[ aca.jevtic94 @ 19.02.2012. 17:04 ] @
Hteo bih napraviti starter od aparata,napravio sam regulaciju sa tiristorom koji obara napon na 12v (moze se menjati) posto je na trafou 28v u praznom hodu.
Na regulaciji sa tiristorom regulisem napon od 0.2V do 20V ali posto ce na aku. biti 10-ak volti racunam 28-10=18 ali kad se optereti trafo ne znam koliki napon cu dobiti posto se pominje da on pri varenju ima veliku struju a mali napon.Znaci ja cu regulisati pad napona na tiristoru (seckanje periode) samo je pitanje koliku ce struju dati trafo pri 10v na opterecenju.Koristio bih ga za paljenje traktora u zimskim periodima sa akumulatorom od 100Ah dok ne nabavim jos jedan aku.Potreban je pri prvom paljenju posle ga puni alternator koji sam ugradio od 110A.Traktor je Ursus C355.Tiristor mi ispravlja polutalasno i izdrzava 200A.Na aparau imam izbor struje 50,80,110 i 140A (koncarov) pa bih regulisao struju fabrickim putem.
[ 44250 @ 19.02.2012. 17:24 ] @
Nešto mislim da tiristori neće raditi na transformatoru jer je reaktivni otpor,probavao sam sa trijakom(dimerom) na primaru običnog transformatora-transformator se užasno grijao.

[ PedjaZ @ 19.02.2012. 17:39 ] @
Transformator aparata za varenje je "mekan", tj. napon poprilicno padne kada se optereti.
Nece to da proradi tako jednostavno.
Bilo je tema...
[ Darko_zed @ 20.02.2012. 10:30 ] @
Batali to nema nista bez premotavanja sekundara to jes t pravljenja izvoda za starter .
Evo ti link http://darkoelektronik.webs.com/apps/photos/album?albumid=8461938 na kojem su slike da vidis kako izgleda prepravka elektrolucnog aparata u starter-aparat i sve van toga je uzaludno.
[ aca.jevtic94 @ 20.02.2012. 13:45 ] @
Ma meni je vec sklopljeno sve samo je pitanje kad cu probati da cu menjati napon od nule pa na gore pa cim vidim da bolje vergla da na tom naponu ostavim,nego pitam samo da neostetim nesto...
Sajt sam vec gledao.
[ aca.jevtic94 @ 20.02.2012. 13:47 ] @
Citat:
44250: Nešto mislim da tiristori neće raditi na transformatoru jer je reaktivni otpor,probavao sam sa trijakom(dimerom) na primaru običnog transformatora-transformator se užasno grijao.
ne znam kako se tebi grejao ja imam dimer na trafou jos bez onog rc clana na trijaku i sve radi kako treba a trafo mi se ne greje.
[ Darko_zed @ 20.02.2012. 15:33 ] @
taj aparat i onako nije bas veliki sto se trafoa tice pa bi ga ti jos vise oslabio time . Ne razumem odakle ti ideja da samo sa jednim tiristorom pravis starter , sa 28V ga obaras na 10V i pritom zelis da startujes , ne razumem ideju ili je i ti ne razumes ?? Anlaser radi bukvalno u kratkom spoju i povuce nenormalno veliku struju pa bi i sam trafo bez regulacije sa ''puno talasnim ispravljanjem'' bio na ivici iskusenja da snabdi ceo sistme sa strujom pogotovu tom velikom traktoru. Rekoh ti stavi grec i u njemu dva tiristora i dve diode ako bas hoces ovako da pravis ali opet ni to ne pije vodu , batali regulaciju , od viska struje mu se nece nista desiti veruj mi samo ce bolje verglati i brze upaliti.
[ Darko_zed @ 20.02.2012. 15:33 ] @
Citat:
ja imam dimer na trafou

koji dimer , koji trijak ??
Nije valjda dimer za svetlo???!!!!
[ aca.jevtic94 @ 20.02.2012. 15:42 ] @
Nije za svetlo,trijak je bta12. mora da se pogodio bolji proizvodjac
Merio sam napon pri verglanju i on je oko 7-10V
[ Darko_zed @ 20.02.2012. 15:59 ] @
Citat:
trijak je bta12

koji aparat za varenje regulises sa bta12 zivota ti , jeli al me zezas malo il ti to ne radi to jest da imas samo neki prividni napon ???!!
Citat:
Merio sam napon pri verglanju i on je oko 7-10V

Zivis u zabludi oko toga , ti si merio napon akumulatora ,a ne napon na starteru , meri i sa njim i bez njega bice isti napon kada se vergla ,a i to je veliki pad dosta. Uzmi neki otpor , recimo cekas upredena(ako nemas strujnu viljusku) zica i probaj ga direktno na tome i meri tada pad napona ,a ne da meris sa akumulatorom .
[ aca.jevtic94 @ 20.02.2012. 16:18 ] @
Kao prvo nisam regulisao aparat za varenje vec obican trafo od 200-300W a kao drugo napon je meren na alnaseru BEZ startera ja jos nisam ni probao sa starterom.moram probati to sa cekasom.Pogresno ste razumeli primar je direkt na mrezi a sa sekundara ispravljam i regulisem tiristorom te vodim na aku.
[ tox master @ 20.02.2012. 16:55 ] @
Pa kakav ti je to tiristor koji moze da izdrzi struju koju ce povuci alnaser?!
[ Darko_zed @ 20.02.2012. 17:06 ] @
Citat:
Pogresno ste razumeli primar je direkt na mrezi a sa sekundara ispravljam i regulisem tiristorom te vodim na aku.

Ne mozes jednijm tiristorom ispraviti struju i to jos da koristis za starter .Poslusaj savete , premotaj ga tako da imas izvode na 16V recimo i bez ikakve regulacije sekundara samo ispravis sa cetri diode ili dve kako ga vec namotas i to koristi za starter sto komplikujes ne razumem te
[ aca.jevtic94 @ 20.02.2012. 17:13 ] @
Citat:
tox master: Pa kakav ti je to tiristor koji moze da izdrzi struju koju ce povuci alnaser?!

uf bre pa i kau ce da pomogne starter je kao pomoc.
Citat:
Darko_zed: Ne mozes jednijm tiristorom ispraviti struju i to jos da koristis za starter .Poslusaj savete , premotaj ga tako da imas izvode na 16V recimo i bez ikakve regulacije sekundara samo ispravis sa cetri diode ili dve kako ga vec namotas i to koristi za starter sto komplikujes ne razumem te

ne komplikujem vec ne mogu da premotavam+nenabavljaju mi se diode imam dva tiristora od po 200A.pitanje je da li moze na postojece ako ne onda nista ako da onda.....
Tiristor mogu koristiti umesto diode ali nema premotavanja.
[ djsloba10 @ 14.03.2012. 19:05 ] @
Možda i ja kažem neku pametnu o ovom problemu, vidim da su neki ostali bez ideja
Aparati za varenje su skoro svi rađeni na "O" jezgru i sa deljenim namotajima i primara i sekundara na oba stuba. To bi značilo da kad prespojiš namotaje sekundara sa redne u paralelnu vezu dobiješ 16-20 Volti napona a dvostruku struju. Kad to ispraviš sa 4 diode dobiješ taman napon za starter.
Rešenje br.2
Sredinu sekundarnog namotaja izvedeš kao jedan kraj a sa dve diode na dva kraja sekundara napraviš drugi kraj i opet je tu dobar napon za starter.
[ aca.jevtic94 @ 14.03.2012. 19:13 ] @
Znate li sta je kod mene ispalo na kraju?
[ DSL @ 14.03.2012. 19:18 ] @
Oči?
[ aca.jevtic94 @ 14.03.2012. 19:21 ] @
hahaha ne cekam da vidim sta ce jos neko da kaze recicu vam na kraju.
[ ZAS011 @ 14.03.2012. 19:41 ] @
SSTT
[ Darko_zed @ 14.03.2012. 19:49 ] @
Citat:
Aparati za varenje su skoro svi rađeni na "O" jezgru i sa deljenim namotajima i primara i sekundara na oba stuba. To bi značilo da kad prespojiš namotaje sekundara sa redne u paralelnu vezu dobiješ 16-20 Volti napona a dvostruku struju. Kad to ispraviš sa 4 diode dobiješ taman napon za starter.

Skoro svi Varex aparati su ovako radjeni ali za ostale marke se ne bih kladio . Napon sekundara na jednom stubu je min 22V ,a na maksimum se krece i do 25V tako da ako bi njih vezao paralelno onda bi dobio cistih 22-25VDC sto je previse za starter .
[ aca.jevtic94 @ 14.03.2012. 20:00 ] @
Citat:

Ne,ne nije to alli hajde recicu vam:
Kao sto neko gore navede ovaj trafo je "mekan" tako da mu se prosto receno napon "prilagodjava" opterecenju iako to skroz nije tacno al' 'ajde
Naime da ne duzim ja sam masu prikacio za sasiju traktora a na onaj prikljucak za elektrodu sam spojio tiristor koji mi radi potpuno isto kao i obicna dioda,klasicno polutalasno ispravljanje,tako da ja kada zaverglam trafo se "prilagodi" opterecenju iako mi to nije pravi termin reci ali....
sve u svemu bez ikakvog otvaranja aparata sam ovo uradio a evo prilazem i semu kako mi to radi a uskoro cu snimiti i video..
U svakom slucaju hvala na savetima.

[Ovu poruku je menjao aca.jevtic94 dana 14.03.2012. u 21:26 GMT+1]
[ ZAS011 @ 14.03.2012. 20:05 ] @
Nemoj samo filmčeke traktora, bolje neke traktorke, gologuždrave
[ Darko_zed @ 14.03.2012. 20:08 ] @
Citat:
trafo je "mekan"

Znaci toplo valjani lim je u pitanju
[ aca.jevtic94 @ 14.03.2012. 20:17 ] @
Citat:
Darko_zed: Znaci toplo valjani lim je u pitanju

hahaha evo i seme

paralelno tasteru se moze vezati prekidac (u drugoj verziji sa kontaktorom iliti "sklopkom" tako da kada se koristi za zavarivanje tada se on ukljuci a sema za kontaktor i taster je prosta znaci kada je stisnut taster kontaktor uspostavi i aparat radi,kada se taster pusti aparat se gasi a kako se vergla na nacin sa tasterom to vec sigurno znate a ko nezna : zaverglaj pa stisni taster i pre nego sto pustis kljuc pusti taster i to je to)

Sve u svemu i jeste tako i kada se npr. auto pali napon bas opadne a i kada se vari i tada je napon takodje mali tako da se taman poklapaju

[Ovu poruku je menjao aca.jevtic94 dana 14.03.2012. u 21:27 GMT+1]
[ zmajtv @ 15.03.2012. 22:59 ] @
Hehehe vadi to ovaj taster, inace nebi valjalo. Dobar akumator, ako mu dovedes napon veci od 16v moze da povuce mnoogo struje, napravi vrenje, nagomila vodonik i bum. Svako dovodjenje napona veceg od 15v je rizik, a punjenje na duze vreme naponom vecim od 14,4 moze da osteti akumator.
Da dodam jos iz iskustva.
Ursus 55 konja verovatno ima alnaser kao i imt560 a to je 3,5KW a to na 12v povuce mnogo ampera. U zavisnosti od stanja alnasare moze da povuce i vise od 350A jer je napon verglanja izmedju 9 i 10V. Yugo55 vuce od 120-150A na dve cetkice po auto dati. Sto znaci da sa tim aparatom na 140A dobijes samo malu pomoc. Ako se uzme i to da gubis dosta sto nemas grec i ne vadis max snagu iz trafoa, ostaje da si pomogao alnaser jos jednim akumatorom od 30-40 Amper casa. No, nekad je i to dovoljno.
Vidjao sam prave startere, koje su nekad koristile firme na zapadu i izgledaju mnogo robusnije od aparata za varenje, na kolicima su i imaju bar 100kg i bez tri faze ne mogu da rade.
12V jeste bezazlen napon ali sa tim strujama i hemijom(akumulatorom) u tom kolu, se nije igrati.
[ aca.jevtic94 @ 17.03.2012. 15:23 ] @
Tacno tako meni i treba onako neka manja struja jer je za ovaj traktor predvidjen aku od 180Ah a kod mene je 100 pa mi samo treba da zimi pomogne inace leti pali na "pola kljuca" sad ja ustvari kao da imam starter od 70A u prevodu
A sta li pale sa tim trofaznim? tenk?
[ ZAS011 @ 17.03.2012. 16:17 ] @
Jokmori, podmornicu
[ zmajtv @ 17.03.2012. 21:28 ] @
Kamione, autobuse. Starija generacija dizel motora je trazila mnogo snage za start. Alnaseri su imali dosta kilovata. Danas je to usavrseno. Noviji tipovi automobila vuku 80-90A pri verglanju, a dovoljno im je i 7V da upale.
Tenk ne moze na starter, on ima pomocni dizel motor od 15KW na kom stoji generator koji daje dobru struju i pomaze akumulatore da startuje glavni motor. Bio sam u nekoj samohodki u vojsci pa sam gledao kako to radi
[ brezlj @ 24.01.2013. 13:44 ] @
Citat:
aca.jevtic94:
Hteo bih napraviti starter od aparata,napravio sam regulaciju sa tiristorom koji obara napon na 12v (moze se menjati) posto je na trafou 28v u praznom hodu.
Na regulaciji sa tiristorom regulisem napon od 0.2V do 20V ali posto ce na aku. biti 10-ak volti racunam 28-10=18 ali kad se optereti trafo ne znam koliki napon cu dobiti posto se pominje da on pri varenju ima veliku struju a mali napon.Znaci ja cu regulisati pad napona na tiristoru (seckanje periode) samo je pitanje koliku ce struju dati trafo pri 10v na opterecenju.Koristio bih ga za paljenje traktora u zimskim periodima sa akumulatorom od 100Ah dok ne nabavim jos jedan aku.Potreban je pri prvom paljenju posle ga puni alternator koji sam ugradio od 110A.Traktor je Ursus C355.Tiristor mi ispravlja polutalasno i izdrzava 200A.Na aparau imam izbor struje 50,80,110 i 140A (koncarov) pa bih regulisao struju fabrickim putem.

Jesi uspijo onda il nisi?
[ aca.jevtic94 @ 24.01.2013. 14:16 ] @
Pa jesam
[ zica49 @ 24.01.2013. 15:46 ] @
Citat:
Darko_zed:
Batali to nema nista bez premotavanja sekundara to jes t pravljenja izvoda za starter .
Evo ti link http://darkoelektronik.webs.com/apps/photos/album?albumid=8461938 na kojem su slike da vidis kako izgleda prepravka elektrolucnog aparata u starter-aparat i sve van toga je uzaludno.

Darko lijepo uradjeno.
Aco moze to i malo neurednije kao na slici.[img][/img][att_img]
[ aca.jevtic94 @ 24.01.2013. 16:08 ] @
Znam ovu sliku

Ekstra aparat