po ceni od 30 000€, samo što nije nova gradnja i njega bih mogla
da kupim sa kreditom čija je kamata fiksna.
E sad subvencionim kreditom rata za ovaj stan od 35 000€, u prvih tri godine plaćalo bi se 50 a zatim otplata banci bi bila 4,5% +šestomesečni EURIBOR,
e sad pošto je EURIBOR na nekom minimumu još uvek i smatra se da će vremenom sve više rasti, tako će se podizati i rizik od veće rate.
Ali po današnjim vrednostima EURIBOR-a i fiksnog dela koji određuje banka- marže, rata za stan od 35 000 uz ucesce od 5% bi bila negde oko 165€ na 25 godina.

E sad, "krediti sa fiksnom kamatnom stopom", u poslednje vreme često sa ovim se povezuje banka Societe Generale, oni nude kombionovani kredit, gde klijent može da bira između varijabilne i fiksne kamate na svake tri godine. Fiksna kamata je ono što mene zanima, oni nude kamatu od 7.94%.
Što znači da bi za stan od 30000€ i učešće od 10% rata bila 207€.
E sad me zanima da li je fiksna kamata, zaista fiksna?
Da li postoji mogućnost da banka u međuvermenu izmeni početni iznos kamate?
Da li je moguće da se EURIBOR vrati na vrednost pre krize od 5,13, banke su pre krize imale maržu od 2,8% + šestomesečni EURIBOR?

Sta raditi u ovakvom slučaju, koji kredit odabrati?
Hvala!
[ Java Beograd @ 23.01.2012. 11:35 ] @
- Prema novom zakonu, koji znatno više štiti korisnika bankarskih usluga nego stari, fiksna kamate je stvarno fiksna. Dakle, dobićeš anuitetni plan, i do kraja otplate kredita neće se menjati ni za cent.

- Kad se potpiše ugovor, on se nikad ne može menjati voljom samo jedne strane, inače bi sve izgubilo smisao. Neka te ne buni ono šta se mesecima unazad govorilo u vezi banaka koje su menjale kamatne stope. Kod tih banaka i njihovih korisnika (moja malenkost, na primer) je u ugovoru pisalo da banka može da promeni kamatnu stopu shodno svojoj poslovnoj politici. Dakle, dobro prouči ugovor, i ako piše da je kamata fiksna i da se neće menjati do kraja otplate kredita (novi ugovor moje malenkosti i banke) onda tako i mora biti.

- To te naravno ne sprečava od divljanja kursa EUR, ako je kredit indeksiran u evrima

- Ako potpišeš ugovor da se kamatna stopa menja prema EURIBORU tako će i biti. Kako će se kretati EURIBOR ne zna niko, pa ni on sam.

- U principu, kad je kriza, privreda ne ulazi u investicije, pa banke da bi ikako plasirale višak novca, moraju da spuste kamatnu stopu, pa tako EURIBOR padne. Kad nema krize, već je ekonomski zalet, svi bi da nešto novo grade, i prave, ulaze u investicione cikluse, traže pare od banaka, koje sada mogu lagodno da podignu kamatne stope, jer će lako da plasiraju višak novca. E sad, da li nam sledi nova kriza, ili novi ekonomski zalet, to niko ne zna. Ipak, imaj u vidu da stambeni kredit ima rok otplate od bar dvadesetak godina. Za to vreme, proći će stare krize i doći nove bar nekoliko puta.

[ Dexic @ 23.01.2012. 13:19 ] @
Imaj na umu da za subvencionisani kredit kamata od MAX. 4.5+EURIBOR je samo na deo koji banka plasira a 0% na deo koji drzava plasira. Znaci to je kamata na 75% kredita.
U prevodu, kamata je MAX. 0.75*(4.5+EURIBOR)=~3.4% + 0.75*EURIBOR.
Ti u SocGe ne mozes da menjas fixna/variable kako zelis, vec samo na 3 godine - a kad je promenis moze da se desi da EURIBOR ode suprotno onome sto tebi treba.

Mislim da je subv. kredit trenutno bolja opcija.
Uzimam u obzir i da ti treba manji kredit za ne-novogradnja stanove, ali tu na ceo iznos placas kamatu banke, koje je verovatno veca, barem trenutno, od kamate na subv. kredit.
Mislim da bolje da pogledas samo extremne varijante:
- stalnih 8% za fixnu
- varijabilnih 3.4%+0.75*EURIBOR. Da bi dostigao 8% treba 0.75*EURIBOR da bude 4.5%, znaci EURIBOR skoro 6%.
[ Java Beograd @ 23.01.2012. 14:20 ] @
Ima tu još jedna caka.

Oni ti sada nude (na primer) fiksnu od 7% i promenljivu 4.5% + EURIBOR Ali posle tri godine ti neće nuditi isto ! Ako, na primer, euribor skoči, onda ti oni za sledeće tri godine nude fiksnu 9% ili promenljivu 4.5% + EURIBOR

[ Kempesh @ 23.01.2012. 16:40 ] @
Ja sam pre neki mesec imao istu dilemu. Uzeo sam subvencionisani kredit. U ovom trenutku mislim da ne moze biti povoljnije
Naoruzaj se samo strpljenjem ako ides na subvencionisani ili pojuri neku vezu u ministarstvu ekonomije, jer to moze da se oduzi i na nekoliko dugih meseci.
Kontaktiraj me ako ti budu trebale blize informacije u vezi toga

Pozdrav
[ Dexic @ 23.01.2012. 16:53 ] @
Citat:
Java Beograd: Ima tu još jedna caka.

Oni ti sada nude (na primer) fiksnu od 7% i promenljivu 4.5% + EURIBOR Ali posle tri godine ti neće nuditi isto ! Ako, na primer, euribor skoči, onda ti oni za sledeće tri godine nude fiksnu 9% ili promenljivu 4.5% + EURIBOR


Jesi 100% siguran u ovo?? Onda je opet prevara, koja ne bi smela biti po novom zakonu (sem ako ne stoji da je "fixed" u stvari variablina kamata:))
[ zemun88 @ 23.01.2012. 17:55 ] @
Citat:
Kempesh: Ja sam pre neki mesec imao istu dilemu. Uzeo sam subvencionisani kredit. U ovom trenutku mislim da ne moze biti povoljnije
Naoruzaj se samo strpljenjem ako ides na subvencionisani ili pojuri neku vezu u ministarstvu ekonomije, jer to moze da se oduzi i na nekoliko dugih meseci.
Kontaktiraj me ako ti budu trebale blize informacije u vezi toga

Pozdrav


Jel ako joj budu trebale informacije kome da se obrati u ministarstvu ekonomije. Pa gospodine iz Čačka da li bi bio ljubazan da podeliš sa građanima kako se to dolazi do veze u ministarstvu ekonomije. Predpostavljam da te veze završavaju subvencionisane kredite.

Bruka i sramota

I da ne zaboravim, ako živite u Čačku lepo se učlanite u stranku koja drži ministarstvo ekonomije, ili rukovodi tim ministarstvom, i oni će vam "ubrzati" dobijanje i realizaciju subvencionisanog stambenog kredita. Kakva divota
[ Java Beograd @ 24.01.2012. 07:35 ] @
Citat:
Dexic: Jesi 100% siguran u ovo?? Onda je opet prevara, koja ne bi smela biti po novom zakonu (sem ako ne stoji da je "fixed" u stvari variablina kamata:))
Čuo sam da je tako, nisam 100% siguran.
Ali, to nije prevara. Jer, banka ni na koji način ne menja ugovorenu kamatnu stopu. Korisnik, može prema sopstvenom nahođenju da traži da se promeni način obračuna kamate, ali pri tome banka nije dužna da mu ponudi uslove koji su važili pre tri godine.

Dakle, ako potpišeš ugovor na 4.5% + eurobor, to ostaje tako do daljnjeg. Niko ništa ne menja, i to je u skladu sa zakonom. I to tako može da traje do otplate kredita, sve prema zakonu. Korisnik može sam da traži promenu ugovora, i da zahteva fiksnu kamatnu stopu, a banka može da ponudi onoliko koliko je aktuelno u tom momentu. Zašto misliš da bi banka morala da ponudi nešto što je bilo aktuelno pre deset godina ?
[ salyy @ 24.01.2012. 07:54 ] @
E pa to je ta činjenica koja mene brine. Koliko sam videla ne postoji ni jedan kredit koji banke nude, da ima fiksnu kamatnu stopu
tokom celog perioda otplate, Societe nudi mogućnost izmene vrste kredita na 3 godine, međutim verovatno da bi u zavisnosti od stanja i oni
izmenili veličinu fiksne kamatne stope.
[ Java Beograd @ 24.01.2012. 10:56 ] @
Tako nekako. Oni ti nude mogučnost da promeniš, ali ne i obavezu. Dakle, ako sada potpišeš ugovor na fiksnu kamatnu stopu tako će i biti, do kraja otplate.

Kapiram ja šta bi ti htela. Ti bi htela: ako je sada (A) 4.5% + eurobor ili (B) 7.94% fiskno da ti uzmeš (A), ali posle tri godine, (ako eurobor krene na gore) prema svojoj želji pređeš na (B). E pa može, ali onda (B) neće biti 7.94% (kao što je danas) već neki drugi. Možda veći možda manji. (Da me ne shvatiš pogrešno, razumem ja tebe i ja bih tako hteo, ali bankari to drugačije kapiraju. Oni uvek nameste tako da zarade, nikako da izgube).

U svakom slučaju:
- Ako sada uzmeš A, i potpišeš takav ugovor, niko ti ne može promeniti to bez tvoje saglasnosti, sve do kraja otplate. Uvek će biti 4.5% + eurobor
- Ako sada uzmeš B, i potpišeš takav ugovor, niko ti ne može promeniti to bez tvoje saglasnosti, sve do kraja otplate. Uvek će biti 7.94% , fiskno

Ako ti lično u međuvremenu pošalješ banci zahtev za promenu ugovora, banka će ti poslati uslove pod kojima je ona spremna da menja ugovor. Ako se tebi ti uslovi ne sviđaju, ostaje stari ugovor na snazi.


Moje lično mišljenje je da je kamata od skoro 8% previsoka za dugoročni stambeni kredit.