[ HMarie @ 12.02.2012. 11:52 ] @
Kako vidite iz naslova, nemam iskustva sa bazama, ali sam odlucila da se pozabavim jednom.
Primjer je sledeci: u svakom gradu postoji vise objekata. Potrebno mi je jednostavan Search alat:
da se unosom naziva objekata dobiju sve njegove karakteristike ( lokacija, povrsina, itd..) ili unosom
naziva grada, svi objekti u njemu.

Pocela sam sa Microsoft Accessom, kreirala tabele, forme, query-je, medjutim to ne funkcionise.
Ne znam zasto, pratila sam razna uputstva i tutorijale, ali unosom u polje search, meni ne vraca nikakav rezultat.
Osim toga, cini mi se da i kad bi proradilo, da to nije ono sto sam ja htjela. Htjela sam najjednostavniju aplikaciju, nesto slicno ovome:

Na netu sam nasla i primjer baze radjen u Visual studiju ( slika ), pa me interesuje da li kao pocetnik da se hvatam u kostac sa njim?
Da li je previse slozen?

U sustini, bilo kakav savjet je dobrodosao. Kako da najjednostavnije ostvarim zamisljeno?
[ HMarie @ 12.02.2012. 12:45 ] @
Nasla sam ovdje na forumu program Adresar koji je radio clan sapet.
Evo linka:
http://www.elitesecurity.org/t...ram-adresar-Molim-za-misljenje

a evo i printscreena:

Koliko je tesko nesto napraviti nesto slicno?
[ FOX028 @ 12.02.2012. 16:06 ] @
Sliku nisi dobro okacila a prema opisu sta ti treba ne bi trebalo da je suvise komplikovano da se to odradi, samo okaci to sto si odradila do sada da vidimo gde je zapelo.
[ sapet @ 12.02.2012. 16:52 ] @
Za početak ti je najbolje da koristiš Wizarde za pravljenje formi, combo boxova i sl.
Onda, imaš i razne primere koji su dostupni za korišćenje (kao i moj adresar).
Otvori, analiziraj i primeni ono što misliš da ti odgovara.
Za početak, mislim, da je to sasvim ok način da realizuješ zamisao.
Pozdrav i srećno.
[ HMarie @ 12.02.2012. 22:03 ] @
FOX028, ja slike vidim?

Uglavnom, napravila sam formu ( Form1) sa dva combo box-a, u kojima se mogu birati Naziv objekta ( polje Naziv) i Grad u kojem se nalazi ( polje Grad ). Kreirala sam query sa kriterijumom [Forms]![Form1]![Naziv]. Medjutim, kad kliknem na Run query dugme u okviru Forme1, prebaci
me na Query, ali prazan, tj. ne daje nikakav rezultat.

Pomoc?

Uh, nije ovo za mene:) kad sam vec na pocetku zapela, ne vidim nacina da kreiram to sto sam zamislila...
[ FOX028 @ 13.02.2012. 07:44 ] @
Sad ocitava i kod mene, mozda me net zezao. Daj okaci to sto si odradila pa da vidimo u cemu je problem.
[ HMarie @ 13.02.2012. 08:46 ] @
Sad vidim da ne mogu ni da kliknem na dugme Trazi, tj. Run query, jer cim se upise naziv objekta on prebacuje na Query.

Evo fajla :blam:

Primjer.accdb - 1.5 MB
[ FOX028 @ 13.02.2012. 09:59 ] @
Mislim da je ovo ono sto si htela, tvoj upit sam izbacio, napravio sam ti novi sa kriterijumima za filtriranje.
[ HMarie @ 14.02.2012. 01:08 ] @

FOX, hvala ti puno, to je to:)
[ HMarie @ 14.02.2012. 11:51 ] @
Napravila sam Formu i kad unesem podatke u ponudjena polja, to se zapisuje kao novi unos u Tabeli.
E sad, kako da napravim da nakon sto kliknem na dugme Add record ( koristila sam Wizard pri kreiranju)
iliti Dodaj novi zapis - iskoci prozorcic sa pitanjem "Da li zelite da kreirate novi unos?" i opcijama da/ne?

Nasla sam opciju da mi izbaci prozorcic u kojem mogu upisati bilo kakav tekst, ali ne mogu da se snadjem sa ovim yes/no prozorom.
[ FOX028 @ 14.02.2012. 13:13 ] @
Odradio sam ti na prethodnom primeru kako bi moglo da se odradi to sto zelis, u formi Objekti imas dugme "Dodaj novi zapis" i za njega napisao VBA kod (na Alt+F11 mozes pogledati kako izgleda kod), u prilogu ti je fajl sa primerom.
[ HMarie @ 15.02.2012. 21:32 ] @
Fox, opet hvala, malo pocinje da me bude sramota:)
I naravno da je opet zapelo:)

Napravila sam formu sa nekoliko text boxova i jednim combo poljem. Kada
u to combo polje unesem naziv objekta hocu da mi u text boxovima budu
podaci o tom objektu.
E sad, ovaj kod funkcionise na vrlo cudan nacin:)
Prvo je vracao sve ok vrijednosti, a onda je poceo da u polju Naziv, u tabeli, unosi brojeve, tj ID prethodno unesenog objekta

Code:
Private Sub Combo6_AfterUpdate()

Dim rs As Object

Set rs = Me.Recordset.Clone
rs.FindFirst "[Naziv] = " & Str(Me![Combo6])
Me.Bookmark = rs.Bookmark
Naziv.SetFocus
Combo6.Value = ""

End Sub

Moze neki savjet?
[ Dexxxl @ 15.02.2012. 23:04 ] @
Code:
FORMS
- Kako upotrebiti Combo Box da se forma pozicionira na trazeni rekord

Upozorenje: U Access 97 iranijim verzijama ovo moze da izazove bookmark bug .
Vidi site http://members.iinet.net.au/~allenbrowne/BugBookmark.html
Ako dobijete Error u Accessu 2000 ili 2002, moguce je da imate probleme sa Referencama. Vidi site:http://members.iinet.net.au/~allenbrowne/ser-38.html

Jedan od nacina za kretanje kroz bazu podataka jeste upotreba combo boxa za pretrazivanje. Combo box mora biti unbound (nije vezan za polja u forminom record source). Ideja je da korisnik izbere nesto iz padajuce liste i da onda Access prikaze u formi taj slog (record).

Pretpostavimo da je record source za formu tabela "tblCustomers" sa sledecom strukturom:

CustomerID Text (indexed as Primary Key).
Company Text
ContactPerson Text

Forma prikazuje podatke kao Single Form. Dodajte combo box u zaglavlje forme (Forms Header) i neka conbo box ima sledece properties:

Name cboMoveTo
Control Source [ostvite ovo prazno!]
Row Source Type Table/Query
Row Source tblCustomers
Column Count 3
Column Widths 0.6 in; 1.2 in; 1.2 in
Bound Column 1
List Width 3.5 in
Limit to List Yes

Zapazite da je Control Source za Combo box PRAZAN. Row source jeste ono sto se vidi u padajucoj listi.

Ovo je kod na AfterUpdate za Combo Box:

Sub CboMoveTo_AfterUpdate ()
Dim rs As DAO.Recordset

If Not IsNull(Me!cboMoveTo) Then
'Sacuvajmo tekuci record pre pomeranja na novi:
If Me.Dirty Then
Me.Dirty = False
End If

'Kloniramo formin recordset i tu napravimo pretragu:
Set rs = Me.RecordsetClone
rs.FindFirst "[CustomerID] = " & Me!cboMoveTo
If rs.NoMatch Then
'za slucaj da ne nadjemo record
MsgBox "Trazeni slog nije nadjen. Da nije mozda Filter aktivan?"
Else
'Ovim pozicioniramo formu na zeljeni record
Me.Bookmark = rs.Bookmark
End If
Set rs = Nothing
End If
End Sub

Upozorenje: ako je CustomerID Text polje, onda treba uotrebiti znake navoda kod pretrazivanja:

rs.FindFirst "[CustomerID] = """ & Me!cboMoveTo & """"

Postavio Zidar u bazi znanja, a ja ga pre par dana pozajmio, pa mi ostalo taze u secanju

[ FOX028 @ 16.02.2012. 06:47 ] @
Meni je ipak lakse kad odradim to na nekom primeru nego da pisem dugacke tekstove i objasnjavam na "suvo" :) Odradio sam ti ovo na tri nacina pa ti iskoristi koji ti vise odgovara. U prvom nacinu sam koristio VB, u drugom sam preko upita a treci nacin je da dodas na formi Objekti combobox preko wizard-a i odaberes "Find record on my form based on the value I selected in my combobox." i odaberes na osnovu cega da vrsi pretragu. Sva tri nacina ti kacim u prilogu.

Imam jednu primedbu koju sam sada uocio u onoj tvojoj prethodnoj bazi, imena kolona i objekata na formi pisi latinicnim slovima i sastavljeno (bez razmaka), ako ti je potreban razmak mozes koristiti donju crtu (_), mada po meni jednostavnije je da ako imas dve reci i zelis da ti to bude uocljivo onda mozes obe poceti velikim slovom (NazivObjekta) jer ako koristis razmak negde ti to moze praviti problem i aplikacija ti se moze zabuniti. U labelama na formi mozes pisati sta hoces i kako hoces kao i u poljima u tabelama naravno.
[ HMarie @ 17.02.2012. 09:04 ] @
Hvala Dexxxl i Fox, ubacila sam i to:)
Sljedeci problem: u moru stvari koje sam pokusavala, uspjela sam da
nekako zakljucam bazu za bilo kakvo editovanje:((
Nemam Design view ni na jednom objektu. A zavrsila sam sve bila,
samo je falilo malo estetike ( malo vise ). Recite da to moze da se
popravi?
[ FOX028 @ 17.02.2012. 10:17 ] @
Kako to mislis zakljucala? Zakljucala password-om, u Start-Up-u napravila koja forma da ti se otvara na pocetku i onemogucila Design... ili napravila MDE fajl? Ako je ovo drugo u pitanju pokusaj da kada otvaras bazu drzis Shift.
[ HMarie @ 17.02.2012. 10:32 ] @
Ne znam sta sam uradila. Password nisam stavljala, nisam napravila MDE fajl, i dalje je accdb.
Oko Start up-a jesam nesto isprobavala, ali iskreno nemam pojma sta je poslednje ostalo...
Uglavnom, kad kliknem na Office-ov logo u gornjem lijevom uglu, jedine opcije koje dobijam su
Close database i Exit Access.

[ FOX028 @ 17.02.2012. 10:56 ] @
Probaj onda da drzis Shift pa dupli klik na bazu da je otvoris i drzi Shift sve dok ti se ne otvori baza. Trebalo bi da ti bude sve dostupno, pojavice ti se i onaj meni sa leve strane.
[ HMarie @ 17.02.2012. 11:21 ] @
Uspjelo! Prosli put sam drzala shift samo dok sam kliknula na ime baze. Hvala.
Aj sad mi reci sta sam uradila:)
[ FOX028 @ 17.02.2012. 11:32 ] @
Pa verovatno kada si u Access Options>Curent Database decekirala:
Display Status bar
Display Document Tab
Display Navigation Pane
Allow Full Menu
Allow Default Shortcut Menus
Allow Bulit-in Toolbar

mozda sam nesto izostavio :)