[ Bloodmarko @ 06.02.2012. 07:42 ] @
| Prvo pozdrav svima!!!
Ovako, trebalo bi mi da na hard disk koji bi mi stajao u rack-u ili obicnom sata vezom postoji instalacija xp, vista,7 itd...
Sistem bi instalirao tako sto bi u dos-u butao taj hard a posle birao koji cu OS da instaliram....
Mislite li da je nesto ovako moguce???? |
[ SlobaBgd @ 06.02.2012. 10:49 ] @
Ne može.
DOS ne barata sa NTFS fajl sistemom, a verovatno je takav na tvom hard disku.
Dalje, ne može iz DOSA da se pokrene instalacija Windowsa posle verzije XP. Doduše, uz malo gimnastike može, ali... O tome potraži malo više informacija na forumu, skoro je pisano o tome.
[ calexx @ 06.02.2012. 11:41 ] @
Možda je rešenje neki DVD sa više OS ... mada bi sa harda išlo brže ali je tu problem što nešto može da utiče na sadržaj i promeni ga. Opet, ne vidim neku bitnu manu i da to bude nekoliko CD/DVD sa konkretnim OS. Ja sam svojevremeno nosio cederušu sa nekoliko Linux distribucija kao i sa nešto malo Windows varijanti da mi se nađe. Plus neki disk sa alatkama. A onda sam shvatio da je to bacanje para, sada imam spremne RW diskove i samo napravim potrebnu instalaciju, odradim i disk je opet upotrebljiv. Upravo bacam razne gluposti, tu je i tortica sa skoro sto linux diskova iz nekoliko godina unazad.
Nekad je i komplikovano da se otvara komp, da se poveže ... ipak je lakše da se stisne open dugme na optičkom uređaju i ubaci disk.
[ Bloodmarko @ 06.02.2012. 20:01 ] @
Hvala puno!!!
P.S. Oces da kazes da sve posle XP ne moze biti butabilno nego je uvek nadogradnja???
[ SlobaBgd @ 07.02.2012. 04:35 ] @
Ne, nego, kao što rekoh, ne može iz DOS-a da se pokrene instalacija.
Ne znam pričamo li o istim stvarima - DOS kao operativni sistem koji se podiže sa flopi diskete, CD-a, hard diska, USB stika...
[ mikronac @ 12.02.2012. 00:52 ] @
Ja mislim da on pod DOS-om podrazumeva MultiBoot meni, možda se varam.
Sa čega ćeš da butuješ, možeš da odabereš pritiskom na neko od F tastera (kod mene je F9), pa da biraš da li ćeš sa nekog od diskova, CD/DVD i slično. Tu mogućnost moraš podesiti u BIOS-u.
Prvo instaliraš XP, i tom prilikom napraviš particije i za ostale OS-ove koje želiš da instaliraš. Instaliraj EasyBCD, možda ti pomogne i on.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.