[ twiddle @ 17.02.2012. 15:51 ] @
Kvalifikovani elektronski potpis na elektronskom dokumentu (PDF, ODF itd) ima zakonsku snagu svojeručnog potpisa dokumenta na papiru, saglasno Zakonu o elektronskom potpisu i Zakonu o elektronskom dokumentu. Kvalifikovani elektronski potpis izdaju Pošta, MUP, PKS i Halcom. Osim potpisivanja dokumenata i emailova, upotrebljava se za logovanje i korišćenje servisa e-uprave (portal euprava.gov.rs i portal eporezi.poreskauprava.gov.rs, koji će krenuti u rad ove godine).

Pošto sam nedavno dobio kvalifikovani elektronski sertifikat Pošte (http://www.ca.posta.rs) i nekako ga naterao da radi na OS X Lion, evo procedure ako nekome zatreba.

Pre početka napomena: sve u nastavku odnosi se na kvalifikovani sertifikat Pošte, jer samo za njega trenutno postoji podrška (drajveri/middleware) za OS X.

1. Instalirajte poslednji Smart Card Services Update, koji od Mac OS X 10.7 (Lion) ne dolazi uz operativni sistem. Adresa je http://smartcardservices.macosforge.org/trac/wiki/installers

2. Instalirajte SafeSign Identity Client 3.0.45, koji sadrži biblioteke za rad sa karticom i aplikaciju tokenadmin.app (služi za pregled sadržaja kartice i eventualno promenu PIN-a). Adresa je http://www.cc-pki.fraunhofer.d...lient-3.0.45macosx10.6.pkg.zip

3. Instalirati TokenLounge Minimal, koji služi da sertifikat sa kartice poveže sa sistemskim Keychain-om (aplikacija Keychain Access.app), a samim tim i raznim aplikacijama kao što su Chrome, Safari, Mail itd. Adresa je http://www.cc-pki.fraunhofer.d.../3.0.45/tokenloungeminimal.zip

Napomena: može se desiti da aplikacija tokenadmin.app (verzija 3.0.2335), koja dolazi uz SafeSign IC 3.0.45, povremeno puca iz neobjašnjivih razloga :) U tom slučaju, pošaljite mi poruku sa vašom email adresom, pa ću vam poslati nešto stariju verziju (verzija 3.0.0) koja radi bez problema.

Kada se sve navedeno instalira, priključite USB čitač kartica (ja sam koristio Gemalto USB-SL: http://www.gemalto.com/products/pc_link_readers/#PC_USB-SL), u njega ubacite karticu sa sertifikatom i pokrene Keychain Access.app. Trebalo bi da se pojavi Keychain sa vašim imenom i prezimenom. Kada pokušate da ga otključate, tražiće vam PIN koji ste dobili u koverti sa sertifikatom. Ako uspe, to je to :)

Sada treba da se importuju root sertifikati Pošte i recimo MUP-a (mogu se naći na http://ca.posta.rs i http://ca.mup.gov.rs) i pokrenite Chrome ili Safari. Pokušajte onda, na primer, da se prijavite pomoću sertifikata na https://www.euprava.gov.rs ili na https://eporezi.poreskauprava.gov.rs

Obratite pažnju da su za Firefox potrebna dodatna podešavanja, koja se mogu naći na https://www.euprava.gov.rs/pomoc/tehnicki_uslovi (tačka 4, u našem slučaju je module name: /usr/local/lib/libaetpkss.dylib)

Što se tiče potpisivanja PDF dokumenata, možete koristiti Adobe Acrobat. Pokušaću da nađem na netu neku bolju (besplatnu) native OS X aplikaciju za potpisivanje PDF-ova, a za prvu pomoć tu je aplikacija LocalSigner Švajcarske Vlade :) https://www.e-service.admin.ch...enegovdoc/LocalSigner+Download

Za čitanje PDF-ova koji su elektronski potpisani možete koristiti Adobe Acrobat Reader X (Preview.app nema podršku za prepoznavanje elektronskih potpisa). Uputstvo za podešavanje Acrobat Readera ima na http://ca.posta.rs

Koliko sam primetio, OpenOffice za Mac takođe ima podršku za potpisivanje dokumenata.

Microsoft Office za Mac 2011 i dalje nema podršku za potpisivanje dokumenata (za razliku od MS Office na Windowsu).

Pozdrav,
Sloba[Ovu poruku je menjao twiddle dana 17.02.2012. u 17:11 GMT+1]
[ twiddle @ 28.07.2012. 23:55 ] @
Ista procedura važi za OS X Mountain Lion.

Novi link za SafeSign IC 3.0.45 http://publicacao.certificadod...rte/SafeSignIC-10.6-3.0.45.pkg i TokenLounge (nisam testirao ovu verziju, nadam se da radi, ako ne, pošaljite mi PP) http://www.fmh.ch/files/dmg4/TokenLounge.dmg

Pozdrav,
Sloba

[ madamov @ 26.01.2016. 09:27 ] @
Važi li i za Yosemite i El Capitan?
[ zivanicd @ 29.03.2016. 16:07 ] @
Jel neko resio ?

Ja se nesto mucim na Kapetanu...
[ calimero @ 05.05.2016. 15:45 ] @
Citat:
madamov:
Važi li i za Yosemite i El Capitan?

ne znam sto se mucite kad nijedna od drzavnih institucija (CROSO, APR...) ne podrzava nista osim sertifikata na Windowsu. Isto vazi i za banke.

Tako da je najvise sto mozete da dobijete potpisivanje PDFa na Mac OS Xu sve dok se kolege iz Sage (ako se ne varam oni programiraju za drzavne institucije) ne smiluju da podrze i nesto drugo osim Windowsa.


Mozda bi bilo najpametnije napraviti neku online kampanju gde bi mogli elektronski, sa Mac OS Xa i Linuxa, da potpisemo peticiju da drugovi iz drzavne uprave omoguce koriscenje sertifikata i sa ne-windows operativnih sistema.
[ madamov @ 06.05.2016. 07:34 ] @
Nije Saga, već Halcom i Vesa.
[ calimero @ 06.05.2016. 08:09 ] @
Sta je Vesa? Comtrade? ;)

koliko sam razumeo drugara koji se bavi time, na portalima APRa i CROSO su napravili da bude sve univerzalno osim jednog dela koji zahteva Windowsov i da tehnicki generalno ne bi bio problem da i to naprave da radi nezavisno od Windowsa (sigurno im je bilo lakse da ovako naprave :D)


dakle,

sta mislite o ideju koju sam predlozio gore: da se napravi sajt sa peticijom koju bi potpisivali sertifikatima sa Mac-a i Linux-a da hocemo da APR, CROSO, banke... podrze operativne sistema koje koristimo? To bi ujedno bio nedvosmislen pokazatelj koliko ima nas sa sertifikatima i sa ne-windows operativnim sistemima.

Kad neko bude Googla-a: "apr mac os x" ili "kako instalirati sertifikat na linux" izaći će mu ta stranica sa peticijom na kojoj ćemo staviti uputstva i potrebne programe da prvo instaliraju sertifikat na svoj Linux ili Mac i da nakon toga potpišu peticiju da država uredi svoj "front end" a banke po želji :)

Vidim da na sajtu Pošte imaju test stranicu na koju je moguće ulogovati se sa Mac-a, pretpostavljam i Linuxa, sa sertifikatom.
Možda bi oni tehnički mogli da nam pomognu u organizovanju ove peticije? Da li neko od nas može da ostavari lični kontakt sa nekim od tehničkog osoblja iz pošte?
[ madamov @ 07.05.2016. 08:01 ] @
Da, kupio je Halcom pre par godina, čiji je onaj isto "genijalni" Pexim ne znam.
[ Dragan Dragan @ 27.06.2016. 07:05 ] @
Novo uputstvo: http://zverko.rs/2016/05/kako-...i-sertifikat-na-apple-racunar/