[ rsinisa @ 28.01.2012. 09:56 ] @
Juče smo u kancelariji poveli priču o potrošnji elektronskih uredjaja kada su u stanju pripravnosti (stanby režimu) pa sam rešio da premerim sve što imam u kući što je kod mene u tom režimu (stalno ili jako često) i rezultati su mi prilično interesantni:

- NOKIA punjač, kao za npr 3310: 3,5 mA
- kompjuter sa LCD monitorom i ADSL modemom: 90 mA
- audio pojačavač (sa pretpojačavačem) GRUNDIG FineArts: 138 mA
- radio tjuner KENWOOD: 15 mA
- baza bežičnog telefona PANASONIC: 10 mA
- druga baza jako sličnog PANASONIC modela: 14 mA
- noviji CRT televizor + "turčin" (pretpojačalo): 17 mA
- stariji CRT TV sa drugim tipom antenskog pp: 37 mA

Ukupno je to potrošnja od 71,39 W što mesečno dodje preko 51 kW. A sad malo analize:
- Mobilni punim svaki dan pošto mi je baterija slaba (nova košta preko 50 EUR - ne želim da kupim kinesku), mob. uključim na punjač oko 23 i isključim ujutru oko 6:30, što znači da punjač može da bude isključen 16 sati i tu mogu da uštedim 66,6%.
- Kompjuter uključim maltene čim dodjem sa posla (oko 15:30) i isključujem pred spavanje (izmedju 23 i ponoći) što znači da isključenjem iz mreže tu mogu da uštedim oko 60%. Vikendom mi je komp. u radnom režimu oko 16 sati u proseku. Sve je priključeno na jedan produžni sa prekidačem tako da isključenje nije problem.
- Što se tiče audia, nije baš uvek uključen, ali oko 80% vremena u toku meseca je u standby režimu jer često pri izlasku iz kuće ne isključujem pojačalo već odaberem kanal na koji nije ništa priključeno, a napojni kabl od tjunera je uključen na pojačalo (na pojačalu postoje utičnice koje su povezane sa glavnim prekidačem pojačala) tako da je tjuner uključen kada i pojačalo. Generalno, audio sistem bi mogao da bude uključen vremenski isto (ili malo više) kao i kompjuter tako da važe ista vremena.
- Jedan bežični bi mogao da isključujem dok sam na poslu tako da bi tu uštedeo oko 30-ak %, a pošto je na istom produžnom kao i audio sistem, nije problem isključiti ga kad nisam kod kuće.
- Noviji CRT je kod roditelja i bilo bi malo bezveze isključivati ga, navikli su na daljinac :)
- Drugi CRT mesecima nisam gledao pošto nije u mojoj sobi i njega sam malo pre isključio :).

Kada se sad to sve presabere, ako bi isključivao uredjaje potrošnja tog stanby udela bi se svela na 27 W što mesečno dodje 19 kW. Ušteda je ... pa ... ni mala ni velika, 32 kW.
Zaključak: ako želite da uštedite svaki dinar ili ste na granici izmedju 2 zone, isključujte sve što možete kada vam nije potrebno. Kupite produžne kablove sa prekidačem i grupišite (ako je moguće) uredjaje koje želite da isključujete pa jednim prekidačem možete da ih isključujete i uključujete.

Ako želite još da uštedite razmislite o potrošačima koji manje troše, ali to je već neka druga tema i druga računica.
A ako vam isključenje uredjaja iz bilo kog razloga predstavlja problem, možete otpilike da izračunate koliko vas to košta mesečno.

Pozdrav.
Sinisha
[ guja011 @ 28.01.2012. 10:30 ] @
ja sam izvukao iz PC-a 12 volti i njime ganjam produžnjak sa 7 mesta (rele fino stane u deo gde je bio prekidač).
kada je pc ugašen, 6 mesta i još 1 produžni kabl su isključeni.
nije neka ušteda al radi posao.
[ 3okc @ 06.10.2012. 12:16 ] @
Dopada mi se ideja sa relejem. Još bi bolje bilo sve šukoe (sem 2, odvojena za frižidere) premestiti na glavni prekidač. A optimalno kada bi se još i ovaj automatski gasio kada se vrata zaključaju sa spoljne strane. :)
Nije mi poznato da tako nešto postoji -ako i ne postoji, eto ideje za preduzetnike.

Evo još par tabela potrošnje u stanby režimu:
Standby Power Summary Table
Standby Energy Consumption Chart

Izvor: guardian.co.uk/technology/2007/apr/12
[ Horvat I @ 06.10.2012. 14:02 ] @
Citat:
guja011:
ja sam izvukao iz PC-a 12 volti i njime ganjam produžnjak sa 7 mesta (rele fino stane u deo gde je bio prekidač).
kada je pc ugašen, 6 mesta i još 1 produžni kabl su isključeni.
nije neka ušteda al radi posao.

Štreberu kopiraš, HIHI
kad sam uradio kolege su bili ubeđeni da će sve izgoreti
[ veselinovic @ 07.10.2012. 07:08 ] @
3okc,
postoji to poodavno i koristi se u hotelskim sobama.
Problematika je, kao i uvijek, u izvrsnom dijelu - energetici.
Treba nabaciti kontakter u postojecu plocu sa osiguracima, dva dana se zezati sa zicama, koje su obicno prekratke,
sve to ispovezivati ...
Ali, sta sa klimom, sta sa kompom - kod mene se ne gasi skoro nikada, jer imam tim vjuver i sa posla se kacim,
sta sa bojlerom...?
Ako si pratio, najvise stendbaj potrosnje ce se rijesiti Gujinom metodom, bar kod mene je najvise na radnom stolu.
[ Horvat I @ 07.10.2012. 07:34 ] @
Pomaže disciplina koju je u porodici teško sprovesti, uspeli smo smanjit potrošnju za 30% uglavnom na bojleru, sijalicama i grupisanjem elektronike na produživaće sa prekidačem ili releom