Evo ovako:
bazu pravim sestri za faks, da bi mogla da iz (ugrubo) 2000 slučajeva pravi statistike uspešnosti pojedinih metoda lečenja (ona podatke dobija u formi skeniranih A3 strane iz nekakvih protokola, i ideja je da sve to pretočim u neku bazu, da bi mogla da radi upite po potrebnim kriterijumima).
Tabele su:
- Opšti podaci (ime, prezime, godište i broj bolničkog protokola)
- Indikacije (indikacije za lečenje i pripremne procedure)
- Ocenjivanje ćelija po danima u prvoj nedelji lečenja (*za ovo kasnije imam dodatno pitanje)
- Detalji o medicinskoj proceduri posle 7 dana
- Ponovno ocenjivanje ćelija po danima za narednih 7 dana (pre izvršene procedure)
- Ponovno ocenjivanje ćelija po danima za narednih 7 dana (posle izvršene procedure)
- Detalji o medicinskoj proceduri posle drugih 7 dana, ocena uspešnosti
Prvo pitanje je da li je dobro raditi relacije po ID polju koje Access automatski dodeljuje kad se kreira tabela (i ako nije - zašto nije, da naučim nešto za budućnost).
Drugo pitanje je ovo sa zvedicom odozgo: ćelije se ocenjuju više puta u toku procedure (3 puta zapravo), ima 30 uzoraka ćelija, svaka se ocenjuje po danima, što nas dovodi do 30 ćelija x 7 dana x tri momenta u proceduri = 630 ocena. Pri tome, ocene se biraju iz lookup fieldova i to: prvi dan ima 5 mogućih ocena, drugi 4, treći je kombinacija tri parametra sa po 6 mogućih izbora, četvrti je kombinacije dva parametra sa po 8 izbora, 5 ima 6 mogućih, šesti 7 i sedmi dan 4 moguća izbora. Kako da izbegnem besomučno ponavljanje lookup fieldova za ocenjivanje, a da mi se ocene ispravno vezuju za ćeliju i dan procedure? Pretpostavljam da je moguće lookupe pozivati sa jednog mesta, a rezultate ocenjivanja pohraniti u tabelu "Ocene ćelija", samo numem da smislim organizaciju... Najbolje do čega sam došao je da umesto lookupa stavim obična tekst polja u koja će ona da upisuje ocene, ali se kod upisa pojavljuje mogućnost greške - dovoljno je da pogrešno napiše slovo i da statistika ode k vragu...
Izvinjavam se unapred ako sam smorio preko svake mere