[ luaay @ 21.02.2012. 01:20 ] @
| Ne razumem se previse u kompjutere i tehniku.imam dva Dell Desktop masine.Na jednoj je modem wireless ali je povezan ethernet kablom.Kako je najbolje da prikopcam drugi kompjuter,razmisljam jel najbolje i jeftinije da jednostavno kupim ethernet kabal dug dvadeset metara jer ce drugi komp biti u drugoj sobi ili je bolje da ga wireless vezom povezem ali ne znam kako,trebam neki usb device da uzmem ,blue tooth ili sta vec? |
[ Mile-Lile @ 21.02.2012. 07:30 ] @
Kabal je jeftinije i bolje rešenje...
[ noreniou @ 21.02.2012. 07:49 ] @
ako modem koji se koristi ima wi-fi, najpovoljnije je kupiti wi-fi
adapter za povezivanje drugog kompa.
Cena adaptera je manja od cene za 20m kabla + nema kabla.
[ Mile-Lile @ 21.02.2012. 09:12 ] @
Ne zaboravimo da je čovek iz Kanade tako da kod njih cene nisu iste kao kod nas ali opet...
20m DRAKA UTP CAT 5e
720 dindži + 2 RJ 45 konektora
20 dindži mu dođe ukupno 740 dindži :) Dakle jeftinije od WI-FI dongle-a, a opet tvrdim da će bolje raditi. Naravno Wireless je fancy i manje je cimanje i nema kablova:) Prednosti varijante sa kablom je što na tu dužinu može imati Gigabitnu mrežu uz pretpostavku da su mu kompovi novije generacije pa da njegove ethernet kartice podržavaju taj standard...
[ luaay @ 21.02.2012. 22:05 ] @
[quote]
Mile-Lile Prednosti varijante sa kablom je što na tu dužinu može imati Gigabitnu mrežu uz pretpostavku da su mu kompovi novije generacije pa da njegove ethernet kartice podržavaju taj standard...[/quote
Gigabitnu mrezu?mislis kao home network ,skidanje ogromnih filmova ?
zasto mislis da Wifi ne moze to da podnese?
[ calexx @ 22.02.2012. 00:03 ] @
Pa može ako je 802.11ac. ;)
[ Mile-Lile @ 22.02.2012. 07:39 ] @
Taj standard o kome Slavoljub priča je još u fazi razvoja. Gledao sam o tome na Discovery Channel-u... Kanali su od po 160Mhz pa se zbog toga može preneti veća količina podataka. AP-ovi koriste po 8 do 10 antena i iskreno nisam video da se to kod nas prodaje, a i ako bi se prodavalo to bi uglavnom kupovale firme u komercijalne svrhe.
Moj predlog je da samo pogledaš temu o kabliranju, kupiš, pozajmiš krimp klješta ili ti negde u radnji odrade raspored parica u 5e po standardu za Gigabitne mreže (kod nas rade besplatno jer je to 5 min posla). Pretpostavljam da u Kanadi imate mnogo jeftiniji net nego kod nas i da je srpski prosek od 1,5 Mbit za vas smešan? Mada i kod nas počinje era HD-a. Svi već kupuju televizore koji podržavaju HD, web kamere, filmove skidaju u HD-u... Pre ćeš sa fleške prebaciti običan DVD RIP od 700MB nego kroz wireless mrežu. Ali opet, ipak samo ti treba da odlučiš o tome. Saslušaš sve predloge pa odlučiš. Nadam se da će se još neko javiti sa nekim predlogom. Ja imam malu mrežu, deo je odrađen wireless a deo "na kabal", u delu sam grada gde je nenormalna zagušenost na 2,4... želim samo da ti uštedim trud. Ako nemaš prevelike zahteve wireless ti je super. U "n" standardu ja sam izvlačio kroz wireless 34Mbit. To su moja iskustva...
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.