[ Davor Vlajkovic @ 21.02.2012. 17:17 ] @
Pozdrav svima,

Imam klijenta čija su dva .com domena sticajem okolnosti istekla u januaru (i on i ja bili na putu i skroz smo zaboravili na to do pre nekoliko dana). Domeni su bili registrovani preko NameCheap.com (Enom reseller) i whois kaže da se sada nalaze u reactivation periodu, kako Enom voli da naziva otmicu isteklih domena... Ovi domeni se standardno nude preko njihovog partnera NameJet.com, koji traži min. $69 po domenu. Domeni nisu ništa specijalno atraktivni javnosti, ali su jako bitni mom klijentu. Kako ne bih da ga izlažem dodatnim troškovima, probao bih backorder, samo ne znam gde i kako je to najbolje uraditi, tj. gde ima najveće šanse za uspeh.

Može li recimo GoDaddy da izvrši backorder domena koje Enom drži kao taoce? Ako ne on, koje servise preporučujete i koliko koštaju? Hvala unapred
[ Man-Wolf @ 21.02.2012. 17:25 ] @
Hm, ako su u redemption periodu, onda jos uvek moze da ih vrati, doduse po nekoj bahatoj ceni.

U suprotnom, ako hoces da backorderujes, moras da cekas da prodje reactivation period (30-45 dana kako kod koga) + pending delete.

Za backorder:

GoDaddy (oko 20$-a)

Snap (69$ cini mi se)

NameJet (69 ili 59$)

Pool (pojma nemam)

Dynadot (takodje nemam pojma)


Iz mog nekog iskustva, Snap je "najjaci" jer koristi pun k*rac registara, mada je i NameJet prilicno dobar ;)

Mada, ako cenis da nije nista posebno domen, cepi ga na GoDaddy i jbg
[ Davor Vlajkovic @ 21.02.2012. 17:30 ] @
Hvala na brzom odgovoru.

Samo da razjasnimo, reactivation nije isto što i redemption. Da je redemption ne bih se mislio uopšte šta da radim, ali reactivation mi je misterija, to mi se nije dosad dešavalo pa sam malo istraživao i saznao da je to nova fora za otimanje isteklih domena - registar produži registraciju u svoje ime i prebaci te kod partnera koji ih stavlja na aukciju izvesno vreme, nadajući se da će otići za fine pare...

Hoću da radim backorder, ali ne znam ima li efekta i za reactivation period ili ne.
[ Man-Wolf @ 21.02.2012. 17:40 ] @
Hm, vidis, nisam ni ja znao za "reactivation period" lol pa sam ga podsvesno poistovetio sa redemption.

Citat:
Davor Vlajkovic
Hoću da radim backorder, ali ne znam ima li efekta i za reactivation period ili ne.


Backorder ti nece pomoci nazalost sve dok se domen ne dropuje afaik
[ Davor Vlajkovic @ 21.02.2012. 19:58 ] @
Toga se i plašim :(

Preporučite i neki servis za praćenje statusa domena. Koristim već DomainTools, ali primećujem da nije baš ažuran, neke promene registruje tek posle par dana ili čak nedelja.
[ stani-pani @ 22.02.2012. 18:52 ] @
Imaš tri opcije. Prva, najskuplja ali i najsigurnija je da platiš enomu naknadu (koliko se sećam $250 po domenu). Druga opcija je da probaš da uhvatiš domen preko nekog backorder servisa. Ako se odlučiš za ovu opciju obavezno idi preko NameJeta pošto oni imaju pristup domenima iz enomovog domain poola, ali nemoj i da preskočiš SnapNames i Poolov backorder servis. Sve u svemu backorder servis ti je od $59 do $69, ali pod uslovom da samo ti želiš taj domen. Ako domen ode na aukciju nebo je granica sza njegovu cenu. I treća opcija ti je da probaš ručno da re-registruješ domen kad jednom bude slobodan. To ti je najjeftinija opcija, ali i najnesigurnija. Zaključak je da ve zavisi od toga koliko ti je stalo do domena.

PS namerno sam preskočio GoDaddy-jev backorder servis koji je najjeftiniji od drugih (ispod $20) iz razloga što sam se ja sam toliko izveštio u brzini ručne registracije domena da sam sam brži od njihovog backorderovog servisa. On je po meni skroz neupotrebljiv. Možeš da probaš backorder i na DynaDotu, Name.com, DomainMonsteru itsl, ali je sve to buranija u odnosu na 3 glavna. Inače najveća opasnost za tzv neatraktivne domain dropove ti preti od Andrew Reberry-ija (HugeDomains) koji je razvio svoj backorder servis koji je po uspešnosti na četvrtom ili možda čak i trećem mestu. Ako on uhvati domen koji želiš, računaj da ćeš morati da odrešiš kesu od $500 pa do $1000.
[ Davor Vlajkovic @ 22.02.2012. 19:27 ] @
Hvala!
[ Man-Wolf @ 23.02.2012. 16:54 ] @
[offoptic]

Nekih mesec dana sam pratio neka 2 domena sa Enom-a, koji su bili u Reactivation Periodu.

Juce je jedan presao pravo u pendingDelete, drugi je jos uvek u reactivation-u, a Verisign kaze da je Status: Redemption Period (tako da, ipak se cini da je Reactivation = Redemption) ? Proveri ti za svaki slucaj jos jednom da li mozes da ga re-aktiviras odmah ;)


[/offtopic]
[ Davor Vlajkovic @ 23.02.2012. 17:31 ] @
To je lepa vest :) Preko kog servisa pratiš domene?
[ Man-Wolf @ 23.02.2012. 18:00 ] @
Google Reminder + Manual Whois :-)

Retko inace pratim domene, ovo mi je nesto specificno trebalo pa slucajno zapazih
[ Davor Vlajkovic @ 26.02.2012. 23:52 ] @
Jedan od domena je prešao u redemption, dok je drugi u client transfer prohibited statusu. Za oba u whoisu i dalje piše reactivation period. Očekujem da i ovaj drugi pređe u redemption pa pending delete pa zna-se-šta
[ Dominator08 @ 28.09.2012. 13:39 ] @
Ne bih da otvaram novu temu, zanima me samo jedna stvar ako bi neko mogao da me uputi:

domen koji želim da registrujem je zakupio GoDaddy. Ako hoću da registrujem taj domen da li je potrebno da odradim backorder preko njihovog sajta ili kako to funkcioniše, nisam ranije nikada to radio? Postoji li mogućnost da kupim taj domen za 20.99$ kao što piše na njihovom sajtu ili ne?

Hvala unapred
[ Dominator08 @ 04.10.2012. 08:53 ] @
Neko???
[ Dusan Filiferovic @ 06.10.2012. 19:21 ] @
Kontaktiraj godaddy i oni ce ti sve objasniti.
[ KZL @ 07.10.2012. 00:08 ] @
Citat:
Dominator08:
Ne bih da otvaram novu temu, zanima me samo jedna stvar ako bi neko mogao da me uputi:

domen koji želim da registrujem je zakupio GoDaddy. Ako hoću da registrujem taj domen da li je potrebno da odradim backorder preko njihovog sajta ili kako to funkcioniše, nisam ranije nikada to radio? Postoji li mogućnost da kupim taj domen za 20.99$ kao što piše na njihovom sajtu ili ne?

Hvala unapred


Cesto su takvi domeni dostupni na GoDaddy-jevim aukcijama, ja sam jednom uzeo domen po pocetnoj ceni od oko $20 jer nije bilo drugih ponuda.
Ako ti prilikom pretrage kaze samo TAKEN onda je moguce da je taj domen samo registrovan i parkiran od strane nekog GoDaddy korisnika (pogledaj i WHOIS) i verovatno ga ne mozes kupiti po standardnim uslovima.
[ Dominator08 @ 10.10.2012. 08:45 ] @
Hvala vam na informacijama!