[ nikolapirot @ 08.02.2012. 09:56 ] @
| Interesuje me ako bi neko mogao malo da mi objasni kako se koristi infra red prijemnik i predajnik. Gledam IR diode i imaju mnogo informacija i pojma nemam sta su. Evo na primer WL=950 AW=25 LS=33 If=50 mA Uf=2,8 V . Ovo If prepostavljam da je struja koju trosi a Uf napon a ovo ostalo pojma nemam. Takodje sam primetio da na prijemnicima stoji neka frekfrencija. Kako da uparim prijemnik i predajnik, ili bilo koja infracrvena dioda moze sa bilo kojim IR prijemnikom? Takodje me interesuje da li kad dovedemo 1 na predanik prijemnik daje jedinicu na izlazu i samo povezemo led na mikrokontroler i koristimo za komunikaciju a kontrolere programiramo kao da su spojeni sa zicama ili nesto drugo treba da se uradi ? I takodje koju razdaljinu moze da dostigne ovaj vid komunikacije ? |
[ shpiki @ 08.02.2012. 10:05 ] @
(skoro)Bilo koja dioda (naravno IR) moze da ti bude predajnik, prijemnik igra ulogu ako hoces da saljes na odredjenoj frekvenciji. Ukoliko zelis da saljes samo 1 i 0 (da se razumemo - uvek se salje 1 ili 0) ali bez neke odredjene frekvencije, za prijemnik uzmes fototranzistor (pri cemu pazis da bude osetljiv na IR spektar).
If (I forward) je struja koja tece kroz diodu, Uf (U forward) je napon na diodi, WL je Wavelength (talasna duzina), AW i LS nemam pojma sta je, okaci mi konkretan datasheet...
Sto se uC (mikrokontrolera) tice, jeste, izlaz prijemnika vodis na neki digitalni ulaz uC i dalje sa njim radis sta hoces...
Razdaljina zavisi iskljucivo od diode (naravno, podrazumevaju se prepreke, drugi izvori svetlosti, itd...).
Ako jos nesto nije jasno - pitaj.
Pozdrav.
[ nikolapirot @ 08.02.2012. 11:48 ] @
Ja sam gledao sta ima od komponenti na mgelectronic-u . Na primer ovaj prijemnik http://www.mgelectronic.rs/pro...=OOSTSOP1133&group_id=1165 ako posaljem na diodu preko neke komunikacije da li ce on da odradi i lepo da primi seriju jedinica i nula ? Primetio sam da je on na nekoj frekfrenciji pa ne razumem kako se salje da bi dao predajnik tu frekfrenciju. Moze li neki prelog za neki foto-tranzistor posto mi to deluje kao bolje resenje? Nece li dnevno svetlo da deluje na foto-tranzistor i da ga ometa u radu?
Hvala unapred na odgovorima
[ nikolapirot @ 08.02.2012. 11:55 ] @
A gledam sad nesto foto-tranzistore pise Wl = 940 a na IR diodi 950. Da li ce ovaj tranzistor da primecuje ovu IR diodu ? Da li primecuje samo duzinu 940 ili i sve ispod ili sve iznad ?
[ shpiki @ 08.02.2012. 12:14 ] @
Najbolje bi bilo da ti napises sta ti hoces da radis sa tim/sta hoces da napravis/sta to treba da radi pa da znamo sta je najbolje da ti savetujemo. Jel moze tako?
Pozdrav.
[ nikolapirot @ 08.02.2012. 12:15 ] @
Ja samo dodajem pitanja al sam skroz zaboravio na nesto. Posto ja hocu da komuniciram izmedju 2 kontrolera 16f628A ja moram da koristim 2 zice, nisam nigde video I2C kominikaciju ili neku drugu preko jedne zice. Kako da stavim 2 diode i tamo 2 tranzistora i da jedan tranyistotr prima od jedne diode a drugi od druge i da se ne mesaju medjusobno?
[ nikolapirot @ 08.02.2012. 12:25 ] @
Konkretno hocu da napravim predajnik i prijemnik, predajnik ce da ima 4-5 tastera i u njega mislim da stavim neki cip, verovatno 16f628a posto imam 2 komada. U prijemniku ce takodje da bude kontroler 16f628a i on ce samo da prima informacije i da kontrolise neke motore u odnosu na pritisnuto dugme. Ako je sad lakse odgovorite kako da komuniciram najbolje i koje predajnike prijemnike bi trebalo da uzmem ?
[ shpiki @ 08.02.2012. 12:51 ] @
Nemas potrebe za 2 diode i 2 tranzistora... Uzmes taj prijemnik koji si vec zamislio (link u jednom od prethodnih postova) i njega "zakacis" na jedan PIC koji treba da "dekoduje" sta si ti to poslao... na drugi PIC zakacis jednu diodu koja ce da salje "informacije" na 33kHz (valjda znas kako da namestis da ti dioda "titra" na 33kHz) i stvar resena... Za razlicite motore ces slati razlicite "informacije" (kombinacije 1 i 0) a PIC na prijemu ce to da "desifruje" i ukljucuje/iskljucuje odgovarajuci motor...
Pozdrav.
[ nikolapirot @ 08.02.2012. 12:56 ] @
Pa u tome je problem, ne znam kako da dioda "titra" na 33khz... ukoliko te ne mrzi objasni mi na kom principu se to radi... hvala unapred
[ goranmar @ 08.02.2012. 14:23 ] @
[ shpiki @ 08.02.2012. 14:51 ] @
I ovo i ovo 
da ne bude da dobijes sve sazvakano, nikad tako neces nista nauciti... malo sam, malo te mi "poguramo", em uspes da napravis sta hoces, em nesto i naucis...
Pozdrav.
[ jesindecak @ 08.02.2012. 22:47 ] @
[ nikolapirot @ 01.04.2012. 13:38 ] @
Pogledao sam sve sto ste poslali, i sad mi opet nesto nije jasno.
Prijemnik radi na 38kHz, to je 38000 inpulsa u sekundi sto mu dodje 1,5ms po inpulsu. E sad u ovome pise da za jedinicu treba da pulsevi traju 1,2ms pa pauza od 0,6ms, a za log0 treba da budu 0,6ms pulsevi pa jos tolko pauza. E sad koliko treba da budu ti pulsevi gusti ? Tamo pise 38kHz sto je teoretski nemoguce zbog toga sto mi treba manje od 1ms po pulsu a puls od 38kHz traji 1,5ms. Da li neko moze da mi pojasni ovo ?
[ vukboban @ 01.04.2012. 13:52 ] @
Malo ti je losa matematika : (1/38000) je 38 impulsa za 1ms.
[ nikolapirot @ 01.04.2012. 14:43 ] @
Iz kog razloga sam ja delio 60/38000 a ne 1/38000 da me ubijes ne znam...
[ shadow88 @ 01.04.2012. 23:00 ] @
http://jap.hu/electronic/codec-v4.0.html
imas ovde zanimljiv projekat sa 12f piconjom prijemnik i predajnik sa 5 tastera i 5 izlaza, a za prijemnik mozes staviti neki T-SOP a za predajnik neku IC predajnu diodu
[ nikolapirot @ 07.04.2012. 13:24 ] @
A ako konstanto saljem na IR diodu 38khz signal, da li ce na TSOP-u biti konstanta jedinica ? Nikako ne mogu da nadjem neki protokol za PIC ili nesto slicno pa sam razmisljao da razvijem neku svoju logiku, ali mi nije jasno ako hocu konstantno na izlazu TSOP-a imati jedinicu sta treba da saljem ?
[ rsinisa @ 07.04.2012. 13:38 ] @
Citat: nikolapirot: A ako konstanto saljem na IR diodu 38khz signal, da li ce na TSOP-u biti konstanta jedinica ?
Da. Hm, sad se setih, možda će signal da bude invertovan, sad ne mogu da se setim 100%, ali moguće da jeste. Generalno je svejedno da li je na prijemniku 1 ili 0 kada ide povorka odgovarajuće frekvence.
Citat: Nikako ne mogu da nadjem neki protokol za PIC ili nesto slicno pa sam razmisljao da razvijem neku svoju logiku, ali mi nije jasno ako hocu konstantno na izlazu TSOP-a imati jedinicu sta treba da saljem ?
Protokola ima koliko hoćeš, maltene je svejedno šta ćeš da koristiš, ali možeš ti i sam da osmisliš svoj protokol i sve ostalo. Meni se čini da je mančester prilično dobar i jednostavan za implementaciju, ali svakako pogledaj šta sve ima, možda ti neki drugi više odgovara.
Ja sam za jedan svoj projekat kupio nekoliko različitih IR daljinaca za TV i odabrao jedan čiji mi je signal najviše odgovarao pa sam za njega napisao rutinu za dekodiranje. Principijelno, može kako hoćeš.
Pozdrav.
Sinisha
[ nikolapirot @ 07.04.2012. 23:25 ] @
Jos samo jedno pitanje, ja saljem 38khz na IR diodu i takodje dobijam 38khz na izlazu a dok mu se ne salje nista na izlazu je konstantna nula na izlazu TSOPa?
[ shadow88 @ 08.04.2012. 00:28 ] @
jeste upravo tako :)
[ rsinisa @ 08.04.2012. 05:51 ] @
Citat: nikolapirot: Jos samo jedno pitanje, ja saljem 38khz na IR diodu i takodje dobijam 38khz na izlazu a dok mu se ne salje nista na izlazu je konstantna nula na izlazu TSOPa?
Ili je ovo tvoje pitanje potpuno suprotno od prethodnog, ili ja nisam razumeo šta hoćeš da pitaš, ali suština je sledeća:
Ako na TSOP ne stiže modulisan IC (infra-crveni) signal frekvence za koju on ima filter, na izlazu je logčka jedinica (proverih malo pre tehničke podatke), a ako mu stiže signal frekvence za koju je predvidjen, na izlazu će biti logička nula. Najbolje da pogledaš tehničke podatke i videćeš šta se dešava.
A ako se pitaš zašto signal mora da bude modulisan odredjenom frekvencom, to je zato što oko nas postoje razni izvori IC zračenja koji bi davali lažne impulse pa se modulacijom postiže detekcija emitovanja onog signala koji smo mi poslali.
Pozdrav.
Sinisha
[ vukboban @ 08.04.2012. 07:13 ] @
Nikola,odluci sta treba da prima signal!
Ako je IR dioda,onda je 38kHz(ili sta mu vec posaljes),a ako je TSOP,onda je log1 tj.log0,kao sto ti je Sinisa rekao
[ nikolapirot @ 09.04.2012. 14:15 ] @
Dakle ukoliko uzmem na primer 2 predajnika i 2 prijemnika, jedan saljem na 30khz drugi na 40khz, koristim serijsku komunikaciju, impulse dobijem preko i kola (na jedan pin prvog I kola dovedem 30khz na drugi clock a na drugo I kolo 40khz i data pin) na izlazu TSOP-a koristim niskofrekfrentni filter koji ce to da ponovo pretvori 30khz i 40khz u napon i to ide u drugi kontroler, to bi trebalo da radi ?
[ vukboban @ 09.04.2012. 15:01 ] @
Posle Sinisinog posta ovaj tvoj je......
Sinisa,ako jos uvek imas volje ti nastavi diskusiju!
[ ZAS011 @ 09.04.2012. 15:04 ] @
Ja bih, ipak, za svaki pojedinacni bit stavio po 2 predajnika/prijemnika  .
Iskomplikova ga ti u svojoj glavi samo tako 
[ vukboban @ 09.04.2012. 17:56 ] @
Nikola,ako uzmes TSOP kao prijemnik,onda imas 5V na izlazu iz TSOPa kad nema signala na ulazu(log1) i imas 0V na izlazu iz TSOPa kad ima signala na ulazu(log0).
Predajnik je obicna IC(IR na engleskom) dioda,koja treba da salje signal frekvencijom od 36,38,40 Khz(frekvencija zavisi od upotrebljenog TSOPa)
Znaci treba ti 1 predajnik(IC dioda) i 1 prijemnik(TSOP)
[ nikolapirot @ 09.04.2012. 18:32 ] @
Ja se izvinjavam, nisam video sinisin odgovor. Hvala svima na pomoci
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|