[ milos.ns @ 20.02.2012. 18:30 ] @
Guglao sam, ali moze li ipak neko ovde u kratkim crtama da mi pojasni data pump - pokretanje, funkcionisanje,...ne bavim se bazama podataka, ali prilikom jedne instalacije moracu da namestim data pump.

Na sta da obratim paznju?

p.s.za baze sam laik:)
[ aki2011 @ 06.03.2012. 01:30 ] @
Ja ne znam druže šta ti tu hočeš da nameštaš ako npr koristiš DTS, SQL Developer mada i bilo šta drugo da sad ne nabrajam jer ti je stvarno nejasan post nisi naveo ništa, ali većinom ti je sve namešteno osim ako nisi mislio na Job Schedule ? Koji u principu nebi trebao da ti stvara problem jer on radi ono što mu sama reč govori. Ako hoćeš neku automatiku samog exsporta da u određeno vreme,dan,mesec,godinu nešto tebi bitno odradi npr. neke podatke ili ddl sa određene konekcije i to neku bazu,tabelu,šemu itd kao i da odrediš izlazni fajl itd onda tu sve podesiš nije složeno ako razumeš šta to uopšte ti radiš export-uješ ili import-uješ ili šta želiš uopšte da radiš. Ali relacione baze podataka nisu baš tako jednostavne da bi stale u ovu temu :) i tu nema ukratko niti to možeš da naučiš tako jednostavno, zato što je sve to vezano za mali milion dodatnih postavki kako na samom serveru ili radnoj stanici tako do same postavke i instalacije SQL-a ili Oracle-a itd kao i naravno poznavanja celog koncepta relacionih baza podataka ili bolje reći bar taj deo gde si se zagubio oko tvoje osnovne baze i tabela na kojima radiš, a i onog što se nalazi u njima da bi uopšte znao šta ćeš raditi sa tim. Ako uopšte i razmišljaš o nekom podešavanju jer si samo tako naveo u tvom postu ali da ne bude da ti niko nije baš ništa napisao ja ću ti malo na brzinu napisat po nešto, jer onda verovatno takav export treba da preuzme neki drugi server ili možda importuje neka druga baza itd itd. Što zaista opet stvara još više detalja što možeš i sam videti.

Kao što si verovatno i sam primetio npr. SQL server nije lako čak ni instalirati niti možeš naći tek tako na google, jer to nije Photoshop to je jako složen i moćan alat koji traži odlično poznavanje kao prvo servera pa onda detaljno poznavanje samog interfejsa pa nakon toga T-SQL da bi uopšte i nekako jadno započeo nešto da radiš a za nešto ozbiljnije mnogo više. I to ne možeš baš tako ukratko da savladaš jer takvo razmišljanje u samom startu nije dobro a i sam si napisao da si laik .ok.. to se malo vidi međutim nema toga na planeti zemlji koji nije sjeo i zagrejao dobro stolicu da bi savladao relacione baze podataka. Što same administratore baza odvaja od npr. tinejđzera koje mame reklamiraju na TV kako su upali u CIA itd. Zato što njihov um ne može tako lako da ukapira ceo koncept relacionih baza podataka što je i prirodno jer se zaista radi o širokom opsegu ulaznih informacija koje sam mozak na kraju treba i pravilno da indeksira. Što u prevodu znači nisi ti laik ti si pametan zato što te bar zanima ta oblast ali si naivan zato što misliš da možeš to savladati lako ili da ti to neko može objasniti ukratko. (ovde nema ukratko)

Daću ti jedan savet pa ti uradi kako želiš i protumači sve ovo kako hoćeš.

Ako te zaista zanima ova oblast onda nauči sve od samog početka to će trajati dugo ali ćeš naučiti kako treba. Kupi neku literaturu za početak o samim osnovama nekih od relacionih baza koje tebe zanimaju pa vidi sam da li ti sve to treba i da li se nalaziš u tome. Ako ti bude odgovaralo javi mi se daću ti savete za dalje školovanje.

Ako te ovo ne zanima ili si čuo da tamo neko kaže da je database administrator , onda nemoj da se upuštaš i trošiš svoje vreme na površne fraze koje ćeš koristiti da se praviš pametan pred drugima jer veruj mi i ovo što si pitao je dovoljno za takve.

A ako ti samo treba za neki kratak posao koji si slučajno uzeo u nadi da je sve to lako , što je u zadnje vreme kod nas postalo aktuelno; onda se javi na PM videću za vikend da ti pomognem bar da makneš to sa glave.

Sve najbolje