[ teleworld @ 28.01.2012. 15:40 ] @
Svi znamo (ili vecina)da je od 14 januara poskupela registracija domena com/net za oko 0.50 dolara i da ce uskoro i org i biz takodje,nije mi jasno kako loopia u Srbiji ima tako niske cene domena ,koje ni posle povecanja na svetskom nivou tj na izvoru nisu povecane, a kad se odbije pdv ispada mozda najeftinije u svetu.Ok kazu na sajtu prodaju po nabavnoj ceni,mozda bi mi bilo razumljivo kad bi morao da kupis nesto poput hostinga pa dobijes domen po toj ceni,ali ovako kad svako moze samo domen da registruje,a plus ni posle svetskog poskupljenja nema promena kod njih ,ili ja gresim,uporedjivanjem cena na rs i se sajtovima,dobija se velika razlika u ceni.Zna li neko koliko kosta izvorno domen .com. i kako oni imaju tako niske cene...
[ deZio @ 19.04.2013. 14:59 ] @
Izvinjavam se što pokrećem opet diskusiju na ovu staru temu, ali i mene živo zanima na koji način oni to rade..

Na osnovu ovog članka, vidi se da .com domen košta 7.85$. Znači nijedna firma ne bi smela prodavati ispod te cene ako hoće da bude na nuli ili u plusu. Tih 7.85$ kad se pretvori u dinare po kursu od 85.3748 (izvor) dobijemo cenu u dinarima od oko 670 dinara. Kada na taj iznos dodamo PDV dobijemo 804 dinara. Dakle sve ispod 804 dinara bi značilo da se posluje u gubitku.

Samo dve stvari mi padaju na pamet:
1. da namerno rade sa gubitkom kada je .com domen u pitanju jer smatraju da će time privući te iste ljude da kupe od njih neki od hosting paketa ili neki od drugih domena koji će im doneti profit.
2. da ne plaćaju državi PDV na .com domen (samo nagađam)

Zanimljiv članak o troškovima koje biste imali kada biste vi bili ovlašćeni ICANN prodavac .com/.net/.org domena:
http://www.encirca.com/domain-...ost-to-run-an-icann-registrar/
[ Deni web dizajn @ 21.05.2013. 14:49 ] @
Neko moze da plati domen 8 a proda ga po 5 time je u minusu 3$ ali uzme na hostingu godisnje 40$ i time nadohnadi gubitak od ta 3$.

I sledece godine cena domena obicno bude veca.

Ne kazem da ce ovako da radi loopia nego samo kako masa provajdera radi.