[ madmax-wifi @ 03.02.2012. 10:41 ] @
Pre dve nedelje sam nabavio Fritzbox fon Wlan.
Imao je neki prastari firmware, updatovo sam na poslednji 08.04.34 i dobio sam dosta novih opcija.
Prikljucio sam ga u mrezu i ubacio podesavanja za sipgate.at
Desava se sledece mene mogu da zovu lepo radi lepo se cuje ali ja nemogu da pozivam, ne moze da uspostavi vezu.
Nemacki mi nije jaca strana ali pokusao sam vec sve od opcija i vec par dana nikako mi ne polazi za rukom da ga podesim kako treba.
Ako neko ima ili se razume u Fritzbox fon Wlan, svaka pomoc je dobrodosla.

Mreza na koju je Fritzbox prikljucen izgleda ovako:
Telekomov internet delim sa drugarem, sa njegove strane je jetspeed iad-wp2 adsl ruter.
Ja se kacem na njega sa mikrotikovim dhcp klijentom preko wirelessa.
A Fritzbox je prikljucen na mikrotikovu lokalnu mrezu kablom i dobija od mikrotikovog DHCP servera fixnu IP adresu.
Fritzbox-ov Wlan koristim da mi baca net po stanu.
Internet fino radi, sve je ustimano i radi bez greske, jedino me to muci sto nemogu da pozivam preko VoIP, tu sam neki propust napravio.
[ leut @ 04.02.2012. 02:46 ] @
Nemam konkretan model pa ne znam sve njegove opcije niti izgled interfejsa, ali pogledaj u Telefonie stavku Telefoniegerate ,tu bi trebalo da su prijavljeni telefon1 i/ili telefon2.
Uđi u podešavanja za konkretan telefon i vidi da li ti je pod opcijom Ausgehende Anrufe stavljen tvoj broj sa sipgatea. U toj opciji se definiše koji je broj kao defaultni za odlazne pozive konkretnog telefona.
Ako je to u redu onda stvarno ne znam šta je.
[ madmax-wifi @ 04.02.2012. 21:34 ] @
Proradilo... :)
Testiracu jos malo preko vikenda pa cu u nedelju uvece ako sve bude ok postaviti slike kako je podeseno...
[ madmax-wifi @ 07.02.2012. 12:19 ] @
Evo nekih slika kako sam podesio.

Testiranje se malo oduzilo, uglavnom radi mada ne uspeva bas uvek da uspostavi poziv.
Predpostavljam da je to malo i do mog wirelessa(vlaga i sneg se cesto nahvata na antenu).Ako neko ima jos neki predlog-preporuku za podesavanje...
Neznam dali je moguce podesiti da kada ne uspostavi poziv ne prebaci sam automacki na fixnu mrezu (inace liniju od fixnog nisam ni prikljucio da ne rizikujem)?
[ leut @ 10.02.2012. 02:58 ] @
Ja koristim i fiksnu liniju pored voipa i nisam dosad imao negativnih iskustava u smislu da je uređaj sam prebacio na fiksnu liniju kada internet poziv nije uspostavljen. Inače, to bi trebalo da bude regulisano opcijom Festnetz-Ersatzverbindung verwenden koja bi trebala da se nalazi na samom početku ove pete postavljene slike, ali je ja ovde ne vidim. Ta opcija, ukoliko se čekira, treba da omogući da se poziv preusmeri na fiksnu liniju ukoliko ga je nemoguće uspostaviti preko interneta i sam prebačaj na fiksnu mrežu treba biti popraćen zvučnim signalom (2 kratka i 1 duži ton). Mada ja dosad nisam imao iskustvo za prebacivanjem poziva na fiksnu liniju pa ne mogu da potvrdim da li sve zaista tako i radi.
[ Hapless joint @ 17.02.2012. 19:31 ] @
Pa moras na tom ruteru kod drugara da forwardujes jedan port do fritzbox-a.
[ madmax-wifi @ 22.02.2012. 10:13 ] @
Citat:
Hapless joint: Pa moras na tom ruteru kod drugara da forwardujes jedan port do fritzbox-a.


Radi uglavnom 99% ok, neki put malo zna da zeza ali mislim da je to do wireless linka ali nista strasno podnosljivo je...
Nisam ni jedan port forvardovao ni na jetspeed-u ni na mikrotiku, nekako sam pronalazi put...
Mislio si na 5060? Mogu pokusati...

Sad planiram da mu povezem i fiksnu liniju pa da malo istrazim i druge opcije... Samo koci me bas dosta taj nemacki meni...
[ z_mikulic @ 12.04.2013. 10:08 ] @
U opciji Wahlregeln odabiraš koje ćeš brojeve zvati preko koje linije. Ostali će ići preko zadane linije. Ja uvjek stavljam izlaz preko fiksne a u opciji Wahlregeln odaberem 00 da ide preko interneta. Da budeš 100% siguran da ti ne ide preko fixne linije u Internettelefonie - Erweiterte Einstellungen isključi strihir na Festnetz-Ersatzverbindung verwenden.

Pošto vidim da ti je malo loša konekcija ta opcija ti mora biti isključena inače on ode preko fixne linije. Naravno upozorit će te zvukom u slušalici prije. Kad vidi da ne može odabrati preko neta čije se zvuk (titu - titu) i počne birati preko fixne. Imaš lampice na fritz-u pa možeš vidjeti.
[ madmax-wifi @ 12.04.2013. 10:54 ] @
Citat:
z_mikulic: U opciji Wahlregeln odabiraš koje ćeš brojeve zvati preko koje linije. Ostali će ići preko zadane linije. Ja uvjek stavljam izlaz preko fiksne a u opciji Wahlregeln odaberem 00 da ide preko interneta. Da budeš 100% siguran da ti ne ide preko fixne linije u Internettelefonie - Erweiterte Einstellungen isključi strihir na Festnetz-Ersatzverbindung verwenden.

Pošto vidim da ti je malo loša konekcija ta opcija ti mora biti isključena inače on ode preko fixne linije. Naravno upozorit će te zvukom u slušalici prije. Kad vidi da ne može odabrati preko neta čije se zvuk (titu - titu) i počne birati preko fixne. Imaš lampice na fritz-u pa možeš vidjeti.
Moj zadnji post je stariji od godinu dana... :)
Reseni su svi problemi OK radi (trebalo je malo da se uhodam sa podesavanjima).
2 SIP provajdera + fixna linija.
[ z_mikulic @ 12.04.2013. 11:01 ] @
Drago mi je.
Nego malo surfao po forumima pa da pomognem čovjeku. Inače imam skoro sve moguće fritz-ove starije generacije (cjela mi je rodbina i dio prijatelja na VoiP-u). Na nove neću da bacam pare, pojeftinit će. Tako da ako ti treba nešto oko Fritz-a javi. BTW ako je to FritzBox Fon WLAN sa samo jednim lan portom možeš ga prevesti na engleski. Mada sam ja imao problema kad bih prebacio na internet over lan ide u neprekidni restart a kad ga spojim preko DSL-a radi normalno. Moguće da engleski firmware ima grešku.
[ madmax-wifi @ 12.04.2013. 14:16 ] @
OK, hvala u svakom slucaju.
I ja sam takodje celu svoju rodbinu umrezio...
Kakav fixni kakav telekom.... ovako svi pricamo za dz... :)
Fritz je je genijalan uredjaj.
Ja ga bas zbog tog nisam hteo prebacivati na engleski, da nebi zezao posle.
Inace imas ruKernelTool - jako dobra alatka za flesovanje i sredjivanje fritz-a.
Takodje gomila korisnih informacija na http://www.ip-phone-forum.de
[ mvojkan @ 24.04.2013. 07:11 ] @
Alat za lako prebacivanje sa nemačkog na engleski. Podržava i beta firmware:
http://www.hyperbox.org/jpascher/uploader/publish.htm
[ caleb @ 18.11.2015. 20:42 ] @
Tako je mvojkan, uspeo sam da uz pomoc "tvog" uploadera i AVM-ovog firmwarea nateram Fritz!Box fon WAN 7113 (1&1 De Version),inace Annex-B, da radi na Annex-A ADSL2+ :)))
Procedura je prosta, samo sam u Uploaderu posle ucitavanja originalnog firmwarea za AnnexB, u padajucem meniju prebacio na A i tako ga uploadovao ... podesio parametre za svog provajdera i Voila!!! RADI :)
Nisam jos pokusao da povezem telefon i pokusam internet pozive, ali probacu i to cim nadjem neko uputstvo na engleskom ali sa nemackim podesavanjem :) 8)

FTP uploader FTP Uploader
Firmware Firmware FritzBox 7113