[ vatri @ 30.01.2012. 12:35 ] @
Pozdrav.

Htio bih napraviti programcic za blokiranje sajtova u C/C++ jeziku. Znaci da ja mogu dodati neke fraze koje se ne smiju pojavljivati u URL-u.
Npr ako upisem recimo "google" medju rijeci, program mora blokirati sve sledece primjere: google.com, google.rs, google.co.uk i recimo site.com/?query=google


Na koji nacin je ovo moguce odraditi ?
[ djoka_l @ 30.01.2012. 12:43 ] @
Ovo baš i nije nešto što pripada u temi za početničko programiranje.

Ako već hoćeš da vežbaš C/C++ pokušaj da napraviš program koji procesira regularne izraze.

U principu, ovo što ti hoćeš da radiš je pravljenje proxy servera. Na primer, jedan od programa koji radi tako nešto je squidGuard, koji služi kao filter za squid proxy server.
Sa sajta squidGuard možeš da skineš i njegov sors kod, pa da vidiš kako je napisan, ali ponavljam da je to daleko od početničkog nivoa...
[ vatri @ 30.01.2012. 18:26 ] @
OK u pravu si mozda i nije za pocetnike.
Sto se mene tice, moze se tema prebaciti u generalni forum.


Inace, taj program sto si predlozio mi je prejednostavan. Vec sam odradio neki "console Addressbook" i sad bi jos malo da vjezbam C++ (osnovne biblioteke, klase, inheritance...), za sad bez GUI-ja.

Mislio sam da odradim ovaj "filter" i da ga pokrecem kao "daemon/service" pod Linux-om. Kontao sam da mozda ima neka fora da se pokrene sa system() (ili na neki drugi nacin) neka komanda pod Linuxom.

Recimo ako bi zelio da blokiram samo www.google.com, mogao bi editovati fajl /etc/hosts i tamo dodam www.google.com 127.0.0.1 . Samo je fora sto bi ja da blokiram sve sajtove koji imaju rijec google u URL-u.


Ja cu pogledati kako se radi proxy, a ako neko ima bolju ideju neka javi.

djola_l hvala za odgovor i hvala svima na buducim odgovorima ;)