[ HMarie @ 12.02.2012. 11:52 ] @
[ HMarie @ 12.02.2012. 11:52 ] @
[ HMarie @ 12.02.2012. 12:45 ] @
Nasla sam ovdje na forumu program Adresar koji je radio clan sapet.
Evo linka: http://www.elitesecurity.org/t...ram-adresar-Molim-za-misljenje a evo i printscreena: ![]() Koliko je tesko nesto napraviti nesto slicno? [ FOX028 @ 12.02.2012. 16:06 ] @
Sliku nisi dobro okacila a prema opisu sta ti treba ne bi trebalo da je suvise komplikovano da se to odradi, samo okaci to sto si odradila do sada da vidimo gde je zapelo.
[ sapet @ 12.02.2012. 16:52 ] @
Za početak ti je najbolje da koristiš Wizarde za pravljenje formi, combo boxova i sl.
Onda, imaš i razne primere koji su dostupni za korišćenje (kao i moj adresar). Otvori, analiziraj i primeni ono što misliš da ti odgovara. Za početak, mislim, da je to sasvim ok način da realizuješ zamisao. Pozdrav i srećno. [ HMarie @ 12.02.2012. 22:03 ] @
FOX028, ja slike vidim?
Uglavnom, napravila sam formu ( Form1) sa dva combo box-a, u kojima se mogu birati Naziv objekta ( polje Naziv) i Grad u kojem se nalazi ( polje Grad ). Kreirala sam query sa kriterijumom [Forms]![Form1]![Naziv]. Medjutim, kad kliknem na Run query dugme u okviru Forme1, prebaci me na Query, ali prazan, tj. ne daje nikakav rezultat. Pomoc? Uh, nije ovo za mene:) kad sam vec na pocetku zapela, ne vidim nacina da kreiram to sto sam zamislila... [ FOX028 @ 13.02.2012. 07:44 ] @
Sad ocitava i kod mene, mozda me net zezao. Daj okaci to sto si odradila pa da vidimo u cemu je problem.
[ HMarie @ 13.02.2012. 08:46 ] @
Sad vidim da ne mogu ni da kliknem na dugme Trazi, tj. Run query, jer cim se upise naziv objekta on prebacuje na Query.
Evo fajla :blam: Primjer.accdb - 1.5 MB [ FOX028 @ 13.02.2012. 09:59 ] @
Mislim da je ovo ono sto si htela, tvoj upit sam izbacio, napravio sam ti novi sa kriterijumima za filtriranje.
[ HMarie @ 14.02.2012. 01:08 ] @
FOX, hvala ti puno, to je to:) [ HMarie @ 14.02.2012. 11:51 ] @
Napravila sam Formu i kad unesem podatke u ponudjena polja, to se zapisuje kao novi unos u Tabeli.
E sad, kako da napravim da nakon sto kliknem na dugme Add record ( koristila sam Wizard pri kreiranju) iliti Dodaj novi zapis - iskoci prozorcic sa pitanjem "Da li zelite da kreirate novi unos?" i opcijama da/ne? Nasla sam opciju da mi izbaci prozorcic u kojem mogu upisati bilo kakav tekst, ali ne mogu da se snadjem sa ovim yes/no prozorom. [ FOX028 @ 14.02.2012. 13:13 ] @
Odradio sam ti na prethodnom primeru kako bi moglo da se odradi to sto zelis, u formi Objekti imas dugme "Dodaj novi zapis" i za njega napisao VBA kod (na Alt+F11 mozes pogledati kako izgleda kod), u prilogu ti je fajl sa primerom.
[ HMarie @ 15.02.2012. 21:32 ] @
Fox, opet hvala, malo pocinje da me bude sramota:)
I naravno da je opet zapelo:) Napravila sam formu sa nekoliko text boxova i jednim combo poljem. Kada u to combo polje unesem naziv objekta hocu da mi u text boxovima budu podaci o tom objektu. E sad, ovaj kod funkcionise na vrlo cudan nacin:) Prvo je vracao sve ok vrijednosti, a onda je poceo da u polju Naziv, u tabeli, unosi brojeve, tj ID prethodno unesenog objekta Code: Private Sub Combo6_AfterUpdate() Dim rs As Object Set rs = Me.Recordset.Clone rs.FindFirst "[Naziv] = " & Str(Me![Combo6]) Me.Bookmark = rs.Bookmark Naziv.SetFocus Combo6.Value = "" End Sub Moze neki savjet? [ Dexxxl @ 15.02.2012. 23:04 ] @
Code: FORMS - Kako upotrebiti Combo Box da se forma pozicionira na trazeni rekord Upozorenje: U Access 97 iranijim verzijama ovo moze da izazove bookmark bug . Vidi site http://members.iinet.net.au/~allenbrowne/BugBookmark.html Ako dobijete Error u Accessu 2000 ili 2002, moguce je da imate probleme sa Referencama. Vidi site:http://members.iinet.net.au/~allenbrowne/ser-38.html Jedan od nacina za kretanje kroz bazu podataka jeste upotreba combo boxa za pretrazivanje. Combo box mora biti unbound (nije vezan za polja u forminom record source). Ideja je da korisnik izbere nesto iz padajuce liste i da onda Access prikaze u formi taj slog (record). Pretpostavimo da je record source za formu tabela "tblCustomers" sa sledecom strukturom: CustomerID Text (indexed as Primary Key). Company Text ContactPerson Text Forma prikazuje podatke kao Single Form. Dodajte combo box u zaglavlje forme (Forms Header) i neka conbo box ima sledece properties: Name cboMoveTo Control Source [ostvite ovo prazno!] Row Source Type Table/Query Row Source tblCustomers Column Count 3 Column Widths 0.6 in; 1.2 in; 1.2 in Bound Column 1 List Width 3.5 in Limit to List Yes Zapazite da je Control Source za Combo box PRAZAN. Row source jeste ono sto se vidi u padajucoj listi. Ovo je kod na AfterUpdate za Combo Box: Sub CboMoveTo_AfterUpdate () Dim rs As DAO.Recordset If Not IsNull(Me!cboMoveTo) Then 'Sacuvajmo tekuci record pre pomeranja na novi: If Me.Dirty Then Me.Dirty = False End If 'Kloniramo formin recordset i tu napravimo pretragu: Set rs = Me.RecordsetClone rs.FindFirst "[CustomerID] = " & Me!cboMoveTo If rs.NoMatch Then 'za slucaj da ne nadjemo record MsgBox "Trazeni slog nije nadjen. Da nije mozda Filter aktivan?" Else 'Ovim pozicioniramo formu na zeljeni record Me.Bookmark = rs.Bookmark End If Set rs = Nothing End If End Sub Upozorenje: ako je CustomerID Text polje, onda treba uotrebiti znake navoda kod pretrazivanja: rs.FindFirst "[CustomerID] = """ & Me!cboMoveTo & """" Postavio Zidar u bazi znanja, a ja ga pre par dana pozajmio, pa mi ostalo taze u secanju [ FOX028 @ 16.02.2012. 06:47 ] @
Meni je ipak lakse kad odradim to na nekom primeru nego da pisem dugacke tekstove i objasnjavam na "suvo" :) Odradio sam ti ovo na tri nacina pa ti iskoristi koji ti vise odgovara. U prvom nacinu sam koristio VB, u drugom sam preko upita a treci nacin je da dodas na formi Objekti combobox preko wizard-a i odaberes "Find record on my form based on the value I selected in my combobox." i odaberes na osnovu cega da vrsi pretragu. Sva tri nacina ti kacim u prilogu.
Imam jednu primedbu koju sam sada uocio u onoj tvojoj prethodnoj bazi, imena kolona i objekata na formi pisi latinicnim slovima i sastavljeno (bez razmaka), ako ti je potreban razmak mozes koristiti donju crtu (_), mada po meni jednostavnije je da ako imas dve reci i zelis da ti to bude uocljivo onda mozes obe poceti velikim slovom (NazivObjekta) jer ako koristis razmak negde ti to moze praviti problem i aplikacija ti se moze zabuniti. U labelama na formi mozes pisati sta hoces i kako hoces kao i u poljima u tabelama naravno. [ HMarie @ 17.02.2012. 09:04 ] @
Hvala Dexxxl i Fox, ubacila sam i to:)
Sljedeci problem: u moru stvari koje sam pokusavala, uspjela sam da nekako zakljucam bazu za bilo kakvo editovanje:(( Nemam Design view ni na jednom objektu. A zavrsila sam sve bila, samo je falilo malo estetike ( malo vise ). Recite da to moze da se popravi? [ FOX028 @ 17.02.2012. 10:17 ] @
Kako to mislis zakljucala? Zakljucala password-om, u Start-Up-u napravila koja forma da ti se otvara na pocetku i onemogucila Design... ili napravila MDE fajl? Ako je ovo drugo u pitanju pokusaj da kada otvaras bazu drzis Shift.
[ HMarie @ 17.02.2012. 10:32 ] @
Ne znam sta sam uradila. Password nisam stavljala, nisam napravila MDE fajl, i dalje je accdb.
Oko Start up-a jesam nesto isprobavala, ali iskreno nemam pojma sta je poslednje ostalo... Uglavnom, kad kliknem na Office-ov logo u gornjem lijevom uglu, jedine opcije koje dobijam su Close database i Exit Access. [ FOX028 @ 17.02.2012. 10:56 ] @
Probaj onda da drzis Shift pa dupli klik na bazu da je otvoris i drzi Shift sve dok ti se ne otvori baza. Trebalo bi da ti bude sve dostupno, pojavice ti se i onaj meni sa leve strane.
[ HMarie @ 17.02.2012. 11:21 ] @
Uspjelo! Prosli put sam drzala shift samo dok sam kliknula na ime baze. Hvala.
Aj sad mi reci sta sam uradila:) [ FOX028 @ 17.02.2012. 11:32 ] @
Pa verovatno kada si u Access Options>Curent Database decekirala:
Display Status bar Display Document Tab Display Navigation Pane Allow Full Menu Allow Default Shortcut Menus Allow Bulit-in Toolbar mozda sam nesto izostavio :) Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|